Ankestyrelse skal kunne udskrive tvangsbøder til kommunale politikere

OMLÆGNING: Regeringen vil lægge det kommunale tilsyn ind under Ankestyrelsen. Det skal blandt andet sikre pres på kommuner, som ikke efterlever styrelsens afgørelser. DF forventer flere bøder.

Kommuners manglende efterlevelse af Ankestyrelsens afgørelser på blandt andet socialområdet kan i sidste instans føre til tvangsbøder.
Kommuners manglende efterlevelse af Ankestyrelsens afgørelser på blandt andet socialområdet kan i sidste instans føre til tvangsbøder.Foto: colourbox.com
Kim Rosenkilde

Vi høre tit fra borgere og vores folk fra fronten i kommunerne, at der er problemer med at rette ind efter Ankestyrelsens afgørelser.

Finn Sørensen (EL)
Socialordfører
Fakta
Fogedfunktion
I det omfang en bindende afgørelse truffet af en anke - eller tilsynsmyndighed, f.eks. Ankestyrelsen, ikke efterleves af en kommune, vil Statsforvaltningen via det kommunale tilsyns fogedfunktion kunne gennemtvinge, at kommunen efterlever Ankestyrelsens afgørelse. 

Statsforvaltningen vil om fornødent kunne pålægge tvangsbøder til de medlemmer af kommunalbestyrelsen, der er ansvarlige for, at
kommunalbestyrelsen undlader at udføre en foranstaltning, som den efter lovgivningen har pligt til at udføre.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Flere bøder til kommunalpolitikere, som ikke retter ind efter Ankestyrelsens afgørelser.

Det kan blive konsekvensen af en lovændring, der skal flytte opgaven med at føre tilsyn med kommuner og regioner fra Statsforvaltningen til Ankestyrelsen.

Ifølge regeringens forslag vil omlægning blandt andet kunne sikre, at der i yderligere omfang bliver fulgt op på Ankestyrelsens afgørelser.

Dokumentation

Sammenlægning af Tilsynet og Ankestyrelsen

Med den ministerielle ressortomlægning i kølvandet på dannelse af VLAK-regeringen i efteråret blev Ankestyrelsen en del af Indenrigsministeriets ressort frem for som tidligere at høre under Socialministeriet.

Samtidig overgik Statsforvaltningen til Socialministeriet.

I forlængelse af den øvelser har regeringen besluttet, at Det kommunale og regionale tilsyn skal overføres fra Statsforvaltningen til Ankestyrelsen.

Tilsynets ledelsesmæssige forankring i Ankestyrelsen er allerede etableret. Men rent administrativt kræver sammenlægningen en lovændring.

Det er, hvad regeringen har lagt op til i form af et ændringsforslag til et aktuelt lovforslag vedrørende tilsynets mulighed for at afvise klagesager.

Af forslaget fremgår det også, at sammenlægningen af tilsynet og Ankestyrelsen også har relevans i forhold til tilsynets mulighed for at iværksætte såkaldte fogedsager over for kommuner og regioner, som ikke efterlever afgørelser truffet af blandt andet Ankestyrelsen.

Fra lovforsalgets bemærkninger:

"Med henblik på i yderligere omfang at understøtte, at kommuner sikrer, at der bliver fulgt op på Ankestyrelsens afgørelser inden for Ankestyrelsens øvrige sagsområder, herunder navnlig det sociale område, forudsættes det, at Ankestyrelsen, hvis Ankestyrelsen modtager en anmodning herom fra den berørte borger, inddrager det kommunale tilsyns fogedfunktion i sager, hvor kommunen nægter at følge op på en hjemvist eller ændret afgørelse fra Ankestyrelsen vedrørende borgerens forhold."

"På den måde kan det kommunale tilsyn blive opmærksomt på sager, hvor kommunen nægter at følge op på en hjemvist eller ændret afgørelse fra Ankestyrelsen, og dermed få anledning og pligt til at overveje, hvorvidt der er grundlag for – som led i tilsynets såkaldte fogedfunktion – om fornødent at anvende tvangsbøder over for den pågældende kommune eller region." 

"Ændringen vurderes således at kunne bidrage til at styrke det gode og konstruktive samarbejde, som Statsforvaltningen som led i varetagelsen af det kommunale og regionale tilsyn og Ankestyrelsen allerede har i dag, og sætte yderligere fokus på anvendelse af tilsynets såkaldte fogedfunktion."

Læs hele forslaget her.


0:000:00