Debat

L&F: Lad os finde bæredygtige naturløsninger i fællesskab

DEBAT: Tvang nytter ikke. Der skal lokkende incitamenter og fælles mål til for at finde holdbare løsninger for naturbeskyttelsen, skriver viceformand i Landbrug og Fødevarer Lone Andersen. Men det kræver også prioriteringer, påpeger hun.

Løsningerne skal tage udgangspunkt i fælles målsætninger, hvis de skal nytte noget for naturen, skriver Landbrug og Fødevares viceformand, Lone Andersen.
Løsningerne skal tage udgangspunkt i fælles målsætninger, hvis de skal nytte noget for naturen, skriver Landbrug og Fødevares viceformand, Lone Andersen.Foto: Pressefoto
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Andersen
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

Rigtig mange aktører har en holdning til landbrugets rolle, når talen falder på naturbeskyttelse og biodiversitet, og debatten kører i højeste gear lige nu. 

Blandt andet her på Altinget, hvor Peder Størup fra naturbeskyttelse.dk 2.december klandrer Landbrug & Fødevarer for at bakke op om førende forskeres synspunkt om, at der til en vis grad er behov for at skille natur- og landbrugspolitik ad.

Der er mange holdninger til emnet, og det er let at pege fingre ad hinanden. Heldigvis er der bred enighed om, at der er behov for handling, hvis vi skal sikre vores natur og biodiversitet. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

I Landbrug & Fødevarer vil vi gerne vil være med til at løfte det fælles ansvar. Vores overordnede holdning til hvordan opgaven skal gribes an, bygger på en lang række forskellige forhold.

Vi kan ikke komme udenom en prioritering
For det første står vi fast på, at den private ejendomsret også må gælde her. Det betyder, at en landmand, som skal ændre sin drift eller afstå jord, som udgangspunkt skal have erstatning. 

Mon ikke det i sidste ende gavner naturen og biodiversiteten mest, hvis vi fokuserer på det fælles mål og forhåbentlig finder de gode løsninger i fællesskab, i stedet for at brænde energien af i evindelige diskussioner.

Lone Andersen
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

Vi står også fast på, at der skal sættes ind på de værdifulde områder, hvor biodiversiteten er størst og arterne flest. På den måde kan vi sikre biodiversiteten og leve op til EU’s 2020 mål om at standse tilbagegangen for forskellige arter.

Samtidig er der ingen tvivl om, at der også er værdier andre steder, for eksempel i agerlandet og sågar i kanten af dyrkningsfladen, som også skal beskyttes og fremmes.

Det koster penge at lave natur, og i det danske samfund har vi kun begrænsede midler til rådighed til naturindsatsen. Hvad enten man kan lide det eller ej betyder det, at man er nødt til at se på en målretning af indsatsen og prioritere ud fra både natur- og samfundsmæssige forhold.

Naturen har størst nytte af en fælles indsats
Når det er sagt, så mener jeg fortsat, det er muligt at finde de løsninger, der skal til for at tilgodese naturen, også på private arealer. Incitamenter, letforståelige rammevilkår, synergi og samarbejde er blot nogle af de elementer, der skal til, for at landmanden kan løfte rollen som naturforvalter.

Peder Størup peger i sit debatindlæg på nogle mulige løsninger, som netop bygger på incitamenter i stedet for tvang og ekspropriation. 

Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er i den retning, vi skal gå for at finde de gode og langsigtede løsninger. Og mon ikke det i sidste ende gavner naturen og biodiversiteten mest, hvis vi fokuserer på det fælles mål og forhåbentlig finder de gode løsninger i fællesskab i stedet for at brænde energien af i evindelige diskussioner. 

Det tror jeg.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Andersen

Viceformand for Landbrug & Fødevarer, formand for Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
Borris Landbrugsskole 1981

0:000:00