DF: Milliardsag mod Apple er ren undertrykkelse

SKAT: Apple skal – mod Irlands vilje – betale 100 milliarder kroner tilbage på grund af skatteunddragelse, mener EU-kommissionen. Men er ”dybest set” undertrykkelse, mener DF.

Apple har nemlig via sit europæiske hovedsæde i Irland betalt så lidt i skat siden 1991, at det er ulovlig statsstøtte, mener EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har indledt en sag mod teknologi-giganten. 
Apple har nemlig via sit europæiske hovedsæde i Irland betalt så lidt i skat siden 1991, at det er ulovlig statsstøtte, mener EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der har indledt en sag mod teknologi-giganten. Foto: JOHN THYS/Scanpix
Kasper Frandsen

Irerne skal forstå, at de er del af et fællesskab.

Peter Hummelgaard Thomsen (S)
EU-ordfører

EU-Kommissionen går alt, alt for langt, når man blander i, hvordan store multinationale virksomheder som amerikanske Apple betaler skat i et EU-land.

Det mener Dansk Folkeparti.

Danske Margrethe Vestager, der er EU's konkurrencekommissær, har lagt sag an mod Apple, der risikerer at skulle betale næsten 100 milliarder kroner. Sagens kerne er, at Irland ifølge EU-Kommissionen har givet for fordelagtige skattefordele til Apple – og dermed reelt statsstøtte, der er ulovligt inden for EU's indre marked.

Dokumentation

Apple-sagen kort

Apple skal betale næsten 100 milliarder kroner ekstra i irske skatter.

Selskabet har via sit europæiske hovedsæde i Irland betalt så lidt i skat siden 1991, at det er ulovlig statsstøtte. Sådan lyder en afgørelse efter to års undersøgelser fra EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

"Kommissionens undersøgelse viser, at Irland gav ulovlige skattefordele til Apple, som gjorde det muligt at betale væsentlig mindre i skat end andre virksomheder igennem mange år," sagde Margrethe Vestager.

Denne særbehandling, som Kommissionen kalder det, har tilladt Apple at at betale en effektiv selskabsskat på 1 procent på sit overskud i Europa i 2003, som faldt til 0,005 procent i 2014.

Ved at placere sit europæiske hovedsæde i Irland har Apple dermed sluppet med at betale endnu mindre i skat end landets i forvejen lave skatter for virksomheder. Beløbet størrelse skyldes, at Apple har lavet en konstruktion, så selskabet har betalt den lave irske skat på salg til hele EU’s indre marked.

Apple er yderst kritisk over for Vestagers afgørelse og vil appellere sagen.


0:000:00