EU-måling varsler valggyser

EP2014: Dansk Folkeparti går tilbage i forhold til seneste meningsmåling og ligger nu side om side med Venstre og Socialdemokraterne. Den nye måling må desuden give nervøse trækninger hos Konservative og Radikale, vurderer kommentator.
Der er dødt løb blandt DF, S og Venstre. Imens er flere partier i "gråzone" i kampen om et mandat til Europa-Parlamentet, viser meningsmåling.
Der er dødt løb blandt DF, S og Venstre. Imens er flere partier i "gråzone" i kampen om et mandat til Europa-Parlamentet, viser meningsmåling.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Morten Øyen
Med under en måned tilbage inden Europa-Parlamentsvalget er der lagt op til en regulær valggyser. For blot en måned siden lå Dansk Folkeparti alene i spidsen, men nu ligger partiet side om side med Venstre og Socialdemokraterne i kampen for at blive valgets største parti. Samtidig er alt i spil for nogle af de mindre partier.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

Målingen placerer Socialdemokraterne på 23,3 procent, med Venstre på 23 procent og Dansk Folkeparti på 22,7 procent lige efter. Tager man højde for den statistiske usikkerhed, så er der altså helt dødt løb.

Holder tallene fra A&B Analyse, vil det give fire mandater til både Socialdemokraterne og Venstre, mens Dansk Folkeparti vil gå et mandat frem i forhold til sidste valg og få tre mandater. De sidste to danske mandater ser ifølge målingen ud til at gå til Folkebevægelsen mod EU og SF.

S-kurs giver fremgang
Umiddelbart er det overraskende, at Socialdemokraterne formår at være med helt fremme, når partiet ellers er tynget i de nationale meningsmålinger. De seneste uger har debatten om velfærdsturisme ikke fyldt så meget, og det ligner at være til Socialdemokratenres fordel. Det vurderer Altinget.dks politiske kommentator Erik Holstein.

Fakta
Om målingen:
Målingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk og er indsamlet i perioden 24. april til 29. april. 1096 personer har svaret på nettet til målingen. Data er vægtede efter Søren Risbjergs seneste gennemsnit, så de er politisk repræsentative.

Kilde: A&B Analyse

"Socialdemokraterne fik rettet kursen lidt op i forhold velfærdsturisme, hvor Thorning i lang tid befandt sig i sin helt egen verden. Det kan måske forklare, hvorfor Dansk Folkeparti nu går tilbage, og Socialdemokraterne vinder lidt frem," siger Erik Holstein.

Han vurderer, at målingen særligt vil blive nærlæst af de mindre partier, som ligger lige omkring den meget høje spærregrænse, som der er til Europa-Parlamentsvalget. En spærregrænse som ifølge denne måling er for høj til, både De Radikale, Konservative og Liberal Alliance kan blive valgt.

Hvis de også mister deres mandat i Europa-Parlamentet, selvom de stiller med en tidligere formand i Bendt Bendtsen, så synes den mørke tunnel for partiet at være endeløs.

Erik Holstein
Politisk kommentator

"Målingen vil især give nervøse trækninger hos de i forvejen hårdt plagede Konservative. Hvis de også mister deres mandat i Europa-Parlamentet, selvom de stiller med en tidligere formand i Bendt Bendtsen, så synes den mørke tunnel for partiet at være endeløs," siger Erik Holstein.

Flere partier i "gråzone"
Altinget.dks valgekspert, professor Søren Risbjerg Thomsen, har set nærmere på valgmatematikken for at få et mandat, og han vurderer, at håbet ikke bør slukkes for de mindre partier. Ved valget til Europa-Parlamentet er der nemlig en "gråzone", hvor meget små bevægelser i vælgernes tilslutning kan give et mandat.

Denne matematiske "gråzone" er imellem ca. fem procent af stemmerne og 7,14 procent af stemmerne. Får et parti under fem procent af stemmerne, så får det med garanti ikke et mandat. Får det over 7,14, så vil det til gengæld være sikker på et. Men midt imellem så skal der næsten en fintælling til for at være sikker på, om det giver et mandat.

"I denne måling får SF akkurat et mandat, mens De Radikale ikke gør. For at De Konservative kan få et af de fire mandater fra valgforbundet med Venstre, så skal Konservative bare have en fjerdedel af Venstres stemmer. Det vil sige, at Konservative kan få et mandat ved blot at få mindst 6,1 procent af stemmerne," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Der er valg til Europa-Parlamentet søndag den 25. maj.

Dokumentation
Sådan har vi spurgt: Hvilket parti vil du stemme på ved valget til Europa-Parlamentet 25. maj? 

Parti  Nu  Mandat  marts/april   Valget i 2009 
Dansk Folkeparti  22,7 pct.  3 26,7 pct. 15,3 pct. (2)
Folkebevægelsen mod EU  6,6   1 9,1 7,2 (1)
Konservative  3,5  0 4,1 12,7 (1)
Liberal Alliance  3,0  0 1,0 0,6 (0)
Radikale 5,4  0 8,9 4,3 (0)
Socialdemokraterne 23,3  4 22,8 21,5 (4)
SF  6,5  1 6,2 15,9 (2)
Venstre 23,0  4 21,2 20,2 (3)
Vil ikke stemme 6,0  -  

Kilde: A&B Analyse, Søren Risbjerg Thomsen & EU-Oplysningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00