Mød Lars René Petersen

”Hvis vi – og kloden – helt grundlæggende skal overleve, er det nødvendigt at vi finder nye måder at gøre tingene på”

Har du nogensinde mødt en vaskeægte ildsjæl? Sådan én, der inspirerer dig til at handle? Til at gøre noget andet og mere?

Sådan én er Lars René.

Lars er iværksætter, leder, virksomhedsejer, familiefar, og alternativist helt ind til benet. Og nå ja, så har han også brugt meget af sin fritid på at springe ud fra en flyver med faldskærm på ryggen. Han brænder for den 4. sektor og socialt iværksætteri. Og så har han været med i Alternativet helt fra begyndelsen.

Jeg tog en snak med Lars om troen på potentialet i det sociale iværksætteri, om at turde tage springet og om, hvad der skal til, hvis vi skal skabe en stærk iværksætterkultur i Danmark.

 

Eksiljydens vej til den 4. sektor

Lars René Petersen bor i en gammel, skæv villa i Valby. Her har han skabt rammerne for familielivet med sin kone Trine og deres to børn, Frederikke og Oskar. Lars er ”eksiljyde med schweiziske aner”, siger han selv, og der er fart over feltet i familiefarens hverdag.

”Fra begyndelsen af maj overtager jeg ledelsen af et projekt under Sundhedsstyrelsen i Sydsjælland. Derudover har jeg min egen virksomhed, som laver strategi- og organisationsudvikling til kommuner og NGO’er. I fritiden sejler jeg en masse og bygger på mit hus. Og så må jeg desværre nok også erkende, at jeg reelt er i gang med at lægge min mangeårige elitesport, formationsfaldskærmsudspring, på hylden”.

Og som om alt det ikke var nok, er han også en aktiv del af vores alle sammens Alternativet. For Lars passer Alternativet bare bedst. Bevægelsens mangfoldighed og ønsket om at skabe noget nyt, falder godt i tråd med de erfaringer, han har gjort sig gennem livet.

Da Lars var ung tog han en håndværkeruddannelse. Den fulgte han senere op med en samfundsvidenskabelig uddannelse, og så har han masser af erhvervserfaring inden for alle tre sektorer. Og som han selv siger ”Det giver mig et ret bredt forståelsesgrundlag og indsigt i mange logikker og virkeligheder. Det er et godt udgangspunkt som aktiv i det mangfoldige Alternativet”.

”Jeg var med i Alternativets helt spæde start, ja faktisk helt tilbage til Under Radaren. Jeg holdt en lang pause, på grund af arbejde og familie, men jeg vendte tilbage efter nytår, klar til at give den en ordentlig skalle”

Allerede dengang, da det hele startede, var Lars optaget af den 4. sektor og socialt iværksætteri. I det hele taget opdager jeg hurtigt, at mennesker, sammenhold og sociale tiltag ligger ham meget på sinde.

”Jeg er stadig meget optaget af både den 4. sektor og socialt iværksætteri. Det samme er jeg af udviklingen af en ny politisk kultur. Og så mener jeg, at det er helt centralt, at den offentlige sektor sættes fri, så den i langt højere grad, igen, kan varetage borgernes behov. Svage, såvel som ressourcestærke”.

Så Lars ved altså godt, hvorfor han er med i Alternativet. Bevægelsens værdier stemmer godt overens med hans egne, og han værdsætter den plads, der er til at tænke nye, store tanker. Og så er der iværksætterprofilen. For i Alternativet er der rig mulighed for, at han kan få lov at øse ud af- og bruge sin massive erfaring med social iværksætteri, og forhåbentlig kan han inspirere andre til at tage springet ud i iværksætterlivet. Jeg er hurtigt blevet nysgerrig på, hvad det egentlig er for erfaringer, han har at trække på.

”Udover at have startet min egen virksomhed har jeg tidligere, som direktør for Center for Socialøkonomi, rådgivet et hav af sociale iværksættere og socialøkonomiske virksomheder, der har præsenteret alle mulige forretningskoncepter og fantastiske idéer. Her arbejdede jeg for at skabe bedre vilkår for sociale iværksættere. Jeg ved, hvad der er svært, når man starter og skal have nogen til at tro på sin idé. Når man skal finde finansiering, udvikle sit produkt, identificere sit marked…”

Okay, tænker jeg. Hvis man, som mig, har en spirende iværksætterdrøm inde bagerst i maven, så er et her altså lidt ligesom at sidde og snakke med et stort idol.

Det bliver stadigt tydeligere, at det er den 4. sektor, der optager Lars. Så jeg spørger ham, hvordan han tror, at iværksætteri i den snart famøse sektor, vil se ud fremover.

”Min påstand er, at vi kommer til at høre – og se – meget mere til den 4. sektor. Den rummer alt fra socialøkonomi og andelsbevægelsen vol.2, til deleøkonomi og en mangfoldighed af civilsamfundsinitiativer. Kernen i den 4. sektor er, for mig at se, evnen til at skabe nye ting på tværs af det etablerede. Derfor vil den også i fremtiden virke som en naturlig platform for alt det, der i stadigt stigende grad finder sted uden for de etablerede sektorer.”

