Debat

Nyt panel diskuterer EU’s Horizon 2020-program

PRÆSENTATION: Nyt debatpanel på Altinget: forskning diskuterer den kommende måned EU’s Horizon 2020-program. Læs mere her og mød panelet.

Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Horizon 2020 er EU's støtteprogram for forskning og innovation. Programmet gælder for årene 2014-2020 og har i perioden et budget på 592 milliarder kroner og yder økonomisk støtte til blandt andre forskere, virksomheder, iværksættere, organisationer og regioner.

De seneste tal viser, at Danmark ikke nåede målet sidste år, hvor der kun blev til 2,3 procent af det samlede budget. Målsætningen er, at Danmark skal hente mindst 2,5 procent af EU-midlerne. 

Hvordan skal de danske forskere og institutioner nå målet, hvor ligger de største muligheder og hvem skal gå i spidsen for at hente flere midler til Danmark fra EU? 

Vi har bedt en række organisationer, forskere og politikere om at komme med deres bud. Panelet består af:

Fakta
Horizon 2020 samler Unionens finansiering af forskning og innovation. Det nye forskningsprogram trådte i kraft d. 1. januar 2014 og løber til udgangen af 2020. Horizon 2020 har som mål at gøre EU til den førende vidensøkonomi i verden og ruste de europæiske samfund til fremtidens udfordringer. Det er målrettet virksomheder, universiteter, forskningsinstitutioner og offentlige myndigheder, og det skal fremme samarbejde på tværs af både fag- og landegrænser.
Der kan søges penge fra tre overordnede søjler:
Videnskabelig topkvalitet
Industrielt lederskab
Samfundsmæssige udfordringer
Læs mere her

 

Sofie Carsten Nielsen Sofie Carsten Nielsen (R) har været uddannelses- og forskningsminister siden februar 2014. Hun er medlem af Folketinget for Radikale Venstre og stedfortrædende politisk leder for partiet. Sofie Carsten Nielsen mener, at forskning er nøglen til at sikre vækst og velstand, og ønsker derfor at skabe bedre rammer for forskningen. Derudover er hendes sigte at gøre de videregående uddannelser mere internationale og at få flere kvinder i forskning.

 

Anders Overgaard Bjarklev Rektor Anders Bjarklev tiltrådte som rektor i november 2011, og var før det prorektor på DTU og forsker og institutdirektør på DTU Fotonik. Han har stor undervisningserfaring, ligesom hans forskning har resulteret i 20 patenter/patentansøgninger og givet anledning til etableringen af to selskaber og et omfattende netværk inden for IKT-branchen.

 

Morten Helveg PetersenMorten Helveg Petersen (R) er medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre. Han er næstformand i Udvalget for Industri, Forskning og Energi, og er ordfører på Europol-forordningen og energisikkerhedsstrategien. 

 

Bendt Bendtsen Bendt Bendtsen (K) har været medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti siden 2009. Her sidder han i Udvalget for Industri, Forskning og Energi, og er aktiv stedfortræder i Udvalget for International Handel.

 

Finn Rosendal Larsen Finn Rosendal Larsen har været formand for Akademikerne siden 2013. Før det har han været ansat i TDC og gennem årene været medlem af Ingeniørforeningens hovedbestyrelse. Finn R. Larsen er uddannet teknikumingeniør fra Aarhus Teknikum.

 

Lars Holte Nielsen Lars Holte Nielsen er direktør for Central Denmark EU Office, som er Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles. Kontoret arbejder blandt andet med interessevaretagelse over for EU og EU-projektudvikling i samarbejde med offentlige og private virksomheder og forskningsinstitutioner i Midtjylland, herunder Aarhus Universitet. Lars Holte Nielsen er uddannet cand.scient.pol. og har tidligere arbejdet i Erhvervsministeriet og Europa-Kommissionen.

 

Christian Walther Bruun Christian Walther Bruun arbejder på det Syddanske EU-Kontor som Syddansk Universitets repræsentant i Bruxelles, hvor han arbejder med universitets langsigtede EU- og internationaliserings-engagement. Christian Walter Bruun har tidligere arbejdet i Ministeriet for Uddannelse og Forskning med internationalisering af dansk forskning, bilateralt samarbejde med Kina og Korea, EU-programmer og strategisk forskning.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00