Debat

LA: Vind i sejlene til danske fiskeopdrættere

DEBAT: I Danmark er der et stort uforløst vækstpotentiale i den danske akvakultursektor. Heldigvis kommer fødevare- og landbrugspakken med talrige forslag, der kan hjælpe sektoren på vej, skriver Carsten Bach (LA).

Fødevare- og landbrugspakken gør livet lettere for danske fiskeopdrættere, skriver Carsten Bach (LA).
Fødevare- og landbrugspakken gør livet lettere for danske fiskeopdrættere, skriver Carsten Bach (LA).Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

Efter et par ugers stormvejr kender alle vist til indholdet i ”landbrugspakken”.

Som aftalepartner og deltager i hele forhandlingsforløbet håber jeg og Liberal Alliance nu på lidt mere almindelige vindforhold til et af dansk erhvervs flagskibe, nemlig fødevaresektoren som helhed.

Den meget omtalte ”landbrugspakke” hedder jo i virkeligheden fødevare- og landbrugspakken og indeholder en lang række andre initiativer, som i de kommende år vil forstærke Danmarks vareeksport inden for fødevaresegmentet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Spørger man DI Fødevare om den vigtigste faktor for at genskabe investeringslysten og dermed vækst og nye arbejdspladser i fødevaresektoren, er svaret ”et stærkt primærerhverv og et øget råvaregrundlag”. 

Uforløst vækstpotentiale i akvakulturen
I Danmark er der et stort uforløst vækstpotentiale i den danske akvakultursektor. Fødevare- og Landbrugspakken udmønter talrige politiske hensigtserklæringer i konkrete forslag til at sætte gang i væksten på dette centrale område.

Fødevare- og Landbrugspakken giver med en udvidet kvælstof-kvote erhvervet belønning for den store indsats og mulighed for at udvide produktionen væsentligt i moderne miljøproduktive dambrug.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

Produktion af laksefisk er ifølge Brancheorganisationen Dansk Akvakultur den hurtigst voksende fødevareproduktion i verden med produktions- og efterspørgselsvækstrater på 5-10 procent om året. Samtidig har opdrættet en lav påvirkning af omgivelserne pr. produceret værdienhed, da fisk er vekselvarme dyr med bedre foderudnyttelse end pattedyr.

Det største hjemlige potentiale er opdræt af store ørreder i havbrug. Dansk Akvakultur har udarbejdet et forslag til en zoneplan for fyrre havbrug i åbne strømrige farvande i Storebælt, rundt om Sjælland og rundt om Bornholm. De foreslåede lokaliteter, er ifølge organisationen blandt de bedste i verden i forhold til produktionen og er placeret, så de minimerer produktionens aftryk på miljøet. De foreslåede lokaliteter påvirker ikke vandplanområderne, men kun de åbne farvande, hvor påvirkningen fra Danmark i forvejen er marginal. Produktionspotentialet er efter alt at dømme 120.000 tons fisk om året til en umiddelbar værdi af 3,6 milliarder kroner.

Kvælstofkvoter belønner erhvervet 
Der er allerede mange ansøgninger om nye havbrug på disse lokaliteter. Fødevare- og Landbrugspakken giver et foreløbigt råderum på 800 tons kvælstofudledning, hvilket sikrer, at ansøgninger om en produktionsudvidelse på mere end 20.000 tons umiddelbart kan imødekommes. Liberal Alliance mener, at der snarest muligt skal arbejdes videre med zoneplanen, således at det fulde potentiale kan udnyttes så hurtigt, erhvervet kan magte det.

På land har de danske dambrugere ved hjælp af teknologi og ændrede produktionsmetoder gennemført en væsentlig forbedring af sin miljøproduktivitet, så det nu er muligt at anbringe et stort dambrug ved et vandløb uden at gå på kompromis med vandløbets miljømål. Denne udvikling har indtil nu kun været til gavn for miljøet, men væksten i produktionen er udeblevet på grund af en misforstået stram kvælstofregulering.

Fødevare- og Landbrugspakken anerkender dette og giver med en udvidet kvælstof-kvote erhvervet belønning for den store indsats og mulighed for at udvide produktionen væsentligt i moderne miljøproduktive dambrug.

Vi har forhåbentligt lagt stormvejret bag os, og vi politikere må komme ud over fnidder om akademiske beregninger og tabeller og tage ansvaret for, at der kommer vind i sejlene for hele den danske fødevaresektor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

0:000:00