Regeringen snor sig for at undgå EU-krav om kædeansvar

MINI-TREPART: Regeringen sender lovforslag om håndhævelsesdirektivet i høring i 11. time. Danske firmaer kan blive pålagt strafgebyr, hvis en underentreprenør har snydt medarbejdere for løn. Det er ikke kædeansvar, men medansvar, forsikrer LO.

Tyskland har allerede indført kædeansvar ved lov, som håndhævelsesdirektivet som minimum kræver i byggebranchen. I Danmark har arbejdsmarkedets parter i fællesskab udviklet en mere kreativ løsning.
Tyskland har allerede indført kædeansvar ved lov, som håndhævelsesdirektivet som minimum kræver i byggebranchen. I Danmark har arbejdsmarkedets parter i fællesskab udviklet en mere kreativ løsning.Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Når vi nu et tvunget til at gennemføre det her direktiv, synes vi, at vi har fundet en fornuftig løsning.

Steen Müntzberg
Underdirektør, DA

Hvis man vedtager det her, får den til enhver tid siddende regering et argument for at afvise forslag om kædeansvar.

Finn Sørensen
Beskæftigelsesordfører, Enhedslisten

Allerede én dag efter, at regeringen indleder de officielle trepartsforhandlinger, vil beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) kunne bryste sig af en lille trepartsaftale.

Fredag fremsætter regeringen nemlig et lovforslag om implementering af det såkaldte håndhævelsesdirektiv, som er direkte baseret på et fælles udspil fra LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Det centrale element i forslaget er en slags Lønmodtagernes Garantifond for udenlandsk arbejdskraft, som kan kompensere udenlandske ansatte, som er kommet i klemme på det danske arbejdsmarked.

Dokumentation

Håndhævelsesdirektivet

  • Direktivet præciserer definitionerne for, hvornår der er tale om en reel virksomhed og en reel udstationering. De præciserede definitioner vil sammen med en tjekliste til myndighederne gøre det lettere at komme snyd og omgåelse til livs.
  • Direktivet fastlægger en åben liste for, hvilke kontrolforanstaltninger et medlemsland må anvende, herunder et register som RUT (Register for Udenlandske Tjenesteydere). 

Om kædeansvar:

  • Direktivet giver medlemslandene mulighed for at indføre hæftelsesansvar i alle sektorer og i alle led. Det er således op til hvert medlemsland at beslutte, om landet vil indføre hæftelsesansvar eller ej. 
  • Inden for byggeriet slår direktivet dog fast, at medlemslandene skal indføre hæftelsesansvar i første led eller anvende tilsvarende midler i forhold til hovedentreprenøren. Der er dog en undtagelsesmulighed, hvis hovedentreprenøren har taget de nødvendige forholdsregler.

Desuden ...

  • Direktivet opstiller en tjekliste, som myndighederne skal bruge til at afgøre, om der er tale om en reel virksomhed og en reel udstationering af medarbejdere i forbindelse med levering af en serviceydelse i et andet medlemsland.
  • Medlemslandene er desuden forpligtet til at sikre bedre information om, hvilke ansættelsesvilkår som finder anvendelse for den udstationerede.
  • Medlemslandene forpligtes desuden til – inden for korte tidsfrister – at yde gensidig bistand til hinanden ved at udlevere oplysninger og gennemføre undersøgelser og kontroller. Dette skal ske for at sikre, at reglerne bliver overholdt samt for at kunne inddrive bøder m.m.
  • Medlemslandene kan indgå bilaterale aftaler om administrativt samarbejde og gensidig bistand. Danmark har allerede besluttet, at man ønsker at indgå den slags aftaler.
  • Der fastlægges en åben liste for, hvilke kontrolforanstaltninger et medlemsland må anvende, herunder et register som RUT (Register for Udenlandske Tjenesteydere).
  • Direktivet pålægger desuden medlemslandene en forpligtelse til at gennemføre en effektiv kontrol.
  • Medlemslandene skal sikre, at udstationerede medarbejdere, som ikke mener, at de får deres rettigheder opfyldt, kan få afgjort dette ved en domstol eller administrativ procedure herunder i det land, de er udstationeret til.

Kilde: DI


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00