Kjer tøver med at ændre vandløbsloven

VANDLØB: Miljøministeren er usikker på, om der er behov for at ændre vandløbsloven, og hun vil først tage stilling på et senere tidspunkt. Partiets egen ordfører nærer dog ikke samme tvivl, mens LA vil tvinge en ændring igennem.

Hjalte T. H. Kragesteen

Hvor stort er problemet, og hvor godt virker det, der allerede er sat i søen for at sikre bedre afvanding fra markerne?

Det vil miljøminister Eva Kjer Hansen (V) have mere viden om, inden hun tager stilling til, om vandløbsloven skal ændres.

”Afvanding har høj prioritet for mig. Derfor har jeg sendt hyrdebrev til kommunerne og igangsat arbejdet med at lave en ny grødeskæringsvejledning. De ting vil jeg gerne se effekterne af, før jeg tager stilling til, om der er behov for at ændre vandløbsloven,” skriver hun i en mail til Altinget.

Hun peger også på, at hun først vil kende resultaterne af Kystanalysen samt kommunernes evaluering af klimatilpasningsplanerne.

Vi er utålmodige og mener, at der skal gøres mere.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

”Så har jeg et samlet overblik over, hvor stort et problem der reelt er,” skriver Eva Kjer Hansen.

I oktober lød det fra ministeren, at ”det er et stort arbejde at lave vandløbsloven om, og jeg har sat mit system i gang med at gennemgå dels den eksisterende lov og dels indholdet i beslutningsforslaget fra sidste samling”.

Hun henviser her til et forslag fra marts, hvor hele blå blok ville ændre vandløbsloven. Blandet andet at det i loven skal præciseres, at vandløb først og fremmest skal tjene afvandingsformål. Forslaget mødte hård kritik fra grønne organisationer og rød blok, mens det vakte glæde i landbruget.

Venstre-ordfører: Behov for lov-ændringer
Selvom ministeren altså ikke har taget stilling til, om det er nødvendigt at ændre loven, så er partiets egen vandløbsordfører, Kristian Pihl Lorentzen, ikke i tvivl. Loven bør ændres:

”Der har været manglende fokus på vedligeholdelse af vandløb, og der er opstået en uholdbar situation med en snigende forsumpning. Derfor siger Venstre, at vi skal have præciseret regelsættet og loven, så der kommer mere fokus på effektiv afledning af vandet,” siger Kristian Pihl Lorentzen.

Er det ikke lidt underligt, at du er så skråsikker, mens den ansvarlige minister fra dit eget parti ikke har taget stilling til, om der er behov fra at ændre loven?

”Jeg er slet ikke i tvivl om behovet. Og nu er jeg jo partiets ordfører og en drivende kraft på vegne af gruppen,” siger Kristian Pihl Lorentzen og fortsætter:

”Og lad nu være med at lave en konflikt ud af det. Vi arbejder seriøst med det, og jeg skal have et møde med ministeren om to uger, og så bliver vi selvfølgelig enige om det her.”

LA vil tvinge ændringer igennem
Liberal Alliance erklærer sig glade for de initiativer, som miljøministeren allerede har taget. Men miljøordfører Carsten Bach er utilfreds med ministerens kurs i forhold til vandløbsloven. Så meget, at han vil genfremsætte det blå beslutningsforslag ”i den nærmeste fremtid”.

”Vi er utålmodige og mener, at der skal gøres mere,” lyder det i et skriftligt svar.

I landbruget undrer man sig også over miljøministerens kurs. Ifølge viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt er det ikke nok med det, der allerede er sat i gang.

”I dag er det sådan, at miljøet altid komme før afvanding. Derfor bør der ske en revision, der sikrer god afvanding, som også tager hensyn til miljøet,” siger Lars Hvidtfeldt.

DF bakker Kjer op
Ministeren har jo allerede sat en del i gang i forhold til afvanding. Så er det ikke bare snusfornuftigt at se på, hvordan det virker, før man kaster sig ud i lovændringer?

”Det er godt, det hun har gjort. Men jeg er bange for, at det ikke er tilstrækkeligt. Vi ser gerne, at man helt grundlæggende får kigget på vandløbsadministrationen. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at der er et behov,” siger Lars Hvidtfeldt.

Miljøministeren får opbakning fra Dansk Folkeparti, der var med i forårets blå forslag. Miljøordfører Pia Adelsteen mener, det giver god mening at afvente de tiltag, der allerede er lavet.

”Det er fint med mig, hvis vi kan se effekter af det, der er sat i gang. Det er måske ikke selve vandløbsloven, der er problemet,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)









0:000:00