Hastelov begrænser brug af fjernvarmepenge på tværs af forsyningsarter

LEX HERNING: Trods bred kritik stemmes Lilleholts nødbremse i fjernvarmesagen igennem med få ændringer. Tal fra Energitilsynet viser, at der stadig kommer nye ansøgninger ind.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Klaus Ulrik Mortensen

Det er ikke muligt at indføre en lignende begrænsning for de private virksomheder. Et sådant indgreb ville i givet fald rette sig direkte mod retten til forrentning eller en begrænsning heri, hvilket vil kunne udgøre ekspropriation.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister
Fakta
Lex Herning - helt kort:
  • I 2003 bad det kommunalt ejede fjernvarmeselskab Energigruppen Jylland Varme (EGJ Varme) Energitilsynet om lov til at opkræve en forrentning af selskabets indskudskapital hos varmekunderne.
  • Før det havde Herning Kommune solgt 66 procent af selskabet til Dong.
  • I 2012 sagde Energitilsynet ja til anmodningen, og EGJ Varme udskrev på den baggrund en regning på 282 millioner kroner til dengang 15.000 varmekunder.
  • I januar 2017 fik EGJ Varme, som i mellemtiden er blevet overtaget af Eniig Varme, så Energitilsynets tilladelse til at udskrive endnu en ekstraregning.
  • Nu skal 19.000 varmekunder i Herning betale 172 millioner kroner i renter af værdier skabt på baggrund af kundernes historiske indbetalinger.
  • Pengene vil blive opkrævet i perioden 2017-2020.
  • I begyndelse af maj fremsatte regeringen en hastelov, som skal lukke hullet ved at gøre det umuligt for kommunerne at trække penge ud af selskaberne. Dog er det kun halvdelen af selskaberne, der er kommunalt ejet.
  • Partierne er løbende i forhandlinger om en ny aftale, som skal definere de fremtidige rammer for fjernvarmesektoren.

En tilfreds Lars Christian Lilleholt (V) kan se frem til, at et enigt Folketing fredag morgen stemmer regeringens hasteændring af fjernvarmesektoren på plads.

Et lovforslag, som blev lagt på bordet i begyndelsen af maj efter måneders ballade om det midtjyske fjernvarmeskab EGJ Varmes tilladelse til at opkræve 454 millioner kroner i historiske renter hos kunderne.

Penge skal blive sektoren
Og selv om partierne ved førstebehandlingen tidligere på måneden havde travlt med at gøre opmærksom på, at hasteloven, som ved fuld modregning i bloktilskuddet forhindrer kommunerne i at trække penge ud af fjernvarmesektoren, langt fra løser alle problemer, er der kun foretaget få ændringer i den endelig lovtekst, som nu ligger klar.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00