Den Korte Avis mister mediestøtte

MEDIER: Den omdiskuterede netavis Den Korte Avis får ikke mediestøtte næste år.

Foto: Christian Als/Scanpix
Cecilie Gormsen

Den Korte Avis får ikke mediestøtte i 2017.

Det står klart, efter at Medienævnet under Slots- og Kulturstyrelsen i slutningen af sidste uge gav medierne besked om fordelingen af mediestøtten for næste år. Og ansvarshavende redaktør Ralf Pittelkow bekræfter over for Altinget, at Den Korte Avis ikke får penge næste år.

"Vi har haft en midlertidig dispensation fra kravet til ansatte. Denne dispensation er udløbet," oplyser Ralf Pittelkow i en skriftlig kommentar til Altinget. 

Kulturministeriet stiller blandt andet krav om, at de redaktionelle medarbejdere minimum skal udgøre tre årsværk. På Den Korte Avis er der kun ansat ægteparret Ralf Pittelkow og Karen Jespersen.

Altinget har fået aktindsigt i afgørelsen fra Medienævnet, og her er begrundelsen også for få redaktionelle medarbejdere.

"Medienævnet har på baggrund af stikprøvekontrollen fundet, at Den Korte Avis ikke længere opfylder betingelserne for redaktionel produktionsstøtte. Den Korte Avis I/S får derfor ikke tilskud til redaktionel produktion til Den Korte Avis i 2017," hedder det i det brev, der er sendt til Den Korte Avis.

Ikke berettiget til støtte
Medienævnet skriver, at Den Korte Avis ved indberetningen angav, at "der er tale om status quo i forhold til tidligere givet dispensation med hensyn til lønnet årsværk", men at netmediet ikke har fremsendt dispensations-ansøgning.

"Det er i jeres tilsagnsbrev af 3. december 2015 vedrørende redaktionel produktionsstøtte for 2016 specifikt angivet, at dispensationen for medtælling af ulønnede medarbejdere i opgørelsen af redaktionelle årsværk udelukkende blev givet for tilskudsåret 2016, og at I skulle være opmærksomme på, at der skulle indsendes en ny ansøgning om dispensation i forbindelse med tilskud i 2017," skriver Medienævnet i sit brev til Den Korte Avis og fortsætter:

"Da mediet allerede af denne grund ikke længere er tilskudsberettiget, har Medienævnet ikke forholdt sig til, om mediet opfylder lovgivningens øvrige betingelser for redaktionel produktionsstøtte."

Annoncørflugt
Den Korte Avis fik i 2015 knap 86.000 kroner, og i 2016 fik netmediet knap 149.000 kroner. Der har været kritik af, at mediet har fået mediestøtte tidligere, blandt andet fordi de ikke er tilmeldt Pressenævnet.

Den seneste tid har Den Korte Avis været i vælten, og annoncører på stribe har trukket sig fra netmediet. Den Korte Avis er blandt andet kendt som et islam- og indvandrerkritisk medie, og under hashtagget #StopFundingHate har kunder gjort deres utilfredshed over virksomhedernes annoncerer hos Den Korte Avis klart.

De fleste af virksomhederne har givet udtryk for, at de ikke længere annoncerer på netmediet, fordi de ikke vil associeres med et politisk budskab. 

I forbindelse med sidste års offentliggørelse af mediestøtte-fordelingen, kritiserede Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, at Den Korte Avis igen var blevet bevilget støtte.

"Vi mener, at man bør tilmeldes Pressenævnet for at få mediestøtte. Den Korte Avis illustrerer den problematik," sagde Lars Werge til fagbladet Journalisten

Se, hvem der får mediestøtte i 2017 her

Dokumentation

Betingelser for at få mediestøtte
1. Nyhedsmediet er et selvstændigt medie

2. Nyhedsmediet har en ansvarshavende redaktør

3. De redaktionelle medarbejdere (inkl. den ansvarshavende redaktør) udgør minimum tre årsværk

4. Nyhedsmediet henvender sig til en bred kreds af brugere, og er ikke alene rettet mod bestemte erhvervs- og faggrupper, medlemmer af arbejdsgiver-, arbejdstager- eller brancheorganisationer, politiske partier eller ansatte i offentlige institutioner m.v.

5. Nyhedsmediet leveres og stilles til rådighed i hele landet på ens vilkår for brugerne og er tilgængelig for alle, evt. mod betaling

6. Mindst halvdelen af nyhedsmediets indhold er redaktionelt stof i form af artikler m.v. inden for et bredt emneområde og med behandling af aktuelt nyhedsstof

7. Nyhedsmediets redaktionelle stof behandler primært politiske, samfundsrelaterede og kulturelle temaer

8. Mindst en sjettedel af nyhedsmediets samlede indhold er selvstændigt journalistisk bearbejdet med henblik på offentliggørelse i det pågældende nyhedsmedie

9. Nyhedsmediet udkommer med minimum ti udgaver eller versioner om året 

Se fordelingen af mediestøtten for 2017 her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ralf Pittelkow

Ansv. chefredaktør, Den Korte Avis, fhv. særlig rådgiver, Poul Nyrup Rasmussen (S)
mag.art. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00