Debat

Forbrugerrådet: Dansk fødevarepolitik skal bevare sit forspring

DEBAT: Dansk fødevarepolitik har på tværs af partiskel været fremsynet og har sikret Danmark en plads i front i EU, skriver direktør Lars Pram. Esben Lunde (V) bør understøtte, at vi bevarer forspringet - også selvom erhvervslivet vil noget andet.

Dansk fødevarepolitik viser vejen i EU. Det skal den blive ved med, mener Lars Pram fra Forbrugerrådet.
Dansk fødevarepolitik viser vejen i EU. Det skal den blive ved med, mener Lars Pram fra Forbrugerrådet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Pram
Direktør, Forbrugerrådet Tænk

Vores fundament i Forbrugerrådet Tænk er forbrugerens frie og trygge valg. Derfor arbejder vi for, at forudsætningerne for, at forbrugerne reelt har et valg, er til stede, når det gælder vores fødevarer: Er den rette information tilgængelig? Bliver forbrugerne vildledt? Er sikkerheden i orden? Og er der overhovedet noget at vælge imellem?

Gode toner fra Esben Lunde
Det er gode toner fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, når han i sin embedsperiode - mere klart end tidligere fødevareministre - har udtalt sig kritisk om ernærings- og sundhedsanprisninger, som virksomheder siden 2012 har måttet sætte på deres produkter.

Vi er helt enige med ministeren i, at anprisninger ikke må maskere et produkt til at være mere sundt, end det reelt er. Og vi er glade for, at ministeren presser på EU for at få defineret de såkaldte ernæringsprofiler, som populært sagt skal sikre, at usunde fødevarer ikke forklædes som sunde.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men der er også brug for ekstra en indsats herhjemme for at bekæmpe vildledende markedsføring. For vi ved, at hver fjerde dansker føler sig jævnligt snydt i supermarkedet.

Mere sund fornuft, mindre juristeri
Myndighedernes behandling af klager over markedsføring af fødevarer ender desværre for ofte i juridiske spidsfindigheder i stedet for at tage udgangspunkt i, hvordan vi forbrugere faktisk oplever produktet og markedsføringen, når vi står i supermarkedet. Producenterne skal være ærlige og præcise, når de fortæller, hvad de sælger. Men der er også brug for mere sund fornuft og mindre juristeri i myndighedernes tolkning af reglerne

Det er gode toner fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, når han i sin embedsperiode - mere klart end tidligere fødevareministre . har udtalt sig kritisk om ernærings- og sundhedsanprisninger.

Lars Pram
Direktør, Forbrugerrådet

Både den smalle V-regering og den senere VLAK-regering har sat sig det mål at bekæmpe unødvendige regler og såkaldt overimplementering. Vi er naturligvis helt enige i, at reelt overflødige regler skal væk. Problemet opstår, når det, som erhvervslivet kalder unødvendige regler og overimplementering, faktisk er fornuftig og nødvendig miljø- og forbrugerbeskyttelse. Og når erhvervsliv og politikere som princip ikke ønsker en strammere praksis i Danmark end et hvilket som helst andet EU-land.

Danmark viser vejen i EU
Danmark har en stolt tradition for at vise vejen i EU på fødevareområdet. Succeslisten er lang: fødevaresikkerhed, økologi, regulering af transfedt, antibiotiske vækstfremmere, nitrit, fødevareemballage med mere. Danmark har taget initiativer, som helt konkret har reddet menneskeliv, og som har inspireret resten af EU og hele verden til at følge efter. Det er områder, hvor Danmark har stor ekspertise på myndighedsniveau, og hvor danske virksomheder i forhold til deres eksportmarkeder har nydt fordel af at være på forkant med udviklingen.

Det er vigtigt, at al den erfaring og ekspertise ikke bliver skyllet ud med badevandet i kampen mod overimplementering. Fra min plads i Implementeringsrådet ser jeg det strømme ind med forslag fra erhvervet om, at der skal slækkes på fortolkningen af EU-lovgivningen på alle mulige områder. Eksempelvis er det blevet foreslået, at fortolkningen af lovgivningen om førnævnte ernærings- og sundhedsanprisninger skal lempes med henvisning til, at tingene gøres anderledes og mere erhvervsvenligt i for eksempel Storbritannien.

Vi skal være stolte af dansk fødevarepolitik
Vi mener ikke, at Storbritannien – der efter Ungarn er det EU-land, som ifølge OECD har flest overvægtige borgere – er det rette forbillede, når det kommer til fødevare- og ernæringspolitik. Vi mener derimod, at regeringen bør være stolte af den danske fødevarepolitik, der gennem årene har bidraget til sunde og raske forbrugere og store eksportindtægter. Og som har gjort, at udlandet i høj grad kigger mod Danmark for inspiration.

Danmark har på fødevareområdet på mange og lange stræk et forspring. Det har vi fået, fordi Esben Lunde Larsen - og andre danske fødevareministre på tværs af partiskel - har været fremsynede, når det gælder regler og lovgivning på fødevareområdet.

Vores opfordring til ministeren lyder derfor: Lad os bevare det forspring til fordel for danske virksomheder og forbrugere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Pram

Adm. direktør, Dansk Sygeplejeråd
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00