K vil være blå bloks grønne parti

INTERVIEW: Kriseramte Konservative vil styrke profilen. Blandt andet ved at være det mest grønne parti i blå blok. Naturfond og drikkevand er mærkesager, siger miljøordfører Vivi Kier.
Foto: ft.dk
Anders Jerking

Vores store udfordring er, at plantearter, dyrearter og insekter forsvinder, fordi deres levesteder forsvinder

Vivi Kier (K)
Miljøordfører, Det Konservative Folkeparti

Lars Barfoeds kriseramte Konservative Folkeparti vil pudse profilen. Det indebærer blandt andet, at partiet vil satse mere på natur, miljø og klima for at markere sig som det grønne parti i blå blok.

På partiets landsråd i weekenden erklærede Konservative, at partiet i modsætning til Venstre støtter regeringens ambition om at reducere CO2-udslippet med 40 procent. Og nu er partiet også klar med en ny politik på natur- og miljøområdet, fortæller partiets miljøordfører, Vivi Kier.

Hvor adskiller Det Konservative Folkeparti sig fra de øvrige partier i blå blok på naturområdet?

”Jeg vil ikke udtale mig om de andre partiers politik. Men jeg kan sige, at vi er det eneste parti, som rent faktisk har fundet penge til en naturfond i vores finanslovsforslag,” siger Vivi Kier og fortsætter:

”Vi budgetterer med 300 millioner kroner til en naturfond, og det vil vi kæmpe for at få gennemført rigtig hurtigt. Hvis vi lægger penge i sådan en fond, så vil private fonde og foreninger også være med til at tilvejebringe midler.”

Naturfonden var et af nøgleforslagene i Natur- og Landbrugskommissionens rapport, som kom i foråret, og Vivi Kier lægger ikke skjul på, at mange af elementerne i Det Konservative Folkepartis udspil er inspireret af kommissionens arbejde.

”Der er mange gode anbefalinger, som viser, at man godt både kan få mere natur og give landbruget mulighed for at vækste,” siger Kier.

National naturplan 
Det Konservative Folkeparti foreslår på linje med kommissionen, at man udarbejder en ny national naturplan. ”Planen skal sikre de særligt sårbare og beskyttelsesværdige naturområder og skabe grundlag for naturgenopretning og opkøb af arealer til naturbeskyttelsesformål,” skriver partiet. Kier uddyber:

”Vores store udfordring er, at plantearter, dyrearter og insekter forsvinder, fordi deres levesteder forsvinder. Der er nogle landbrugsjorde, som er så urentable, at det egentlig ikke giver mening at dyrke dem. Lad naturfonden opkøbe de jorde, så vi kan opdyrke ny, vild natur, så vi kan holde fast i de truede arter.”

Et andet fokusområde for Det Konservative Folkeparti er sikring af rent drikkevand. I det nye oplæg understreger partiet, at sikkerheden omkring drikkevand skal ”skærpes, og at der skal tages initiativer til at øge beskyttelsen af de mest udsatte drikkevandsboringer.”

Også her kan naturfonden måske spille en rolle, foreslår Kier.

”Vi skal sikre, at drikkevandet ikke bliver forurenet, så måske skal man opkøbe jord omkring de udsatte boringer,” siger hun.

Ansvar tilbage til landbruget 
Vivi Kier understreger, at det konservative udspil også rummer plads til, at landbruget kan øge produktionen.

”Vi vil give landmændene lov til at dyrke jorden mere intensivt, der hvor det giver god mening. Og så vil vi af med de stramme, generelle reguleringer, som ligger på landbruget,” siger hun og peger på, at partiet for eksempel vil fjerne regulering efter dyreenheder. I stedet skal landbrug reguleres efter deres miljøbelastning.

I udspillet hedder det, at landbruget i højere grad skal reguleres som anden industri, og at ”reguleringen bør tilnærmes et 'forureneren betaler'-princip”.

Hvad ligger der i, at landbruget i højere grad skal reguleres efter 'forureneren betaler-princippet?

”Vi skal give mere ansvar til den enkelte landmand. I dag har vi en generel regulering, men vi vil give ansvaret tilbage, så landmændene driver virksomheden, som de mener, at det giver bedst mening, men til gengæld er det også deres ansvar at passe på natur og drikkevand. Ellers må man betale ved kasse 1.”

Ligger der i det, at landbruget i dag betaler for lidt for dets forurening?

”Nej, men de regler, vi har i dag, er for generelle. Reglerne skal være mere smidige og mere incitamentskabende.”

Der er endnu ikke indledt politiske forhandlinger om opfølgning på Natur- og Landsbrugskommissionens anbefalinger, men Vivi Kier understreger, at Det Konservative Folkeparti er klar til at forhandle med regeringen.

”Vi venter spændt på, at miljøministeren kommer med et udspil på baggrund af anbefalingerne, og hvis miljøministeren vil lytte til anbefalingerne, så mener jeg bestemt, at vi kan være med i en aftale,” siger Kier.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vivi Kier

Fhv. MF (K)
sygeplejerske (Odense Universitetshospital 1983)

0:000:00