 

Vi får brug for iværksætteriet i fremtiden

For mig at se, er Lars en gave til Alternativets iværksætterprofil, og læser man Alternativets nyligt offentliggjorte iværksætterpakke, så lyder det da også som om, at der er en hel del fællesnævnere. Derfor synes jeg det er oplagt at spørge Lars, hvorfor han egentlig mener, at iværksætteri, og særligt det sociale, er vigtigt for fremtidens Danmark.

”I sagens natur er iværksætteriet vigtigt for samfundsøkonomien. Men det er også vigtigt som det samfundslaboratorium, hvor løsninger udvikles med afsæt i konkrete behov og markedsåbninger.”

For Lars at se, gør iværksætteriet verden bedre. Han mener, at en stærk iværksætterkultur vil styrke befolkningens handlekraft og gøre det muligt for os alle sammen at håndtere de udfordringer vi står over for.

”Iværksætteri er også indignation og ønsket om at ændre verden. En stærk dansk iværksætterkultur sætter os i stand til at respondere på fremtidens virkelighed. Hvis vi – og kloden – helt grundlæggende skal overleve, er det nødvendigt at vi finder nye måder at gøre tingene på. Vi har behov for nye måder at producere vores mad på, nye metoder til at skabe og udvikle alternative energikilder, og nye tanker, der kan opfinde og levere nye velfærdsløsninger”.

Imens jeg taler med Lars, bliver det klart for mig, at han virkelig ser et stort fremtidigt potentiale i det, han har været så heldig at arbejde med igennem det meste af sit voksenliv. Og så er det altså virkelig svært ikke at få lyst til at hoppe med på bølgen.

 

Vi skal skabe en stærk dansk iværksætterkultur

Jeg tror bare, at mange, der overvejer at springe ud som iværksættere, bliver bekymrede over den usikkerhed, det fører med sig. Så jeg spørger hvad han tror, der skal til for at skabe en stærkere og mere tryg iværksætterkultur i Danmark.

”Den økonomiske usikkerhed skal mindskes for den enkelte iværksætter. Det er helt afgørende for, at flere tør tage springet ud i tilværelsen som selvstændig. Der skal brød på bordet og regningerne skal betales. Det gør, at mange undlader at tage springet ud i tilværelsen som selvstændig – også selvom lysten, idéen og potentialet er der.”

Lars mener derudover, at det er helt essentielt, at man gør noget ved muligheden for at rejse investeringer, der kan finansiere de gode idéer.

”Løsningen er her dels at lægge pres på bankerne for at bevæge de nuværende restriktive kreditvurderinger i retningen af et mere realistisk leje. Og dels at udvikle og indføre nye og mere dynamiske investeringsværktøjer, der er bundet op på nye fradragsordninger, crowdfunding og så videre”.

Nu har vi altså fået styr på den økonomiske usikkerhed og på investeringerne, der skal bære idéerne.
Men hvad med alle reglerne? Hvordan finder man rundt i den jungle, det er at starte- og drive sin egen virksomhed?

”Administrationen skal gøres nemmere. Der skal i hvert fald være let tilgængelig hjælp at hente. Iværksætteren er ikke nødvendigvis også den person, der brænder for at vide, hvornår man skal indberette moms, aflevere årsrapporter og alt det der. Og mange går ned, netop på det. Også fordi det kan være et meget ensomt ridt at etablere virksomhed. Derfor er det vigtigt, at der er let tilgængelige rådgivnings-, støtte og sparringsmuligheder for iværksættere.”

”Og iværksættermiljøer” tilføjer han. ”Hvor man kan bo sammen med andre iværksættere”.

Jeg er efterhånden ved at være tanket op på inspirations- og motivationskontoen, og spørger som det sidste Lars, hvad han egentlig ser af potentiale i Alternativets nyligt offentliggjorte iværksætterpakke.

”Der er en masse stærke bud på, hvad der konkret skal gøres for at løse de økonomiske udfordringer ved iværksætteriet – såvel i forhold til opstart, som til efterfølgende investeringer i virksomheden. Jeg tror, at hvis de forslag gennemføres, kan vi skabe en aktiv og nødvendig iværksætterkultur i Danmark, der kan være med til at ruste os til fremtidens udfordringer.”

Som jeg sidder her og afslutter renskrivningen af min snak med Lars, føler jeg mig nærmest helt sikker på, at iværksætteri og den 4. sektor er vejen til noget stort. Vi skal bare have løst udfordringerne.

Alternativets Iværksætterpakke giver et bud på, hvordan det kan lade sig gøre. Har du endnu ikke set iværksætterpakken? Så kan du pakke den op her

Skrevet af Julie Navntoft, frivillig i Å


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget