En dårlig løsning er bedre end ingen løsning

LEX HERNING: Alle partier støtter op om regeringens hastelov, der skal forhindre kommuner i at trække penge ud af fjernvarmesektoren. Alligevel skortede det ikke på kritik under førstebehandlingen i Folketinget.

Klaus Ulrik Mortensen

Nu skal jeg ikke begynde at lyde hverken socialistisk eller kommunistisk, men lige når der er tale om monopoler som fjernvarmesektoren, så skal det ikke give overskud til ejerne.

Mikkel Dencker
Energiordfører, Dansk Folkeparti

Anskuet på baggrund torsdagens unisone opbakning til regeringens hastelov, som skal forhindre kommunerne i at trække kapital ud af fjernvarmesektoren, fristes man til at tro, at alle politiske stridigheder er opløst.

Men så tager man fejl. Grundigt fejl.

Hellere lidt end intet
Det faktum, at alle partier ved torsdagens sene førstebehandling stemte for Lars Christian Lilleholts (V) forslag skal snarere ses som udtryk for, at en lille løsning er bedre end slet ingen.

Dokumentation

Lex Herning - helt kort:

  • I 2003 bad det kommunalt ejede fjernvarmeselskab Energigruppen Jylland Varme (EGJ Varme) Energitilsynet om lov til at opkræve en forrentning af selskabets indskudskapital hos varmekunderne.
  • Før det havde Herning Kommune solgt 66 procent af selskabet til Dong.
  • I 2012 sagde Energitilsynet ja til anmodningen, og EGJ Varme udskrev på den baggrund en regning på 282 millioner kroner til dengang 15.000 varmekunder.
  • I januar 2017 fik EGJ Varme, som i mellemtiden er blevet overtaget af Eniig Varme, så Energitilsynets tilladelse til at udskrive endnu en ekstraregning.
  • Nu skal 19.000 varmekunder i Herning betale 172 millioner kroner i renter af værdier skabt på baggrund af kundernes historiske indbetalinger.
  • Pengene vil blive opkrævet i perioden 2017-2020.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00