Nye afgørelser beskærer fjernvarmeselskabers regning til kunderne

NY LINJE: Forbrugerne i ni fjernvarmevirksomheder sparer samlet over 10 millioner kroner på varmeregningen, efter skærpede regler for forrentning er blevet indført. 18 andre sager er nu på vej igennem Forsyningstilsynet, men tendensen er klar, siger direktør Carsten Smidt.

Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det er for tidligt at sige, at det er det her niveau, det også fremadrettet ender på. Men det er ret klart, at der vil komme en reduktion med de nye regler.

Carsten Smidt
Direktør, Forsyningstilsynet

Fjernvarmeselskabers opkrævning af forrentning hos varmekunderne begrænses markant, viser nye afgørelser fra Forsyningstilsynet.

Fakta
Fjernvarmevirksomheder kan i henhold til varmeforsyningsloven ansøge Forsyningstilsynet om at få godkendt forrentning af indskudskapitalen.

Vælger virksomhederne at gøre brug af en tilladelse fra Forsyningstilsynet, så bliver beløbet opkrævet hos virksomhedernes forbrugere. 

Reglerne på området blev ændret i maj 2017, så varmevirksomheder fremover alene kan få godkendt forrentning af den del af indskudskapitalen, der anvendes til virksomhedens drift eller anlægsinvesteringer, også kaldet anvendt indskudskapital.

Regelændringen betyder derfor som udgangspunkt, at den forrentning, virksomhederne får godkendt og kan opkræve over varmeregningen til forbrugerne, bliver mindre end tidligere.

Kilde: Forsyningstilsynet

Forsyningstilsynet har netop afgjort 12 konkrete sager, hvor fjernvarmevirksomheder har søgt om at få forrentet indskudskapital.

Afgørelserne er de første på baggrund af de nye regler, der blev indført med en hastelov tilbage i 2017, der skulle forhindre landets kommuner i at trække penge ud af fjernvarmeselskaberne.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00