Hvem skal lede finsk udenrigspolitik i turbulente tider – Stubb eller Haavisto?

Præsidentvalget i Finland denne weekend forventes at blive ekstremt tæt. Kandidaterne med mest momentum er to udenrigspolitiske veteraner: Alexander Stubb og Pekka Haavisto.

Søndag den 28. januar finder første runde af det finske præsidentvalg sted. Pekka Haavisto (tv.) og Alexander Stubb (th.) fører i meningsmålingerne.
Søndag den 28. januar finder første runde af det finske præsidentvalg sted. Pekka Haavisto (tv.) og Alexander Stubb (th.) fører i meningsmålingerne.Foto: Vesa Moilanen/AP/Ritzau Scanpix / Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I dagene op til første runde af det finske præsidentvalg er situationen blandt topkandidaterne tæt. Alexander Stubb fra det moderate Samlingspartiet og den tidligere grønne udenrigsminister Pekka Haavisto ser ud til at have de bedste chancer for at nå frem til anden runde den 11. februar.

Haavisto stiller op for en vælgerforening, selv om hans politiske baggrund er i De Grønne. Den nuværende præsident, Sauli Niinistö, kan ikke stille op til genvalg, da en præsident højst kan sidde i 12 år.

"I de vigtigste udenrigspolitiske spørgsmål er der kun nuanceforskelle mellem kandidaterne," siger Åsa von Schoultz, professor i statskundskab ved Helsinki Universitet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00