Debat

S: Flere kulturkræfter til provinsen

DEBAT: Der er brug for flere veludbyggede regionale kulturcentre med kræfter til at bidrage til udviklingen af kultur i hele Danmark, skriver Orla Hav (S), formand for Kulturudvalget.

Der skal skabes flere veludbyggede centre med kræfter til at bidrage til udviklingen og udbredelsen af kulturen i hele Danmark, skriver Orla Hav (S). 
Der skal skabes flere veludbyggede centre med kræfter til at bidrage til udviklingen og udbredelsen af kulturen i hele Danmark, skriver Orla Hav (S). Foto: FT.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Orla Hav
Formand for Folketingets Kulturudvalg

Når kulturmidlerne fordeles så skævt, hænger det jo i nogen grad sammen med, at kulturinstitutionerne er placeret meget skævt, og at der er stor forskel på deres budgetter.

Orla Hav (S)
Formand for Kulturudvalget

Mit udgangspunkt er, at det er en selvstændig opgave at arbejde for en mere retfærdig fordeling af midler til kulturen.

Fakta
Staten og kommunerne bruger flere milliarder kroner om året på kunst og kultur. Men hvordan bliver alle pengene fordelt?

Altinget spørger et nyt hold af debattører: Sikrer den nuværende ordning bredden og mangfoldigheden, eller er det kun hovedstaden og den såkaldt elitære kultur, der nyder godt af støtten? Eller er det lige omvendt nu med den nye regering? Skaber den offentlige kulturstøtte i virkeligheden et Danmark i to hastigheder? 

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 


Dette stykke arbejde skal imidlertid have udgangspunkt i, at kultur heldigvis er et meget bredt fænomen, der har mange gradueringer.

Kulturens genrer findes i mange varianter fra, undskyld sportsmetaforen, superligaen til serie 6, og i min optik er begge nødvendige og uanset grad, så det ligger indbygget i kulturen, at alle dens udøvere systematisk arbejder for at nå et endnu højere niveau.

Kultur på alle niveauer
Det kor, der i X-købing uge efter uge øver deres repertoire, stræber efter et stadigt højere niveau; de er ikke professionelle og har rollemodeller for deres stræben. Disse rollemodeller befinder sig i de professionelles rækker og måske geografisk fjernt fra X-købing. Rollemodellerne har også deres forbilleder og stræber efter internationalt niveau.

På begge niveauer giver udøvelsen af kulturen mening, udvikling og perspektiv for hver enkelt deltager; den bidrager til en rigere tilværelse for sig selv og for vi andre.

Vi skal sikre, at mulighederne er til stede for at udøve og ikke mindst at opleve kulturen i al dens mangfoldighed og rigdom overalt i vores samfund på tværs af genrer, grader, generationer og geografi.

For et lille land med en begrænset økonomi må vi acceptere, at alle ikke kan have alt på ethvert niveau lige uden for hoveddøren.

Skæv fordeling 
Med disse moderationer er jeg alligevel indstillet på at arbejde for en mere retfærdig fordeling af midler til kulturen. Det gør jeg ikke mindst med baggrund i en opgørelse over, hvordan Statens Kunstfond fordelte de 535 millioner kroner, de havde til rådighed i 2014.

Naturligt nok har jeg hæftet mig ved, at den del af landet, jeg kommer fra, alene opnåede 12,4 millioner af disse kroner, hvilket svarer til 2,4 procent. Dette til trods for, at vi udgør små 10 procent af landets indbyggertal!

Når kulturmidlerne fordeles så skævt, hænger det jo i nogen grad sammen med, at kulturinstitutionerne er placeret meget skævt, og at der er stor forskel på deres budgetter.

Store institutioner med - mange kunstnere tilknyttet - har lettere ved at danne grobund for aktiviteter, der kan opnå støtte fra Statens Kunstfond. Der findes et bæredygtigt miljø, der fremmer innovation og aktivitet.

Kulturkræfter til hele landet 
Opgaven er således at skabe flere veludbyggede centre med kræfter til at bidrage til udviklingen og udbredelsen af kulturen i hele Danmark.

Skal vi så flå hovedstaden? Nej, men vi skal have blik for, om det er muligt at have både en national kulturhovedstad og en bæredygtig regional underskov med stærke fyrtårne.

Er det så enkelt? Nej, og da slet ikke, når den nuværende regering ser det som sit mål at reducere midlerne til både kernevelfærd og kultur. Det er muligt, at vi er fattige - men vi skal passe på ikke også at blive dumme!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00