Debat

DGI: Der er plads til alle i foreningsidrætten

DEBAT: Så længe de demokratiske spilleregler respekteres, er der plads til alle i idrætsforeningerne. Men den rummelige idrætsforening kræver støtte og samarbejde med det omgivende samfund, skriver DGI's formand Søren Møller.

Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Møller
Formand, DGI

Er der plads til alle i foreningsidrætten?

Det korte svar er ja, for i idrætsforeningerne er der plads til forskellighed, så længe de demokratiske spilleregler i foreningen respekteres. Og DGI’s værdigrundlag bygger på fællesskab og et humanistisk menneskesyn.

Foreningsidrætten har meget at tilbyde alle samfundslag, og den er vigtig for at opbygge tillid og gensidighed. Foreningen er stedet, hvor vi mødes med ligesindede, men også med mennesker fra andre livsvilkår og ståsteder.

Erfaringerne viser, at idrætsforeningerne kan og vil mennesker, som lever på kanten af samfundet. Men den rummelige idrætsforening kræver støtte og samarbejde med det omgivende samfund.

Søren Møller
Formand for DGI

De mennesker, som har udfordringer med det fysiske og mentale helbred, eller hvor det kniber med at holde fast i de generelle levevilkår, er også dem, som kan få allermest ud af at indgå i fællesskabet.

Borgere med psykiske problemer er underrepræsenteret
I idrætsforeningerne kan du møde mennesker med funktionsnedsættelser, men hvor rummeligheden og pladsen til forskellighed gør, at det enkelte menneskes udsathed ikke bliver et tema. En undersøgelse fra SDU viser, at idrætsforeningerne samler 265.000 mennesker med funktionsnedsættelse. Funktionsnedsættelse er opdelt i 'længerevarende fysisk handicap', 'et længerevarende fysisk helbredsproblem' og 'en psykisk lidelse'.

Samtidig er det værd at huske på, at idrætsforeningen bygger på et frivilligt engagement. Der kan være mennesker, som det er vanskeligt at få til at indgå i foreningslivet, men der er ingen fast formel på, hvor socialt udsatte og psykisk syge folk skal være, for at det bliver vanskeligt at finde plads til dem. Undersøgelsen fra SDU viser også, at det særligt er borgere med psykiske problemer, som er underrepræsenterede i foreningsidrætten sammenlignet med borgere med fysiske handicap.

Idrætten inkluderer
I DGI arbejder vi med social inklusion. Det betyder, at DGI værdsætter og ønsker at inddrage borgernes forskellighed i idrætten til gavn for både foreninger og den enkelte borger.

Lad mig give et par eksempler.

Gruppen af sårbare børn og unge kan have det svært i foreningslivet, fordi det sociale samspil og relationerne til jævnaldrende og frivillige kan virke uoverskuelige.

I DGI har skydning vist sig effektfuld til at hjælpe børn og unge med særlige behov. Erfaringer fra skydeprojektet ”Fokus” viser nemlig, at det gavner børn og unge med ADHD, autisme og lignende vanskeligheder at gå til skydning i en forening. Børnene træner deres koncentration under skydning, bliver rolige på skydebanen og får succesoplevelser med hjem, som øger humør og trivsel. Indsatsen bygger på et stærkt samarbejde mellem skole, forening, kommune, DGI og forældre.

DGI Crossroads er et andet eksempel. Her er DGI’s tilgang, at alle børn, unge og voksne – også i landets udsatte by- og yderområder – har potentialer, ressourcer og en lyst til at gøre brug af disse. Idrætten er et middel til at sikre, at flere unge sætter deres ressourcer i spil og løfter sig selv til at blive ledere og frivillige. De unge får konkrete værktøjer og kompetencer til at skabe vedvarende aktivitetsbaserede ”Communities” i udsatte byområder.

Der er også eksempler på, at der oprettes særlige idrætsforeninger for en bestemt målgruppe. IF Kæmperne i København tilbyder idræt og motion til voksne med psykiske og/eller sociale sårbarheder. Foreningen blev oprettet, fordi mange af medlemmerne havde svært ved at finde sig til rette i ”almindelige” idrætsforeninger, ikke mindst socialt.

Det omgivende samfund skal støtte
Erfaringerne viser, at idrætsforeningerne kan og vil mennesker, som lever på kanten af samfundet. Men den rummelige idrætsforening kræver støtte og samarbejde med det omgivende samfund.

Der er langt fra sofaen ind på halgulvet. Og det kan være en kæmpe opgave at nå ind i fællesskabet, klæde om og finde sin plads. Men når først bolden ruller, så bliver vi alle sammen forført af idrætten.

Gevinsten ved at dyrke idræt er stor. Det gælder socialt, mentalt og fysisk, og de gevinster skal vi høste, ellers bliver det alt for dyrt for samfundet og i særdeleshed for det enkelte menneske. Derfor har vi som samfund, idrætsorganisation og forening en forpligtelse til at tilpasse en attraktiv foreningsidræt til alle grupper i samfundet.

Dokumentation

Er civilsamfundet rummeligt nok, når det kommer til at inkludere udsatte og sårbare mennesker? Det diskuterer et debatpanel i den kommende tid.

Følg debatten her, og send dit indlæg til [email protected], hvis du også vil være med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Møller

Bestyrelsesformand, DGI Byen, medejer og bestyrelsesformand, Water and Wellness, bestyrelsesformand, Randers Idrætshaller
lærer (Silkeborg Seminarium 1980)









0:000:00