Jordfond, græs og vandplaner: Her er aktørernes bud på et "skelsættende" miljøudspil for landbruget

TEMA: Vi samler op på den seneste måneds debat om regeringens klima- og miljøudspil for landbruget, der ser dagens lys i det nye år. Læs eller genlæs aktørernes bud.

Der er nok at tage fat på for klimaminister Dan Jørgensen og miljøminister Lea Wermelin i det kommende klima- og miljøudspil.
Der er nok at tage fat på for klimaminister Dan Jørgensen og miljøminister Lea Wermelin i det kommende klima- og miljøudspil.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kiki Qvistgaard

Væk med lapperegulering, bureaukrati og silotænkning og ind med vandplaner, en national jordfond, udtagning af lavbundsjorde og græs. Masser af græs.

Når regeringen i det nye år skal præsentere sit klima- og miljøudspil for landbruget, kan de tage en pæn række forslag til både nye og forældede tiltag med sig til forhandlingsbordet. 

For på Altinget Miljø har vi i den seneste tid bedt en række aktører på området give deres bud på, hvordan et udspil bør se ud på miljøområdet. 

Læs eller genlæs herunder, hvad de efterlyser:

Lone AndersenLandbrug & Fødevarer
Hos Danmarks største landbrugsorganisation efterlyser viceformand Lone Andersen (billedet) et opgør med politiske regler, som i sidste ende kan straffe landmanden for at lade arealer udvikle sig til vild natur. 

Og Lone Andersen langer også ud efter efterafgrødekravene i de nuværende vandplaner, som "er blevet alt for voldsomme".

Læs indlæggene Fjern landmandens frygt for naturen og Der er behov for en anden tilgang i de nye vandplaner.

Sybille KyedØkologisk Landsforening
Landbrugs- og fødevarepolitisk chef Sybille Kyed (billedet) kalder udsigten til en samlet plan for landbrugets miljø- og klimaindsatser "skelsættende". For med den nuværende silotænkning efterlades landmanden med al for meget bureaukrati. 

Og så efterlyder Økologisk Landsforening en mindre husdyrproduktion, små naturområder indlejret i landbrugslandet og et landbrug uden kemi. 

Læs indlæggene Vi skal bryde med nutidens landbrug og Miljøudspil for landbruget skal gøre op med lapperegulering.

Maria Reumert GjerdingDanmarks Naturfredningsforening
Præsident Maria Reumert Gjerding (billedet) har med egne ord "kæmpestore forventninger til det politiske resultatet" af regeringens klima- og miljøudspil for landbruget. Og hendes løsningsforslag er simpelt: græs. 

"En omlægning til græs betyder også, at vi stort set fjerner udvaskning af næringsstoffer til vores vandmiljø, fordi græs vokser næsten hele året og dermed optager næsten al kvælstof i jorden," skriver Gjerding.

Læs hele indlægget her

Jacob BjerregaardKommunernes Landsforening (KL)
Jacob Bjerregaard (S), der siden indlæggets udgivelse har trukket sig som borgmester i Fredericia, efterlyser i sin egenskab af formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg en national jordfond, der skal arbejde for at "frigøre de nødvendige arealer til et grønnere Danmark".

Læs hele indlægget her.

Jacob JensenVenstre
Miljøordfører Jacob Jensen opfordrer regeringen til at tage fat i udtagning af lavbundsjorde, som foreslået af både Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Jensen foreslår at afsætte fem milliarder kroner over de næste fem år til udtagning af lavbundsjorde.

Læs hele indlægget her.

Tom HeronNiras
Klimaregnskaber på bedriftsniveau og CO2-certifikater er blandt forslagene til et mere bæredygtigt og miljøvenligt landbrug fra bæredygtighedsdirektør Tom Heron (billedet).

Læs indlæggene Sådan får vi en bæredygtig forvaltning af det åbne land og CO2-certifikater for lavbundsområder og skovrejsning skal finansiere landbrugets klimatiltag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00