Debat

EL: Venstre har fravalgt økologi, bæredygtighed og nytænkning

DEBAT: Regeringens landbrugs- og fiskeripolitik mangler grønt perspektiv, skriver Søren Egge Rasmussen. Det går ud over bæredygtigheden, når havmiljø, klimabelastning og økologi negligeres.

Regeringen mangler grønt perspektiv i sin fiskeri- og fødevarepolitik, mener Søren Egge Rasmussen (EL).
Regeringen mangler grønt perspektiv i sin fiskeri- og fødevarepolitik, mener Søren Egge Rasmussen (EL).Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Fiskeri- og fødevareordfører

Eva Kjær Hansen (V) fik det røde kort efter at have manipuleret med landbrugspakkens samlede øgede kvælstofforurening, mens Esben Lunde Larsen (V) efterfølgende uretfærdigvis kun fik det gule kort for at have løjet om, hvilke muligheder der var for at stække kvotekonger.

Det grønne mangler i regeringens fødevarepolitik. Hele landbrugspakken er et forsøg på at give de store landbrug ret til at bruge mere gødning, producere flere grise og forurene vandmiljøet mere. I landbrugspakken mener man desuden, at der er et miljømæssigt råderum for, at nye havbrug forurener vores havmiljø med 800 tons kvælstof og 96 tons fosfor. Vi har set stigende tendenser i kvælstofforureningen i havene, og der er lang vej for at komme ned til 42.000 tons for at have mulighed for at komme frem til, at havene i nær fremtid opnår en god miljøtilstand.

Havbrug i modstrid med EU
Der planlægges at producere ørredrogn til Japan fra nye havbrug ved Djursland. Det er i modstrid med EU-Kommissionens strategiske retningslinjer for bæredygtig udvikling af akvakulturen, hvor målet er at øge produktionen af akvakulturprodukter af høj kvalitet til det indre marked. Kæmpe havbrug skal ikke slippes løs på havet, men akvakultur skal udvikles på land med recirkulerende anlæg.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Hele havbrugsdebatten har medført, at flere forbrugere tager afstand fra norsk burlaks, og vi har et momentum for at fremme det danske, skånsomme fiskeri. Vi lavede en fiskeripakke uden om regeringen, hvor det kystnære fiskeri fremmes, og der er et mål om at stække kvotekonger. Efterfølgende er der i aftalen for den Europæiske Hav- og Fiskeri Fond (EHFF) aftalt midler til at ombygge de mindre fartøjer og udvikle lokalt fiskeri.

Hvad med økologien?
Regeringen har fravalgt at have mål for produktionen af økologiske fødevarer, mens forbrugerne og de økologiske fødevarevirksomheder øger den økologiske omsætning, mens et rekordstort antal landmænd omlægger til økologi. Vi bør styrke den udvikling ved at øremærke mest muligt af EU's landbrugsstøtte til at fremme økologi og lokale fødevarer. Men regeringen vil bare eksportere smågrise og halve slagtekroppe fra en svineindustri med et faldende antal arbejdspladser.

Regeringen har fravalgt at have mål for produktionen af økologiske fødevarer, mens forbrugerne og de økologiske fødevarevirksomheder øger den økologiske omsætning.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Fiskeri- og fødevareordfører

Klimarådet har lige fremlagt en interessant rapport om, hvordan vi sænker CO2-udslippet fra biler, boliger og bønder. Klimarådet anbefaler energipil på 260.000 ha og permanent græs på 100.000 ha højbundsarealer, hvilket vil sænke drivhusgasudledningen, reducere kvælstofudvaskning og øge kulstofbindingen i jorden. Vi kan reducere landbrugets miljøbelastning på mange måder.

Vegetarisk og vegansk er vejen frem
Enhedslisten mener, at vi ikke kan komme uden om at reducere den animalske produktion og landbrugsarealet. Og det vil ske, når vi får realiseret at fordoble skovarealet, hvilket alle partier er enige om skal ske inden år 2100. Det vil reducere landbrugsarealet med 500.000 ha.

Vi kan producere mad til flere mennesker ved at omstille til mere plantebaseret kost. De gule ærter, hestebønnerne og veganerpølserne skal erstatte svinekoteletten og bøffen i flere måltider. Dansk landbrug producerer kun fødevarer, der kan bespise 11 millioner mennesker, men landbruget kan brødføde langt flere mennesker ved at producere kvalitet til flere vegetariske og veganske måltider.

Vi kan udvikle økologisk produktion, hvor grise trives i energiafgrøder med pil og poppel, og hvor solcelleparker giver skygge til fjerkræ. At køre videre med 1 million hektar med korn til svinefoder hører ikke fremtiden til, og det gør regeringen heller ikke. Vi har i stedet brug for en omstilling af hele fødevaresektoren byggende på økologi, bæredygtig udvikling og nytænkning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00