Forhandlingerne om EU's budget begynder

BUDGET: Europa-Parlamentet, Kommissionen og Ministerrådet er blevet enige om at begynde forhandlingerne om EU's langsigtede budget. Samtidig er der penge på vej til det blødende 2013-budget.
EU-Kommissionens præsident José Manuel Barroso, den irske premierminister Enda Kenny og Europa-Parlamentets præsident Martin Schulz nåede mandag til enighed om at begynde forhandlingerne om EU's langsigtede budget.
EU-Kommissionens præsident José Manuel Barroso, den irske premierminister Enda Kenny og Europa-Parlamentets præsident Martin Schulz nåede mandag til enighed om at begynde forhandlingerne om EU's langsigtede budget.Foto: http://eu2013.ie/
Michael Hjøllund
Fakta

Få overblik over EU's budgetter i boksen "Dokumentation" under artiklen.

De formelle forhandlinger om vedtagelsen af EU's langsigtede budget fra 2014-2020 kan nu gå i gang.

Det er beskeden efter et møde mandag mellem EU-Kommissionens præsident José Manuel Barroso, Europa-Parlamentets præsident Martin Schulz og premierminister Enda Kenny fra det irske formandskab, der repræsenterer Ministerrådet.

På mødet blev de tre parter enige om at begynde de formelle forhandlinger om EU's budget fra 2014-2020. Samtidig fortsætter forhandlingerne om tilføjelser til det eksisterende budget for 2013.

Her har Kommissionen tidligere meldt ud, at der akut mangler 11,2 milliarder euro for at få regnestykket til at gå op.

Dokumentation

Tidslinje - Sådan har forløbet været indtil nu

I starten af februar blev EU's stats- og regeringschefer (Ministerrådet) enige om en budgetaftale for EU for 2014-2020. Før den kan træde i kraft, skal den godkendes af Europa-Parlamentet.

I slutningen af marts præsenterede EU-Kommisionen et hul i 2013-budgettet på 11,2 milliarder euro. Efterfølgende udtalte Parlamentets formand, Martin Schulz, at en løsning på 2013-problemet er en forudsætning for, at Europa-Parlamentet kan acceptere en budgetramme for 2014-2020.

15. april forklarede budgetkommissær Janusz Lewandowski Europa-Parlamentet, at Kommissionen har behov for ekstra midler for at dække udgifter til især strukturfonde.

Sidenhen har den irske finansminister og formand for Eurogruppen i et brev til irske parlamentsmedlemmer opfordret Kommissionen til at finde de 11,2 milliarder gennem besparelser.

6. maj blev EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og Ministerrådet enige om at begynde de formelle forhandlinger af budgettet.

Efter planen skal forhandlingerne om et nyt langtidsbudget frem mod 2020 afsluttes i juni måned.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00