Debat

Holstebro: Gevinster ved kultur spreder sig som ringe i vandet

DEBAT: I Holstebro investeres der årligt millioner i kultur- og fritidsinitiativer. Det kan være svært at måle det præcise udbytte, men gevinsterne er der nok af. Det skriver Leif Brøgger, formand for Kulturudvalget i Holstebro.

Leif Brøgger, Holstebro
Leif Brøgger, Holstebro
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Leif Brøgger
Kulturudvalgsformand (V), Holstebro Kommune

Holstebro Kommune investerer cirka 125 millioner kroner om året i kultur- og fritidsområdet. For det beløb driver vi blandt andet 12 selvstændige kulturinstitutioner, 21 idrætshaller og fritidscentre, boldbaner, utallige foreninger inden for idræts- og kulturområdet og meget mere.

Holstebro Kommune er Visionskommune under DGI og DIF's vision "Bevæg dig for livet". Vi er Håndboldkommune under Dansk Håndbold Forbund, og i 2013 var vi Årets Idrætskommune.

Vi har netop afsluttet den 10. Holstebro Festuge, som samlede utallige borgere og gæster i hele kommunen til mere end 200 arrangementer og med medvirkende kunstnere fra mere end 100 forskellige kulturer.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I samme uge holdt vi rejsegilde på Dansk Talentakademis nye campus med lejligheder til 40 unge talenter og faciliteter til talentudvikling for unge i kunstfag – kunst, design, dans, musik, scenekunst og forfatterskab. Vi skaber et unikt miljø, som er helt nyt i Danmark.

Et par uger tidligere genindviede vi Strandingsmuseet i Thorsminde efter en total om- og tilbygning, så turisterne nu møder topmoderne udstillinger i arkitektur af bedste kvalitet. Og i samme uge tog vi første spadestik taget til stor ny- og ombygning af Holstebro Museum, som ligeledes vil toptune både de fysiske rammer, udstillinger og formidlingen.

Det har betydning for kommunens branding og kan bidrage som løftestang for både bosætning og erhvervsudviklingen generelt.

Leif Brøgger
Kulturudvalgsformand (V), Holstebro Kommune

Ja, der er gang i investeringerne i kultur og fritid i Holstebro Kommune!

Det er naturligvis altid interessant og også meget nødvendigt at kende til effekterne af, hvordan kommunens satsninger virker.

Brug for at se på helheden
I Holstebro udarbejder vi en statistik på baggrund af kulturinstitutionernes regnskaber. Den viser, at hver gang kommunen bruger 1 krone i driftstilskud, så genererer det ca. 2,75 kroner i indtægter andre steder fra i form af statstilskud, egen indtjening og fondstilskud til projekter med videre.

Hertil kommer øget omsætning i form af restaurantbesøg, hotelophold osv., dette måler vi ikke på – endnu.

Der kan for eksempel også måles på return on investment som i vort engagement i Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017, hvor det økonomiske tilbageløb er langt højere end den kommunale investering.

Vi bør imidlertid anlægge et bredere perspektiv, for der er behov for at måle på mange parametre, og de kan være vanskelige at opstille i regneark. Eksempelvis bør der måles på det personlige udbytte, mulige læringsperspektiver, attraktion og kvalitet. Disse ting ved vi mindre om, og vi må finde modeller for, hvordan det kan måles og vurderes, så vi kan blive klogere på dette.

Det er vigtigt at kende for at kunne fastholde fællesskab og engagement, styrke identitet og lokal stolthed og skabe et solidt fundament under borgernes sundhed og glæde ved at opleve og udøve kultur og fritidsaktiviteter i en bred mangfoldighed. Og jeg tror, at det har stor betydning for at kunne engagere frivillige og at få endnu flere med i det vigtige frivillige arbejde.

Endelig vil jeg nævne, at en rapport om erhvervsudviklingen i Holstebro Kommune viser, at vi har cirka 1.500 beskæftigede inden for kultur- og fritidsområdet.

Dette har betydning for kommunens branding og kan bidrage som løftestang for både bosætning og erhvervsudviklingen generelt, ligesom det kan fastholde og tiltrække unge til uddannelsesinstitutionerne, men også understøtte rekruttering af højtuddannede medarbejdere.

Herved skabes positive attraktive spiraler. Det kan være attraktivt at have bestyrelsesposter i stærke og udviklingsorienterede institutioner, og især kan det tiltrække stærke fonde og investorer nationalt.

Men igen – kultur og fritid skal måles på andet og mere end det kvantitative, nemlig også på produktet.

Giver det indhold, engagement, ny indsigt, og styrker det demokratisk udvikling? Hvad betyder oplevelser, sport, motion og glæde for kommunes borgere? Og gør det kommunen attraktiv for nye bosættere, for virksomheder og for investorer?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00