Debat

Professionshøjskolerne: Lille plaster på besparelser og begrænsninger

DEBAT: Det er positivt med en kvalitetspulje til videregående uddannelser, men puljen står desværre langt fra mål med de massive besparelser som samtidig gennemføres på uddannelsesområdet, skriver Harald Mikkelsen fra Danske Professionshøjskoler.

Foto: PR-foto/Danske Professionshøjskoler
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Harald Mikkelsen
Formand Danske Professionshøjskoler

I sidste uge blev Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet enige om en ny kvalitetspulje som en del af en aftale på uddannelsesområdet, der begrænser muligheden for dobbeltuddannelser.

Aftalen betyder, at man med eksempelvis en bachelor i dansk eller professionsbacheloruddannelse som pædagog selv skal betale, hvis man vælger også at uddanne sig til eksempelvis socialrådgiver.

Det er afgørende for professionsuddannede at have mulighed for at skifte spor og dygtiggøre sig gennem hele arbejdslivet. I dag sker det ikke kun i kraft af efter- og videreuddannelse, men i nogle tilfælde også med en grunduddannelse, når pædagogen som nævnt i eksemplet supplerer sin uddannelse med en socialrådgiveruddannelse for at blive mere kvalificeret til at håndtere socialt udsatte børn.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Pengene til uddannelserne får hurtigt ben at gå på
Det er derfor vigtigt at holde øje med, om aftalen kommer til at begrænse muligheden for at opkvalificere sig som det bedst giver mening for den enkelte professionelle, og om de indbyggede undtagelser i forhold til forældet uddannelse, helbred og arbejdsmarkedets behov er tilstrækkelige til at sikre dette.

Med den nye aftale vil det blive delvist selvfinansieret, hvis man vælger at tage mere end en uddannelse på samme niveau eller under, og denne stramning forventes at indbringe statskassen lidt over 400 millioner kroner årligt.

En udmøntningsmodel og styring gennem institutionernes udviklingskontrakter havde derfor været at foretrække, da den vil sikre mest mulig kvalitet i uddannelserne for den afsatte pulje.

Harald Mikkelsen
Formand, Danske Professionshøjskoler

De 300 millioner kroner skal bruges på dagpengeområdet, mens de sidste lidt over 100 millioner kroner øremærkes en kvalitetspulje til udvikling af uddannelsesforløb, underviserkompetencer og bedre feedback til studerende.

Det er altid positivt med midler til at løfte kvaliteten på uddannelse, men i den lidt større sammenhæng får de godt 100 millioner kroner til hele det videregående uddannelsesområde dog særdeles hurtigt ben at gå på.

Konsekvenser for kvaliteten
For det første skal man huske, at midlerne til kvalitet kommer fra puljen på de godt 400 millioner kroner, som jo er fundet i kraft af faldende aktiviteter hos samme uddannelser, fordi færre fremover har mulighed for at tage en uddannelse nummer to.

Dertil kommer, at regeringen allerede har besluttet massive besparelser på uddannelsesområdet frem mod 2020, som allerede nu har konsekvenser for kvaliteten.

Professionshøjskolerne alene skal eksempelvis spare 1,2 milliarder kroner fra 2016 til 2020. Besparelser, der skal lægges til tidligere års besparelser og krav til effektiviseringer. 

Endelig er det værd at forholde sig til, at midlerne i puljen skal søges i fri konkurrence blandt professionshøjskoler, erhvervsakademier, universiteter og øvrige institutioner.

Det vil helt konkret kræve ressourcer hos både uddannelserne og i Uddannelses- og Forskningsministeriet at skrive ansøgninger, behandle ansøgninger, afrapportere og så videre. Ressourcer, der ville være bedre brugt på kvalitet i kerneydelsen.

Dertil kommer, at alle de, som ikke får godkendt et projekt, kommer til at bruge ressourcer forgæves, som også kunne have været brugt på kvalitet i uddannelserne.

En udmøntningsmodel og styring gennem institutionernes udviklingskontrakter havde derfor været at foretrække, da den vil sikre mest mulig kvalitet i uddannelserne for den afsatte pulje.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harald Elmo Mikkelsen

Rektor, VIA University College, formand, Naturvidenskabernes Hus, formand for Danske Professionshøjskolers forskningspolitiske udvalg
cand.scient. i geologi (Aarhus Uni. 1984), ph.d. i geologi (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00