Enkeltsager og solidaritet i SF's vej ud af mørket

REPORTAGE: Tilliden til egne evner fejler ikke noget i SF. Hvorfor reducere sig selv til en støjende enkeltsag, når man har venstrefløjens bedste og bredeste pakke? Men hvad hjælper det, hvis vælgerne ikke kan få øje på løsningerne? Altinget søger svaret på partiets landsmøde i Vejle.

Pia Olsen Dyhr beskrives ofte som en ensom majestæt i arbejdet med at trække SF ud af vælgernes glemsel. Men hvilken vej skal partiet vælge? Altinget har talt med en række af partisoldater på landsmødet i Vejle. Og én ting er de enige om: Støjende enkeltsager er ikke en farbar udvej.
Pia Olsen Dyhr beskrives ofte som en ensom majestæt i arbejdet med at trække SF ud af vælgernes glemsel. Men hvilken vej skal partiet vælge? Altinget har talt med en række af partisoldater på landsmødet i Vejle. Og én ting er de enige om: Støjende enkeltsager er ikke en farbar udvej.Foto: Henrik Kastenskov/Scanpix
Klaus Ulrik MortensenSøren Elkrog Friis

VEJLE - Enigheden blandt politiske analytikere og kommentatorer den seneste uges tid har sjældent været større.

Normalt er det kun i eventyr, man får tre ting. Men også hos os. Og ovenikøbet i matchende røde og grønne nuancer.

Pia Olsen Dyhr
Formand, SF

Alle deler de indtrykket af SF som venstrefløjens pendant til Det Konservative Folkeparti.

Selfie med formanden. Pia Olsen Dyhr blev uden modkandidater og derfor ganske udramatisk genvalgt som formand.
Selfie med formanden. Pia Olsen Dyhr blev uden modkandidater og derfor ganske udramatisk genvalgt som formand. Foto: Michael Drost-Hansen/Scanpix

Et parti, som målt både i antal mandater og konkret politisk indflydelse er marginaliseret. Et parti, som savner et politisk projekt, hænger i meningsmålingerne og vurderes at være i overhængende fare for at blive ædt af sine nærmeste konkurrenter.

Knap 250 delegerede fra hele landet deltog i landsmødet.
Knap 250 delegerede fra hele landet deltog i landsmødet. Foto: Michael Drost-Hansen/Scanpix

Hvad kan SF tilbyde, som ikke allerede findes på hylden hos Socialdemokratiet, Enhedslisten eller Alternativet, lyder spørgsmålet. Og i de fleste tilfælde endda i en langt mere attraktiv indpakning. Hvad er folkesocialisternes salgsargument i 2016? Hvad er deres eksistensgrundlag?

Selv om unge mennesker tænder på visioner, så tror jeg også, at det er vigtigt for dem, at det parti, som de stemmer på, søger indflydelsen og får den

Signe Munk
Næstformand, SF
SF's landsmøde blev afholdt på Vingsted Hotel- og Konferencecenter i udkanten af Vejle fra fredag til søndag.
SF's landsmøde blev afholdt på Vingsted Hotel- og Konferencecenter i udkanten af Vejle fra fredag til søndag. Foto: Michael Drost-Hansen/Scanpix

Helt så bombastisk gik SF ikke ind i debatten på partiets landsmøde, som i weekenden blev afholdt i, hvad man normalt ville beskrive som naturskønne omgivelser, i udkanten af Vejle. En nærmest konstant grå skal af tåge og regn sørgede dog for, at de eneste grønne faciliteter, man fik øje på, var stregerne på gulvet i Vingstedcentrets idrætshal.

