Europaudvalget får egen rolle undersøgt

MANDAT: Folketingets Europaudvalg har bedt udenrigsministeren undersøge, hvordan der er givet forhandlingsmandater i de sidste fem år. Oversigten skal danne baggrund for en drøftelse i udvalget i det nye år, fortæller udvalgets formand.

Eva Kjer Hansen (V) har været formand for Europaudvalget siden 2011.
Eva Kjer Hansen (V) har været formand for Europaudvalget siden 2011.Foto: Folketinget
Kasper Kaasgaard

Vi skal bruge det til en diskussion om, hvordan vi udfører vores kontrol i Folketinget. Jeg mener, der er behov for en større gennemgang af den måde, vi arbejder på i Europaudvalget.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand for Europaudvalget

Der er bred enighed om, at procedurerne omkring Europaudvalget ikke fungerer optimalt. Nu skal en undersøgelse fra Udenrigsministeriet* vise, hvad der kan gøres bedre. Europaudvalget har selv bedt om oversigten, og formand Eva Kjer Hansen (V) er enig i, at der er udfordringer.

Fakta
Sådan lyder spørgsmålet fra Europaudvalget:

Ministeren bedes fremsende en oversigt, der for de sidste fem år for alle forslag med forhandlingsoplæg viser:
1) hvornår Coreper har givet formandskabet mandat til at indlede forhandlinger med Europa-Parlamentet.
2) hvornår Coreper har givet formandskabet mandat til at indgå aftale med Europa-Parlamentet.
3) hvornår Europaudvalget har givet mandat til forslaget.
4) i hvilke tilfælde regeringen er kommet til Europaudvalget for at indhente fornyet mandat.

Spørgsmålene stilles bl.a. på baggrund af notatet fra Tænketanken Europa ”Folketingets EU-beslutningsproces er utidssvarende” af 31. oktober 2014 (EUU alm. del (14) - bilag 87), der stiller spørgsmålstegn ved, om Europaudvalget kommer for sent ind i den europæiske beslutningsproces.

”Vi er ikke nok involveret i beslutningsprocessen fortløbende. Derfor vil jeg gerne have denne diskussion i Europaudvalget, om det kan gribes an på end anden måde, end vi gør i dag,” siger hun.

For at have noget at diskutere ud fra, har udvalget bedt udenrigsministeren om en oversigt over samtlige forslag fra de sidste fem år, hvor Europaudvalget har givet forhandlingsmandat til regeringen. Oversigten skal vise, hvordan forslagene er blevet forhandlet i EU, og hvornår Europaudvalget er blevet involveret.

0:000:00