Debat

Haarder: Tænk, hvis Danmark kun var kultur

DEBAT: I de seneste uger har et panel på Altinget: kultur debatteret, om kulturminister Bertel Haarder (V) er på rette vej, når han vil have mere og bedre kultur for færre penge. Bertel Haarder runder her debatten af med kommentarer til flere af indlæggene.

Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bertel Haarder (V)
Kulturminister

Altinget har den sidste uge lagt spalteplads til en interessant paneldebat i kølvandet på det møde om kulturpolitikken, som jeg var vært for på Rødding Højskole i august måned. Min ambition er, at vi i de kommende år kan få mere og bedre kultur for pengene! Røddingmødet bekræftede mig i, at der er mange, uudforskede muligheder for at tænke nyt inden for kulturen – ikke bare økonomisk, men også i forhold til det kvalitative.

Jeg vil gerne kvittere for de mange interessante indlæg, der har været i Altingets paneldebat. Der er mange gode pointer at arbejde videre med – selvom indlæggene peger i forskellige retninger.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen nævner blandt andet behovet for en ny fortælling om vigtigheden af kulturen for os som danskere og som nation. Det er netop grunden til, at jeg har lanceret Danmarkskanonen, som skal gøre os mere bevidste og tydelige om, hvilke værdier vi er formet af og fælles om.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vigtigheden heraf blev understreget forleden af den berømte estiske dirigent Kristjan Järvi efter en pragtfuld koncert i DR-koncertsalen, hvor han havde sammenstykket højdepunkter fra Svanesøen og spillede dem i dobbelt tempo! Da jeg spurgte ham, hvad der gav ham drivkraften og lidenskaben, svarede han: ”Du skal tænke på, at jeg kommer fra et land, der indtil 1990 kun bestod af kultur!” Og det er jo rigtigt. De baltiske lande havde hverken selvstændighed, grænser, hær eller politi, men de havde kulturen, som holdt dem oppe gennem 50 år. Tænk, hvis det var Danmark! At vi kun bestod af kultur. Så skulle vi nok blive mere kulturelt bevidste.

Vi skal være mere tydelige kulturelt, både over for den opvoksende generation og over for dem, der i stigende tal kommer hertil fra udlandet. Rådmand Jane Jegind opfordrer i sit indlæg til øget inddragelse af kommunerne i kulturpolitikken og behovet for øget kulturpolitisk fokus på områderne uden for København.

Vi har brug for dialogen og de gode ideer på mange områder inden for kulturpolitikken. Jeg er ikke ekspert. Jeg vil derfor opfordre alle gode kræfter til at komme på banen og indgå i dialogen, så vi kan få det bedst mulige ud af kulturmidlerne.

Bertel Haarder (V)
Kulturminister

Det er jeg er også enig i: Kommunerne er for mig helt centrale aktører i kulturpolitikken. Og som kulturminister har det været et vigtigt mål for mig at styrke områderne uden for København. Konkret er det blandt andet sket i forhold til de små storbyteatre – i Odense og Aalborg, de regionale kulturaftaler og udflytningen af kulturinstitutioner.

Dorthe Skøtt Bébe fra Teatrenes Interesseorganisation TIO opfordrer til fokus på kvaliteten, hvilket jeg bestemt vil støtte. Vi kommer dog ikke uden om, at der også er en økonomisk virkelighed, som betyder, at vi må gøre det inden for en veldefineret økonomisk ramme.

Formand for Statens Kunstfond Gitte Ørskou opfordrer til øgede bevillinger til Statens Kunstfond. Det kan jeg desværre ikke love. Men jeg er faktisk enig med hende langt hen ad vejen i, at vi skal stræbe mod en mere dynamisk kunststøtte.

Christian Have har flere gode betragtninger om kulturinstitutionerne og opfordrer til en sondring mellem henholdsvis de mere markedsorienterede institutioner og de mere eksperimenterende institutioner. Jeg er enig i, at der kan være behov for en mere nuanceret debat, der afspejler institutionernes forskelligheder.

Paneldebattens forskellige indlæg viser også, at meningerne om, hvad der er vigtigst for kulturen, afhænger meget af bidragsydernes ståsted – af den kasket, man har på. Det er helt naturligt. Jeg har det privilegium og samtidig den udfordring at skulle samle trådene og prioritere inden for de forskellige indsatsområder. Det arbejde er allerede skudt i gang – pt. ser vi blandt andet på museumsområdet, scenekunsten, musikområdet, musikskolerne og ikke mindst orkesterlandskabet, hvor vi netop har nedsat en Bellincampi-taskforce, der skal finde langsigtede løsninger. 

Vi har brug for dialogen og de gode ideer på mange områder inden for kulturpolitikken. Jeg er ikke ekspert. Jeg vil derfor opfordre alle gode kræfter til at komme på banen og indgå i dialogen, så vi kan få det bedst mulige ud af kulturmidlerne. Det skaber det bedste beslutningsgrundlag for mig og andre beslutningstagere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00