DI og L&F: Høj udviklingsbistand gavner os

ERHVERV: Udviklingsordfører Mette Gjerskov (S) efterlyste forrige uge virksomhederne i udviklingsdebatten. Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer melder sig på banen her. Et højt bistandsniveau gavner os, lyder det fra organisationerne.

”Det er bestemt i vores interesse, at det danske bistandsniveau er højt. Det budskab går vi gerne til politikerne med,” siger administrerende direktør i L&F, Karen Hækkerup.    
”Det er bestemt i vores interesse, at det danske bistandsniveau er højt. Det budskab går vi gerne til politikerne med,” siger administrerende direktør i L&F, Karen Hækkerup.    Foto: Pressefoto, L&F
Tyson W. Lyall

Hvorfor bakker erhvervslivet ikke tydeligere op om udviklingsbistanden, spurgte Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov i forrige uge Altinget: udvikling.

"Virksomhederne har stor glæde af udviklingsbistanden, og det indrømmer de jo også i skåltalerne i de lukkede lokaler," lød det fra den socialdemokratiske ordfører. 

Landbrug & Fødevarer (L&F) og Dansk Industri (DI) imødekommer nu Mette Gjerskov og slår fast, at en høj udviklingsbistand er værd at bakke op om.

”Det er bestemt i vores interesse, at det danske bistandsniveau er højt. Det budskab går vi gerne til politikerne med. Vi skal kunne hjælpe ude i verden, og vi stiller os gerne til rådighed med den hjælp. Vi er rigtig glade for den udviklingsbistand, der bliver givet,” siger administrerende direktør i L&F, Karen Hækkerup.    

Det er en fordel, at Danmark ligger højt på bistandsområdet. Vi oplever, at det giver global indflydelse, når man kommer fra Danmark. Det skaber adgang.

Marie Gad
Chefkonsulent, DI

Nogenlunde samme budskab lyder fra DI, hvor chefkonsulent Marie Gad særligt peger på bistandens evne til at skabe adgang for danske virksomheder i internationale sammenhænge.

”Det er en fordel, at Danmark ligger højt på bistandsområdet. Vi oplever, at det giver global indflydelse, når man kommer fra Danmark. Det skaber adgang. Det betyder ikke nødvendigvis, at virksomhederne kan sætte to streger under resultater som følge heraf, men det er oplevelsen, at vi bliver taget godt imod. Vi bokser over vores vægtklasse og får lov at spille med på steder, vi måske ellers ikke ville få lov til,” siger Marie Gad.

DI: Interesse i en stabil verden og mindre korruption
Både Karen Hækkerup og Marie Gad afviser at forholde sig konkret til, hvad en besparelse på udviklingsbistanden, som de blå partier foreslår det, eventuelt vil betyde.  

”Det må være en politisk beslutning, hvor stor udviklingsbistanden skal være, og hvad den skal gå til,” siger Karen Hækkerup, men understreger vigtigheden af Danmarks fremtidige internationale engagement.

”Der bliver mange flere munde at mætte i fremtiden, og vi ved godt, at vi ikke udelukkende kan gøre det fra Danmark. Befolkningstallene stiger samtidig med, at arealet af landbrugsjord falder. Vi skal kunne dyrke afgrøder på en smartere måde, og her er know how og produktivitet vigtigt. Det er vi i Danmark dygtige til, og det bidrager vi gerne med til resten af verden.”

Marie Gad tilføjer, at et højt bistandsniveau langt fra er garanti for økonomiske gevinster for virksomhederne. Men på et overordnet plan er bistanden vigtig for virksomhederne, mener hun.   

”Virksomhederne har en interesse i, at vi får en mere stabil verden med mindre fattigdom, ligesom der ligger en stor interesse i at få bekæmpet korruption osv.,” siger hun og tilføjer:

"Danidas erhvervsinstrumenter eksisterer for at bruge virksomhederne som instrumenter til at skabe udvikling. I nogle tilfælde kommer der profitable virksomhedssamarbejder ud af det, men bistandspengene bliver brugt til at skabe udvikling - og så kan man sige, at profitten er en positiv bivirkning.”

Vietnam et ”stjerneeksempel”
Selvom bistand ikke altid er garant for business, så sker det i enkelte tilfælde, at områderne spiller godt sammen. Det ses eksempelvis i Vietnam, lyder det samstemmigt fra Karen Hækkerup og Marie Gad.

”Vi har bidraget til at etablere en stor svinefarm i Vietnam. Sådan et projekt betyder, at en masse danske landmænd og fødevarevirksomheder påvirkes positivt. Der skal leveres udstyr, know how og andet, som vi glædeligt hjælper til med,” siger Karen Hækkerup.

Marie Gad understøtter det positive syn på Vietnam, som i en årrække har været såkaldt prioritetsland under Danida.

”Vietnam er et stjerneeksempel på, at det hele kan spille sammen. Det har været en positiv sidegevinst på udviklingsarbejdet, at der er kommet gode forretninger ud af samarbejdet med landet. Det er sket som en kombination af, at landet har udviklet sig i en positiv retning, og at Danmark har givet en målrettet bistand til eksempelvis fiskerisektoren og virksomhedssamarbejde mellem danske og vietnamesiske virksomheder. Her er bistanden virkelig kommet danske virksomheder til gode,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Marie Gad

Underdirektør, DI, medlem af Udviklingspolitisk Råd, 2030-Panelet og Vice-Chair for Business at the OECD’s Development Committee, bestyrelsesmedlem, Global Compact Network Denmark og Etisk Handel Danmark
cand.merc. i international business (CBS 2008)

0:000:00