Kommissionen vil oplyse om sine lobbyistmøder

GENNEMSIGTIGHED: Fra 1. december skal alle kunne holde øje med, hvilke lobbyister og andre interessenter EU-Kommissionens medlemmer mødes med.

Kommissionens første næstformand Frans Timmerman.
Kommissionens første næstformand Frans Timmerman.Foto: Europa-Kommissionen
Fakta
Da der i EU ikke er noget krav om, at lobbyaktiviteter skal registreres, findes der heller ikke en opgørelse over antallet af lobbyister i EU. Ifølge en rapport om lobbyregisteret fra 2013 skønnes det, at 75 procent af alle forretningsrelaterede lobbyister og 60 procent af de NGO’er, der findes i EU, er registreret. Kommissionen mener, at der findes mindst 32.500 interesserepræsentanter, som nu er omfattet af lobbyregisteret.

Fremover skal alle kunne holde øje med, hvilke lobbyister Margrethe Vestager og alle de andre EU-kommissærer mødes med. På det ugentlige onsdagsmøde i EU-Kommissionen var der nemlig opbakning til, at der skal være større åbenhed om møderne mellem lobbyister og deres egne kabinetter og generaldirektorater.

”Vi vil være fuldt ud gennemsigtige med hensyn til vores møder, og vi vil stå til regnskab for alt, hvad vi gør i Kommisionen. Vi vil endvidere også overbevise Parlamentet og Rådet om at følge trop. Man kræver altid, at Kommissionen skal være fuldstændig gennemsigtig, det vil vi sikre, men det er også på tide, at vi beder Parlamentet og Rådet om at følge trop,” sagde Kommissionens første næsteformand Frans Timmermans til onsdagens pressemøde.

Konkret betyder det nye initiativ, at alle medlemmer af Kommissionen fra 1. december skal offentliggøre på Kommisisonens hjemmeside, hvilke kontakter og møder med interessegrupper og lobbyister, de har.

0:000:00