Corydon kritiserer voksende EU-budget

POSITION: Regeringen vil ikke imødekomme EU-Kommissionens ønske om ekstra 11,2 milliarder euro til årets budget. Danmark sigter efter at få mulige ekstrabevillinger bragt så langt ned som muligt, lyder det fra finansminister Bjarne Corydon (S).
Når EU stiller skrappe krav til medlemsstaternes budgetter, må EU også selv sørge for, at kassen stemmer, mener finansminister Bjarne Corydon (S).
Når EU stiller skrappe krav til medlemsstaternes budgetter, må EU også selv sørge for, at kassen stemmer, mener finansminister Bjarne Corydon (S).Foto: ft.dk
Michael Hjøllund

Der er et skrigende misforhold mellem de krav, man vedtager at stille til hinanden i EU, og den adfærd, man selv udviser i de fælles budgetter.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister
Fakta
Sagen kort

I december blev der opnået enighed om EU's 2013 budget.

Samtidig blev det vedtaget, at EU-Kommissionen i foråret skulle komme med et ændringsbudget, da det stod klart, at der var ubetalte regninger for 2012, som skulle håndteres.

I april fremlagde EU-Kommissionen et ændringsbudget, der er 11,2 milliarder euro større end det aftalte budget for 2013. Af de ekstra midler skal op mod 2,9 milliarder euro bruges på at betale regninger fra 2012, mens resten skal dække ekstra udgifter for dette år.

I begyndelsen af maj blev EU-Kommissionen, Ministerrådet og Europa-Parlamentet enige om, at dele ændringsbudgettet op i to runder, sådan at der forhandles om dele af Kommissionens ønsker nu, mens resten udskydes til slutningen af året.

Det er uholdbart, at EU-Kommissionen beder om flere penge til dens 2013-budget, når medlemslandene selv skal stramme bæltet ind, mener finansminister Bjarne Corydon.

"Der er et skrigende misforhold mellem de krav, man vedtager at stille til hinanden i EU, og den adfærd, man selv udviser i de fælles budgetter," sagde Bjarne Corydon på et møde i Europaudvalget onsdag.

De hårde ord falder forud for et rådsmøde mellem EU-landenes finansminstre, som skal tage stilling til, om EU-Kommissionen skal have tilført ekstra penge til budgettet for 2013. EU-Kommissionen har bedt om 11,2 milliarder euro for at betale sidste års regninger og for at dække ekstra udgifter.

Gennemføres EU-Kommissionens forslag betyder det, at Danmarks bidrag i 2013 øges med ca. 1,7 milliarder kroner til i alt 22 milliarder.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00