Frihed var omdrejningspunktet i formandens beretning. Vel at mærke gennem fællesskab. Pia Olsen Dyhr vil indlede et opgør med radikal islam og kvindeundertrykkelse i muslimske miljøer. Konkret foreslår SF et ghettostop samt at tage kontanthjælpen fra muslimske kvinder, som ikke vil uddanne sig.
Frihed var omdrejningspunktet i formandens beretning. Vel at mærke gennem fællesskab. Pia Olsen Dyhr vil indlede et opgør med radikal islam og kvindeundertrykkelse i muslimske miljøer. Konkret foreslår SF et ghettostop samt at tage kontanthjælpen fra muslimske kvinder, som ikke vil uddanne sig. Foto: Henrik Kastenskov/Scanpix

Og selv om analogien kan synes søgt, er det samme problem, som SF for tiden slås med. Politikken er der. Løsningerne er der. Folk kan bare ikke få øje på dem.

Det nyudråbte fokus på integration blev fulgt op med en debat med Geeti Amiri (tv.), Elmas Berke (i midten) og skoleinspektør Lise Egholm.
Det nyudråbte fokus på integration blev fulgt op med en debat med Geeti Amiri (tv.), Elmas Berke (i midten) og skoleinspektør Lise Egholm.

Foto: Henrik Kastenskov/Scanpix

Partiets skjulte DNA
Pia Olsen Dyhr talte i sin formandstale om at søge ind til kernen af partiets politik. Afsøge dets DNA. Hvor man møder begreber som fællesskab, frihed og bæredygtighed.

Fødderne skal sættes helt rigtigt, hvis både vælgere og medlemmer skal genfinde tilliden til SF

Karsten Hønge
Folketingsmedlem, SF

“Normalt er det kun i eventyr, man får tre ting. Men også hos os. Og ovenikøbet i matchende røde og grønne nuancer - på en og samme tid,” sagde hun.

Lørdag aften efter forretten vakte en hemmelig gæst stor opmærksomhed. Tidligere partiformand og udenrigsminister Villy Søvndal har holdt sig helt ude af rampelyset i to et halvt år, men vendte for en kort stund tilbage i fin form.
Lørdag aften efter forretten vakte en hemmelig gæst stor opmærksomhed. Tidligere partiformand og udenrigsminister Villy Søvndal har holdt sig helt ude af rampelyset i to et halvt år, men vendte for en kort stund tilbage i fin form.

Foto: Henrik Kastenskov/Scanpix

Men som i ethvert eventyr må heltinden gå grueligt meget igennem, før hun kan leve lykkeligt til sine dages ende. Med 4,2 procent af stemmerne fik SF i 2015 det dårligste valg i 38 år. Fem procent mindre end ved valget i 2011, hvilket har mere end halveret folketingsgruppen fra 16 til 7 mandater.

Villy Søvndal velsignede Pia Olsen Dyhrs lederskab og politiske projekt. Og på sin karakterisk lune facon slog han fast, at SF før har rejst sig fra kriser, der var værre end de nuværende 4,2 procent i meningsmålingerne.
Villy Søvndal velsignede Pia Olsen Dyhrs lederskab og politiske projekt. Og på sin karakterisk lune facon slog han fast, at SF før har rejst sig fra kriser, der var værre end de nuværende 4,2 procent i meningsmålingerne. Foto: Henrik Kastenskov/Scanpix

Og endnu længere fra de glade dage fra 2008-2010, hvor næsten hver femte dansker ville sætte kryds ved partiet.

Vi tror på centrum-venstre, selv om Alternativet har erklæret den død.

Jacob Mark
Folketingsmedlem, SF

Landsledelsen slår det i årets beretning selv fast. Man tabte stemmer på at gå ind i regering. Og siden på at gå ud af den igen. Man mistede stemmer til Socialdemokratiet i forsøget på at holde en rød statsminister ved magten. Og ikke mindst mistede man stemmer til Enhedslisten og Alternativet, som kunne levere det ukompromitterede røde alternativ.

Søndag formiddag var der endnu en surprise-gæst på programmet.
Søndag formiddag var der endnu en surprise-gæst på programmet. "Nu er det officielt, jeg har skiftet parti," jokede integrationsminister Inger Støjberg (V) foran de måbende venstresocialister.  Foto: Christian Dagnæs/SF

Had frem for ligegyldighed
Hvad er så næste skridt? Altinget har opsøgt en række kendte som ukendte, fortidige som fremtidige partisoldater for at få deres svar.

