Danske organisationer rykker ind i Europa med nødhjælp

KRISE: Flygtninge- og migrationspresset får danske organisationer til at ændre fokus ved at sende hjælp til de mest udsatte områder i Europa. Organisationerne er klar til at yde mere. Men det er grotesk, at EU ikke kan løse problemet, lyder kritikken

Flygtninge på vej over den serbisk-ungarske grænse via den såkaldte Balkan-rute.<br>
Flygtninge på vej over den serbisk-ungarske grænse via den såkaldte Balkan-rute.
Foto: Scanpix
Kasper Frandsen

Det er grotesk, at vi som humanitær organisation skal prioritere en indsats i den rigeste del af verden og ikke i den fattigste og mest udsatte del af verden.

Jonas Keiding Lindholm
Konstitueret generalsekretær i Red Barnet

Normalt opererer danske nødhjælpsorganisationer sjældent inden for Europas grænser, men derimod i områder med store humanitære katastrofer som i Sudan, Somalia og i og omkring Syrien.

Men den hastigt voksende strøm af flygtninge og migranter, der søger mod Europa, får nu danske nødhjælpsorganisationer til at orientere sig mere mod Europa.

Det melder en række af Danmarks største nødhjælpsorganisationer, der i den seneste måned har øget nødhjælpsbevillingerne til lande inden for Europas grænser.

Dokumentation

Om flygtninge- og migrationskrisen
Presset på EU’s ydre grænser er lige nu højere end nogensinde før. FN’s flygtningeagentur, UNHCR, vurderer, at over 300.000 flygtninge og migranter i år har krydset Middelhavet og er landet i Grækenland og Italien. Over 2.500 er omkommet eller forsvundet på vej over.

Også fra øst er tilstrømningen steget kraftigt. Det har ført til, at man i Ungarn har opført et stærkt kritiseret pigtrådshegn langs den 175 kilomenter lange grænse til Serbien, som tusindvis af flygtninge og migranter dagligt krydser.

De mange mennesker, der kommer ind over EU’s ydre grænser, søger ofte videre til andre EU-lande. Alene Tyskland forventes at modtage 800.000 flygtninge og migranter i år, hvilket er en firedobling i forhold til 2014


0:000:00