Ny armlægning om gennemsigtighed i EU-sager

KONTROL: Blå blok og Enhedslisten vil skrue yderligere op for kravene til gennemsigtighed, når Danmark implementerer EU-lovgivning. Regeringen afviser ideen som unødvendig og bureaukratisk.

En række nye tiltag skal skabe mere gennemsigtighed om Danmarks implementering af EU-regler. Et flertal vil stramme reglerne til også at gælde alle bekendtgørelser.<br>
En række nye tiltag skal skabe mere gennemsigtighed om Danmarks implementering af EU-regler. Et flertal vil stramme reglerne til også at gælde alle bekendtgørelser.
Foto: ft.dk
Michael Hjøllund
Fakta
Det foreslår regeringen
Til fremtidige lovforslag tilføjes en ekstra rubrik, der omhandler forholdet til EU-retten.
Her skal det ansvarlige ministerium angive, om der med lovforslaget er tale om "overopfyldelse af EU-retlige minimumsforpligtelser."

Det ansvarlige ministerium skal angive i bemærkningerne til lovforslaget, hvilke dele der i givet fald er udtryk for overopfyldelse. Her skal der være en henvisning til de relevante paragraffer i lovforslaget.

Forslagene skal lette Folketingets og erhvervslivets adgang til at danne sig et hurtigt overblik over spørgsmålene om overopfyldelse af EU-retlige, skriver Mette Frederiksen (S) i en række svar til Folketingets Europaudvalg.


Bekendtgørelser

I februar kom der en ny vejledning om økonomiske konsekvensvurderinger af både EU-regulering, implementering af EU-lovgivning, love og bekendtgørelser.
Fremover skal der laves økonomiske beregninger på alle bekendtgørelser som indebærer "væsentlige" lettelser eller omkostninger for dansk erhvervsliv. 

Regeringen vil præcisere, at det skal fremgå af høringsmaterialet for bekendtgørelsen, hvis der er tale om overopfyldelse af EU-minimumsregler. Også her skal det ske med henvisning til de konkrete paragraffer, der er udtryk for overopfyldelse.

Et flertal uden om regeringen kræver nu, at et nyt sæt regler for gennemsigtighed i implementeringen af EU-lovgivning også skal gælde alle lovændringer, der bliver indført uden at have været behandlet i Folketinget.

Regeringen har allerede indvilliget i at lave en række ændringer i behandlingen af EU-sager, men forslagene går ikke langt nok, mener både blå blok og Enhedslisten.

Regeringens forslag (se boks) skal gøre det mere gennemskueligt, hvornår ny lovgivning er udtryk for, at Danmark opfylder minimumskrav aftalt i EU-regi, og hvornår dele af lovgivningen udspringer af regeringens egne ønsker om for eksempel strengere miljøkrav. 

Dokumentation

Oversigt over implementering af EU-sager

Periode Love           Bekendtgørelser Cirkulære Antal sager 
2004-2013 11,9 % 87,6 % 0,5 % 1923
2014 9,1 % 90,3 % 0,6 % 165

Kilde: Justitsminister Mette Frederiksen (S) i et svar til Folketinget


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00