Første bud kommer allerede under morgenmaden. Her ser tidligere næstformand Peter Westermann den nuværende lavkonjunktur som en naturlig konsekvens af perioden med regeringsansvar, som brat ophørte for godt to år siden.

Det var umuligt at bevare integriteten i en situation, hvor man skulle forsvare en helt anden politik end den, man var gået til valg på. Et svigt, som eksempelvis den betragtelige gruppe af folkeskolelærere endnu ikke har tilgivet partiet.

Håber han. Meget værre end at være hadet er det nemlig at være ligegyldig, forklarer Peter Westermann, som ikke længere kandiderer til nogen poster i partiet. En pointe, som han understreger med et citat fra MC Einar.

“Jeg er tusind gange mere bange for noget andet end had. Hvad nu, hvis hun er ligeglad.”

Visioner skal følges op med indflydelse
Og her er pointen naturligvis, at partiet i en ny generations øjne skal passe på ikke at blive ligegyldigt. Er man i dag ung og venstreorienteret, så er man fascineret af Uffe eller Johanne. Og søger man indflydelsen, sætter man krydset ved Mette Frederiksen.

Men sådan behøver det ikke være, forklarer 26-årige Signe Munk, som for to år siden afløste Peter Westermann på næstformandsposten.

“Bare se på gymnasieforhandlingerne. Her har en politiker som Jacob Mark en markant rolle, fordi SF i modsætning til Enhedslisten er med i forliget. Og selv om unge mennesker tænder på visioner, så tror jeg også, at det er vigtigt for dem, at det parti, som de stemmer på, søger indflydelsen og får den,” siger hun.

Og så kan det godt være, at der på kort sigt ikke nødvendigvis er stemmer i skidtet. Det samme er tilfældet med en af partiets nye mærkesager, som er at frigøre indvandrerkvinder fra social kontrol.

Et emne, som var tildelt en hovedrolle på landsmødet, og som blev omdrejningspunkt i både Pia Olsen Dyhrs formandsberetning og i den efterfølgende debat på scenen med deltagelse af markante kvindelige indvandrerstemmer.

Læs også: SF slår kursen fast på landsmøde: Vi kæmper for friheden

“Det er muligt, at det ikke giver udslag i meningsmålingerne her og nu. Men det er et emne, som er så vigtigt, at vi bliver nødt til at gå ind i det,” siger Signe Munk.

Nej tak til enkeltsager
En ofte anvendt udvej fra bunden af meningsmålingerne er at kaste sig over en populær mærkesag - og helst i form af et ledigt standpunkt.

Blå bloks mindste parti har i nogen tid forfulgt denne strategi med arbitrære politiske nedslag. Nogle gange får man bid, som i tilfældet med landbrugspakken. Og så gælder det om at holde fast. Andre gange rammer man ved siden af.

Men selv om de Konservatives tilsyneladende ramte plet i sagen om landbrugspakken, har det ikke givet gevinst i form af nogen målbar vælgermæssig kapital.

Enkeltsager er dog ikke et spor, som man ønsker at forfølge i SF.

"Jeg er enig i, at vi lige nu har svært ved at trænge igennem lydmuren. Men svaret er ikke at opfinde nye enkeltsager eller gøre tingene 100 procent anderledes," siger folketingsmedlemmet Lisbeth Bech Poulsen, som dog godt kan se en idé i at arbejde mere med formen.

Parallelen til Søren Papes konservative parti har hun i øvrigt svært ved at genkende.

"Jeg mener ikke, at man kan sammenligne vores situation med de Konservative. Vi ved jo godt, hvorfor vi fik et dårligt valg, og hvorfor vi ligger dårligt i målingerne. Meget af det handler om, at vi kom ud af regeringen på en tumultarisk måde, og det tager tid at læge de sår," siger hun.

