Debat

Minister: Virksomheder skal hente flere Horizon-penge

DEBAT: Danske virksomheder skal på banen, hvis målet om at hjemtage 2,5 procent af budgettet i Horizon 2020 skal lykkes, sådan skriver uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

"Vi skal styrke de danske ansøgeres netværk, så 
ansøgerne får et bedre fundament for at udvikle et Horizon 2020-projekt. Derfor har regeringen afsat 30 millioner kroner til at styrke den danske deltagelse i internationale forsknings-, innovations- og uddannelsespartnerskaber, de såkaldte KIC’s," skriver Sofie Carsten Nielsen (R), uddannelses- og forskningsminister.<br><br><br><br>
"Vi skal styrke de danske ansøgeres netværk, så ansøgerne får et bedre fundament for at udvikle et Horizon 2020-projekt. Derfor har regeringen afsat 30 millioner kroner til at styrke den danske deltagelse i internationale forsknings-, innovations- og uddannelsespartnerskaber, de såkaldte KIC’s," skriver Sofie Carsten Nielsen (R), uddannelses- og forskningsminister.



Foto: Kim Vadskær/Uddannelsesministeriet
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelses- og forskningsminister

Horizon 2020 er det største forsknings- og innovationsprogram i EU nogensinde. Puljen er på 80 milliarder Euro over syv år.

Programmet skal ruste Danmark og Europa til at tackle store samfundsmæssige udfordringer som for eksempel klimaforandringer og fødevaresikkerhed.

Derfor har regeringen sat et ambitiøst mål om, at Danmark skal hjemtage 2,5 procent af budgettet i programmets levetid. Vi er på 2,3 procent, så vi er ikke i mål endnu. Men sidste år hjemtog danske virksomheder, forskere og offentlige institutioner 1,1 milliard kroner.

Fakta
Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Mulighederne for at skabe nye ideer og opfindelser, der kan føre til vækst og beskæftigelse, er ellers meget store.

I forhold til EU's tidligere rammeprogram FP7 er det med Horizon 2020 ambitionen, at flere små og mellemstore virksomheder deltager i projekter. Horizon 2020 stiller af gode grunde krav til ansøgerne om fokus på innovation, og konkurrencen om midlerne er hård.

Den seneste opgørelse viser, at der kun står virksomheder bag godt en sjettedel af de EU-midler, der indtil nu er hentet til Danmark. Det er ikke godt nok.


Sofie Carsten Nielsen (R)
Uddannelses- og forskningsminister

For at få succes kræver det stor indsats fra alle sider. En række tiltag fra regeringen skal få gang i processen.

Flere stærke netværk
Først og fremmest skal vi styrke de danske ansøgeres netværk, så ansøgerne får et bedre fundament for at udvikle et Horizon 2020-projekt.

De fleste Horizon 2020-projekter indebærer samarbejde på tværs af for eksempel virksomheder, forskningsinstitutioner eller offentlige myndigheder. Derfor er et godt netværk essentielt.

Regeringen har netop afsat 30 millioner kroner til at styrke den danske deltagelse i internationale forsknings-, innovations- og uddannelsespartnerskaber, de såkaldte KIC’s.

Mere rådgivning
Da regeringen i 2013 lancerede Danmarks nationale innovationsstrategi, blev det landsdækkende netværk af EU-rådgivere EU-DK Support også en realitet.

EU-DK Support understøtter den danske deltagelse i EU-programmer og sikrer, at ingen ansøgere går forgæves, når de søger hjælp og rådgivning til deres ansøgninger.

For eksempel fik en forsker fra Københavns Universitet hjælp med at finde virksomheder til sit projekt om nye proteinkilder. Det resulterede i, at projektet blev finansieret med over 65 millioner kroner!

Kom i gang
Vores mål om at hjemtage 2,5 procent af budgettet skal lykkes. Men det kræver, at flere danske virksomheder kommer på banen.

Den seneste opgørelse viser, at der kun står virksomheder bag godt en sjettedel af de EU-midler, der indtil nu er hentet til Danmark. Det er ikke godt nok.

På europæisk niveau har virksomheder hentet cirka en fjerdedel af midlerne. Vi bør kunne gøre det mindst lige så godt som i de andre lande i Europa.

For eksempel har vi et uudnyttet potentiale inden for Horizon 2020-søjlen industrielt lederskab - altså de mere teknisk videnskabelige programmer som for eksempel materialeforskning.

Så kære virksomheder. Kom i gang. Søg rådgivning. Søg og indgå i netværk. Søg midlerne, og hent de penge hjem, som I har ret til.

Regeringen har sat rammen. Nu skal I fylde den ud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00