Liberal Alliance går efter 50 mandater til kommunalvalget

VALG: Liberal Alliance skal gå frem med 1,5 procentpoint ved næste kommunalvalg. Det siger partiets landsformand, der ikke umiddelbart sætter næsen op efter en borgmesterpost.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Henrik Axel Lynge BuchterLasse Lange

AALBORG: Liberal Alliance skal op på 4,5 procent af stemmerne på landsplan ved kommunalvalget i 2017.

Gerne mere, men helst ikke mindre.

Det fortæller partiets landsformand, Leif Mikkelsen.

"Målet er at få pladser i halvdelen af byrådene og betydeligt flere medlemmer i regionerne. Det sigter vi efter," lød det fra Leif Mikkelsen ved partiets landsmøde.

Fakta
Liberal Alliances tidligere kommunalvalg

Kommunalvalg 2013:
2,9 procent af stemmerne på landsplan, hvilket blev til 33 mandater. Partihop gør, at partiet nu har 39 mandater.

Kommunalvalg 2009: 0,3 procent af stemmerne på landsplan. Anders Samuelsen fik partiets eneste mandat i Horsens byråd, hvor partiet fik 3,7 procent af stemmerne.

"Vi bør nok vokse med 1,5 procentpoint ved kommunalvalget i forhold til sidste valg, hvor vi fik cirka tre procent af stemmerne på landsplan. Så vi regner med mindst 50 kommunalbestyrelsesmedlemmer efter næste valg," siger landsformanden til Altinget.

Ved partiets første kommunalvalg i 2009 fik Liberal Alliance bare valgt ét medlem, partileder Anders Samuelsen.

De fleste steder kommer Nye Borgerlige måske heller ikke ind, og derfor er det jo meget interessant at være i valgforbund med dem, hvis man nu skal være helt kold og kynisk.

Leif Mikkelsen
Landsformand, Liberal Alliance

Derefter fik LA ved kommunalvalget i 2013 2,9 procent af stemmerne, hvilket resulterede i 33 mandater. Partihop har siden da gjort, at de nu sidder med 39 mandater i de danske kommunalbestyrelser.

Et liberalt callcenter
Målsætningen om 50 mandater ved det kommunalvalget i 2017 betyder dog ikke, at partiet sætter næsen op efter en borgmesterposter.

Der vil simpelthen ikke være nok opbakning i de enkelte kommuner til, at en liberal borgmester vil kunne omsætte partiets politik, og man vil i stedet skulle sidde på et andet partis nåde, påpeger Leif Mikkelsen.

Rollen som borgmester er derfor "ikke noget vi render og træner i" i de kandidat-træningslejre, som partiet afholder forud for kommunalvalget.

Der kan dog opstå særlige situationer i løbet af den ofte hektiske konstitueringsnat, hvor borgmester-, rådmands- og formandsposterne fordeles.

Derfor er det planen, at indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll, landsformand Leif Mikkelsen og kommunalordfører Villum Christensen vil sidde klar ved telefonerne med hjælp til de kommunalkandidater, der måtte have brug for råd i løbet af natten.

"Vi er ikke interesseret i, at vi bruger fjenderne til at udmanøvrere vennerne på kommunalnatten. Hvis en Venstre-mand står til at få borgmesterposten i en kommune, og vi så går imod det, er det ikke sjovt set i forhold til et regeringssamarbejde. Derfor sidder vi klar til at give råd," lyder det fra Leif Mikkelsen.

Han påpeger samtidig, at Nye Borgerlige er et af de partier, LA vil forsøge at gå i valgforbund med.

"De fleste steder kommer Nye Borgerlige måske heller ikke ind, og derfor er det jo meget interessant at være i valgforbund med dem, hvis man nu skal være helt kold og kynisk," siger Leif Mikkelsen.

Satser på flere mandater i København
Et af de steder, hvor partiet satser på at sikre sig flere mandater, er i hovedstaden.

Ved valget i 2009 sikrede LA sig to mandater i København, men derefter fulgte en turbulent tid. Først flyttede Lars Dueholm fra kommunen, som oprindeligt blev valgt for partiet, og han måtte derfor lade sit mandat gå videre til suppleanten Kasper Heumann Kristensen.

En måned efter at Heumann Kristensen overtog posten i København, forlod han dog Liberal Alliance og stiftede sit eget parti, Liberalt København. Det gjorde han, fordi Liberal Alliance ifølge ham ikke havde leveret gode nok resultater. Derfor har Liberal Alliance nu kun ét mandat i kommunalbestyrelsen.

Men ved valget i 2017 skal Liberal Alliance igen have to repræsentanter i hovedstaden. Leif Mikkelsen har tiltro til, at tidligere LAU-ungdomsformand Alex Vanopslagh og Danny K. Malkowski hver kan hente et mandat hjem.

Partiet vurderer, at Alex Vanopslagh med sine 26 år vil være en god kandidat til at trække de mange unge vælgere ned til stemmeurnerne, som partiet i gentagne skole- og ungdomsvalg får stor opbakning fra.

"Alex Vanopslagh er rigtig dygtig, og så gør det bestemt ikke noget, at han er ung. Det er klart en af dem, vi vil lægge lidt ekstra støtte bag fra partiet," siger landsformanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

0:000:00