Mere end et enkelt slagtilbud
Og så har SF faktisk andet end modviljen mod politisk flygtighed at støtte sig til, understreger Lisbeth Bech Poulsen. Analyser af partiernes vælgerreserver - altså hvem man ville stemme på, hvis ikke man stemte, som man stemte - viser, at SF sammen med Venstre er danskernes foretrukne alternativ.

På dette punkt adskiller SF sig fra Konservative, som ifølge en nylig Norstat-måling har den mindste vælgerreserve.

Læs også: Konservative har den mindste vælgerreserve

Margrete Auken ser fra sit eksil i Bruxelles tallene som udtryk for, at SF’s samlede politiske pakke fungerer. At man har politik på alle hylder. Og at der derfor ikke er nogen grund til at reducere sig selv til en papegøjesnakkende megafon.

“Men skulle vi sætte mere fokus på ét område, skulle det være EU. Her er der ikke andre partier end SF, som kæmper for EU som et afgørende redskab i kampen mod de negative konsekvenser af globaliseringen. Man tror, at løsningen på flygtningekrisen og social dumping er mindre EU. Men det er helt forkert. Løsningen er mere EU, og det synes jeg, at vi skal bruge mere energi på at tale om,” siger Margrete Auken.

Ny kurs kan udfordre bagland
Det er dog ikke alle folkesocialister, der deler analysen af, at så længe man har en bredspektret politik på hylderne, så skal vælgerne nok komme tilbage af sig selv.

"Det her er absolut ikke 'to play it safe'. Det er en farefuld færd, vi er ude på. Vi skal finde vores egen lysende sti gennem junglen, hvor der er glubske rovdyr på alle sider. Så fødderne skal sættes helt rigtigt, hvis både vælgere og medlemmer skal genfinde tilliden til SF," siger folketingsmedlemmet Karsten Hønge.

Man skal ikke have en doktorgrad i politik for at se, at temperaturen i SF er rimelig lav, understreger manden, der er kendt og berygtet som 'vikaren fra helvede' for sin udslagsgivende rolle i SF's exit fra den røde regering.

"Vi er sgu da lidt nervøse, der skal ikke gå meget galt, før det går rigtig galt," konstaterer han.

Men den nye værdipolitiske kurs er kampen og risikoen værd, mener Karsten Hønge.

"De gamle modsætninger i partiet er jo ikke forsvundet, bare fordi vi udstikker en ny kurs. Vi risikerer at udfordre en del af vores bagland, som synes, at det ville være lettere, at vi bare lagde os på linje med Enhedslisten og Alternativet. Men hvis vi kun læner os tilbage og indtager synspunkter, som alle kan regne ud på forhånd, jamen så er vi jo nærmest døde," siger han.

SF skal gøres klar til nyt regeringsforsøg
På trods af sin lidt anstrengte erfaringer med regeringssamarbejde, er Karsten Hønge enig med sin formand i, at SF igen skal søge regeringsmagten. Ikke ved næste valg, men ved næste valg igen.

"Det er klart, at vi er ret forbrændte efter sidste omgang. Men SF’s ambition skal være at komme i regering igen. Bare ikke, hvis vi igen bliver tvunget til at skyde vores politiske bedstemor," siger han med henvisning til blandt andet den halverede dagpengeperiode, som Radikale insisterede på at videreføre i S-R-SF-samarbejdet.

Invitationen til at deltage i den såkaldte 'forandringsblok' med Enhedslisten og Alternativet - som skal søge indflydelse på tværs af Folketinget, bliver afslået i folkesocialisternes lejr.

SF kender sin plads til venstre for Socialdemokraterne - hvad end det er i eller uden for regering. Folketingsgruppens yngstemand, Jacob Mark, mener, at SF's rolle fremover bliver at agere brobygger mellem Socialdemokratene og "progressive kræfter" i Alternativet og Enhedslisten.

"Vi tror ikke på, at en blok med kun 20 procent af stemmerne grundlæggende kan forandre noget. Vi tror på centrum-venstre, selv om Alternativet har erklæret den død. Hvis der ikke er et stærkt centrum-venstre, er der ikke noget reelt modsvar til de borgerlige," siger han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00