Villy Søvndal Ny 3
Villy Søvndal fotograferet i Udenrigsministeriet umiddelbart før interviewet med Altinget.dks Erik Holstein, hvor han forklarer sin afgang som SF-formand. (Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk)

Søvndal går som formand

7. september 2012 kl. 8:58
AFGANG: SF's leder, Villy Søvndal, vil fredag formiddag meddele sin afgang som formand. Han bliver som udenrigsminister. Søvndal afviser at pege på en efterfølger.
| Flere

Efter knap syv et halvt år på posten har SF-formand Villy Søvndal besluttet at gå som partiets førstemand. Det skriver Altinget.dk.

Søvndal understreger, at han allerede før folketingsvalget i 2011 besluttede, at det skulle være hans sidste valg som formand for partiet:

"Beslutningen var helt uafhængig af valgresultatet. Jeg vil være fyldt 63, når der kommer valg næste gang, og jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle stå i spidsen for SF i den alder," siger Villy Søvndal til Altinget.dk.

Han traf den endelige afgørelse om tidspunktet for sin afgang i løbet af sommeren, men han afviser, at det havde nogen sammenhæng med balladen i kølvandet på skattereformen:

"Nej, slet ikke. Hverken den eller andre begivenheder i SF har haft noget med det at gøre. Derimod har det spillet ind, at en ny formand skal på plads i god tid inden kommunalvalget - og senere EP-valget og folketingsvalget," siger Søvndal.

Blandt sine resultater som formand peger Villy Søvndal blandt andet på, at SF er kommet i regering, at det er lykkedes at lave "det grønneste regeringsgrundlag i hele verden", samt at han har korrigeret dele af SF's værdipolitik.

Den afgående formand afviser, at han afleverer et parti i krise, men erkender, at mange aktuelt opfatter SF's profil som uklar:

"Mange synes nok, at ønsket om at holde sammen på regeringsprojektet har været på bekostning af en skarp SF-profil. Det tager jeg ansvaret for," siger Villy Søvndal.

SF-formanden bliver siddende, indtil en ny leder er valgt. Villy Søvndal vil ikke pege på en efterfølger.

Læs stort interview med Søvndal på Altinget | Christiansborg

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK