Debat

MS: Er folkedybets røst ikke velkommen, Bendt Bendtsen?

REPLIK: MEP Bendt Bendtsen (K) kritiserede i et debatindlæg Mellemfolkeligt Samvirke for ”elendig lobbyisme”. Organisationen svarer her på kritikken. Vi vil ikke skabe irritation – vi vil i dialog, lyder det fra organisationens politikchef.

Nils Brøgger Jakobsen fra Mellemfolkeligt Samvirke svarer her på Bendt Bendtsens kritik af organisationens lobbyisme.
Nils Brøgger Jakobsen fra Mellemfolkeligt Samvirke svarer her på Bendt Bendtsens kritik af organisationens lobbyisme.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nils Brøgger Jakobsen 
Politikchef i Mellemfolkeligt Samvirke

Onsdag den 25. marts fik Mellemfolkeligt Samvirke en ordentlig svada af Bendt Bendtsen her i Altinget. Bendt Bendtsen er utilfreds med, at Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer danskerne til at tage kontakt til EU-parlamentarikerne for at fortælle om deres holdninger til vigtige politiske diskussioner.

Bendt Bendtsen har allerede nu glemt, hvorfor borgerne kontaktede ham. Det er vi rigtig mange, der ikke har. I sommer angreb israelske styrker Gazastriben. Den 51-dages lange krig kostede 2200 mennesker livet, størsteparten af dem civile, herunder mere end 500 børn. Atter tusinder sårede. Flere end 500.000 palæstinensere blev fordrevet under bombardementerne, og i dag er mere end 100.000 mennesker stadig hjemløse.

Konteksten
I december skulle Europaparlamentet, som en stribe nationale parlamenter, stemme om, hvorvidt de ville anerkende Palæstina som selvstændig nation. Et initiativ, vi i Mellemfolkeligt Samvirke mener, er meget vigtigt for på sigt at sikre fred og menneskerettigheder i forholdet mellem Israel og Palæstina – og dermed undgå forfærdelige krigshandlinger.

Vi ønsker at gøre opmærksom på holdninger til en brændende politisk sag, hvor EU har muligheden for at spille en ganske central rolle. Dét er den centrale diskussion, og det er dét, vi gerne vil diskutere. Og som Bendt Bendtsen ved, vil vi naturligvis rigtig gerne også mødes direkte og drøfte vores synspunkter vedrørende Israel og Palæstina

Nils Brøgger Jakobsen
Politikchef, Mellemfolkeligt Samvirke

Over sommeren og efteråret mærkede vi som organisation, hvor voldsom en interesse danskerne – og i øvrigt også borgerne i mange andre europæiske lande - har i konflikten. Flere gange samlede vi tusinder til demonstration i håb om at råbe politikerne op. Desuden lancerede vi en underskriftindsamling, hvor knapt 40.000 danskere i dag har skrevet under på, at de mener Danmark skal anerkende Palæstina.

Vi var interesserede i at dele danskernes holdning til konflikten med Bendt Bendtsen inden den vigtige afstemning. Bendt Bendtsen endte med at være eneste dansker i Europaparlamentet, som hverken stemte ja eller nej. Afstemningen endte med et overvældende flertal: 71 procent af medlemmerne i Europaparlamentet stemte for en anerkendelse af Palæstina.

En undersøgelse lavet af Altinget viser, at der også i det konservative bagland er positiv stemning overfor en anerkendelse af Palæstina. 42 procent siger ja. 27 procent siger nej og 31 procent ved ikke.

Søger dialog
Det ærgrer os selvsagt, at engagerede vælgeres mail ryger i spamfilteret, og at folkevalgte politikerne ikke betragter vores initiativ som en mulighed for dialog og for at blive bekendt med initiativer og diskussioner i eget medlemsland. Det er selvsagt ikke vores formål at skabe irritation.

Vi ønsker at gøre opmærksom på holdninger til en brændende politisk sag, hvor EU har muligheden for at spille en ganske central rolle. Dét er den centrale diskussion, og det er dét, vi gerne vil diskutere. Og som Bendt Bendtsen ved, vil vi naturligvis rigtig gerne også mødes direkte og drøfte vores synspunkter vedrørende Israel og Palæstina.

Dokumentation

I sit indlæg skriver Bendt Bendtsen om Mellemfolkeligt Samvirke:

I december satte Mellemfolkeligt Samvirke en kampagne i stand, så man via deres hjemmeside kunne kontakte europaparlamentarikere.

Hvad det drejede sig om, måtte min assistent minde mig om i dag, for det kunne jeg ikke engang længere huske - men jeg husker klart irritationen. Jeg svarede flere af danskerne, der skrev - mest af alt, fordi jeg synes, det var ærgerligt, at de ikke kunne skrive selv, hvis emnet nu betød så meget for dem. Flere medgav også, at de måske havde ladet sig rive med.

Hvor ærgerligt det end er, er jeg mest af alt irriteret over, at også en dansk græsrodsorganisation er begyndt at bruge sådanne metoder. Det er utrolig elendig lobbyisme og en elendig måde at forsøge at komme igennem med sit budskab på. Organisationer, der leverer denne her slags tjenester for borgere, giver dem et løfte, de ikke kan holde; kontakt til politikere. Det bliver fanget af mit spamfilter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00