Danmark skakmat: EU trumfer lov med tilbagevirkende kraft

STYRKEPRØVE: Selv om firma handlede i overenstemmelse med dansk lov, skal de stadig betale godtgørelse til en fyret medarbejder. Principafgørelse fra EU-Domstolen skaber bekymring i dansk erhvervsliv og sætter Højesteret i svært dilemma.

Højesteret valgte at udfordre EU-retten på princippet om alderdiskrimination i forhold til Funktionærlovens bestemmelser for fratrædelsesgodtgørelse. EU-Domstolen har nu slået fast, at princippet trumfer dansk lov - også med tilbagevirkende kraft.
Højesteret valgte at udfordre EU-retten på princippet om alderdiskrimination i forhold til Funktionærlovens bestemmelser for fratrædelsesgodtgørelse. EU-Domstolen har nu slået fast, at princippet trumfer dansk lov - også med tilbagevirkende kraft.Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er første gang, at en national højesteret direkte udfordrer EU-domstolen på et så grundlæggende spørgsmål om retssikkerhed

Jens Kristiansen
Professor, Københavns Universitet

Nu er det jo svært at forestille sig, at Højesteret egenhændigt melder Danmark ud af EU ved ikke at følge EU-retten

Arvid Andersen
Advokat

En afdød mand fra Vejle-egnen er lige nu centrum i en sag, som udløser nervøse trækninger i dansk erhvervsliv og får andre EU-lande til at skæve bekymret mod Danmark.

Sagen handler om Karsten Eigil Rasmussen, som i 2009 blev fyret fra firmaet Ajos, som udlejer byggemateriel. I overenstemmelse med Funktionærloven afslog firmaet at betale tre måneders fratrædelsesgodtgørelse, fordi han som 60-årig havde ret til arbejdsgiverpension.

Men den går ikke, siger EU-Domstolen nu. Selv om Funktionærloven blev lavet om i 2015 - så den matcher EU-reglerne, så skal Vejle-virksomheden alligevel betale de tre måneders løn til boet efter den tidligere medarbejder, som døde i 2013.

0:000:00