Hedegaard varsler opgør med grønne støtteordninger

INTERVIEW: Nationale støtteordninger til vedvarende energi står i vejen for realiseringen af en fælles europæisk klimapolitik, siger EU's klimakommissær Connie Hedegaard.
Klimakommissær Connie Hedegaard mener, at EU skal være bedre til at støtte nye teknologier, som har svært ved at komme ind på energimarkedet.
Klimakommissær Connie Hedegaard mener, at EU skal være bedre til at støtte nye teknologier, som har svært ved at komme ind på energimarkedet.
Michael Hjøllund
EU-medlemslandenes støtte til vedvarende energi skal sættes under lup. Det er nødvendigt, hvis EU skal have et dynamisk indre marked for fremtidens energi og en mere europæisk klimapolitik, mener EU's klimakommissær Connie Hedegaard.

"Vi skal ikke internt i Europa konkurrere på, hvem der har den største pengekasse til at støtte vedvarende energi. Det er upraktisk, når vi samtidig prøver at lave et europæisk marked for netop grøn energi," siger hun.

Udmeldingen kommer oven på, at EU-Kommissionen har fremlagt en grønbog for EU's klima- og energipolitik frem mod 2030. Her peger Kommissionen på, at det bliver nødvendigt at gøre den vedvarende energi i Europa mere konkurrencedygtig.

"Vedvarende energi skal være mere omkostningseffektivt, og brugen af støtteordninger skal begrænses til kun at omhandle de teknologier og områder, som stadig har behov for støtte," skriver Kommissionen.

Smartere støtte
For at illustrere bagsiden af de enkelte EU-landes støtte til vindmøller, solceller og biogas nævner Connie Hedegaard et eksempel fra sin egen tid som minister i Danmark.

Fakta
Hvad er en Grønbog?

Grønbøger er høringsdokumenter, som Kommissionen fremsætter i forbindelse med langsigtede lovgivningsplaner på forskellige politikområder.

Grønbøger fungerer som diskussionsgrundlag og analyserer det pågældende område med henblik på at starte en høring om emnet.



Kilde: eu-oplysningen.dk

"Dengang kunne det bedst betale sig for sønderjyske landmænd at køre deres biogas syd for grænsen til Tyskland, for her fik de tre gange den pris, de fik nord for grænsen, i Danmark," siger hun.

En teknologi, hvis støtte skal tages op til grundig overvejelse, er ifølge Connie Hedegaard vindmøller på land. Hun henviser til, at denne energikilde forventes at kunne konkurrere med fossile brændsler efter 2020.

Sol skal ikke afregnes i nord som i syd, men spændet skal måske ikke skal være helt så stort, som det er i dag.

Connie Hedegaard (K)
EU's klimakommissær

"Vi vil gerne hjælpe vedvarende energikilder i gang, men når de er blevet konkurrencedygtige, skal de også ud af de statslige støttesystemer. Det må være målet. Til gengæld skal vi blive lidt kvikkere til hurtigere at støtte teknologier, der er på vej ind på markedet," siger hun

Selvom Kommissionen ønsker sig mere ensartede støtteprogrammer mellem de enkelte medlemsstater, er ambitionen ifølge Connie Hedegaard ikke en fuldstændig ensretning.

"Sol skal ikke afregnes i nord som i syd, men spændet skal måske ikke skal være helt så stort, som det er i dag," siger hun.

Diskussionen skal tages nu
Kommissionens grønbog sætter målet for CO2-reduktion i EU i 2030 til 40 procent. På den lidt længere bane er ambitionen, at reduktionen i drivhusgasser skal op på mellem 80 og 95 procent i forhold til 1990-niveau.

Er det ikke for tidligt at tale om at udfase noget af støtten til vedvarende energi, når medlemslandene stadig kæmper med at nå reduktionsmålet på 20 procent i 2020?

"Nej. Det her er noget, man er nødt til at begynde at tale om tidligt. Der er ingen, der forestiller sig, at de her regler træder i kraft på denne side af 2020, men hvis vi ventede med at tage diskussionen, ville der være mange, der allerede havde lagt deres politikker fast, også for perioden efter 2020," siger Connie Hedegaard.

Grønbogen er Kommissionens første skridt på vejen mod et endeligt forslag til rammen for EU's klima- og energipolitik fra 2020 til 2030. Den er et diskussionsgrundlag og samtidig startskuddet til en høring, der løber frem til 2. juli i år.

Derefter begynder Kommissionens arbejde med et egentligt forslag til en ny klimapolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00