Nye sociale mål kan få en svær fødsel

ANALYSE: Regeringen har skrottet de gamle sociale 2020-mål og har lavet sine egne mål. Og her ønsker regeringen, at kommunerne kommer til at spille en central rolle – men opbakningen kan blive svær at finde.

Der skal være færre hjemløse, er et af regeringens nye sociale mål.
Der skal være færre hjemløse, er et af regeringens nye sociale mål.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Kasper Frandsen

Alle kan sætte sig mål. Det svære er at nå dem.

Det kan den tidligere regering skrive under på. SR-regeringens såkaldte sociale 2020-mål vandt aldrig rigtigt den store plads i hverken kommunernes hjerter eller strategiske planlægning. Ej heller var der den store fremgang at spore, når det gjaldt opfyldelse af målene.

Nu er målene omskrevet ind i V-regeringen socialpolitiske mærkesager, der især handler om at få flere udsatte tættere på arbejdsmarkedet og sikre større brug af indsatser, der beviseligt virker.

Dokumentation

10 MÅL FOR SOCIAL MOBILITET

Mål 1-5: Flere skal være del af arbejdsfællesskabet

1. Udsatte børn og unges faglige niveau i folkeskolen skal forbedres
Udsatte børn og unge klarer sig markant dårligere end jævnaldrende i folkeskolen. Regeringen vil sætte fokus på behovet for en tidlig og mere virksom indsats. Målet omfatter alle børn og unge, som har modtaget en forebyggende foranstaltning eller har været anbragt.

2. Flere udsatte unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse
For få udsatte unge får en ungdomsuddannelse, og de, som går i gang, falder i langt højere grad fra end andre unge.

3. Flere personer med handikap skal i uddannelse og beskæftigelse
En persons mulighed for at få arbejde afhænger af graden af handicap, men alle skal have hjælp til at "realisere deres potentiale".

4. Flere personer med psykiske vanskeligheder eller sociale problemer skal i uddannelse og beskæftigelse
Omfatter cirka 32.000 personer, som modtager en indsats for sociale problemer eller psykiske vanskeligheder efter Serviceloven, hvoraf kun 7 procent er i job eller udannelse.

5. Flere personer udsat for vold i nære relationer skal i uddannelse og beskæftigelse
Det skønnes, at cirka 33.000 kvinder og cirka 13.000 mænd årligt udsættes for fysisk partnervold. Har man været udsat for vold i nære relationer, er det at være en del af arbejdsfællesskabet og muligheden for selvforsørgelse et vigtigt led i at skabe en selvstændig tilværelse uden vold. Ministeriet arbejder for at få bedre tal for området.

Mål 6-10: Færre skal være socialt udsatte

6. Færre udsatte unge skal begå kriminalitet
Kriminaliteten blandt 15-17-årige er faldende, men udsatte unge begår fortsat højere grad kriminalitet end ikke-udsatte unge. Målet skal fastholde fokus på tidlig forebyggelse. Målet er, at færre 15-17-årige skal modtage en fældende strafferetlig afgørelse.

7. Færre skal være hjemløse
Antallet af hjemløse stiger disse år, størst er stigningen for unge. Hjemløshed er en barriere for at deltage i arbejdsfællesskaber og sociale fællesskaber.

8. Større effekt af stofmisbrugsbehandlingen
Kvaliteten i behandlingen skal blive bedre, så flere mennesker er stoffri eller har misbruget under kontrol. Ved 28 procent af de stofmisbrugsbehandlinger, som blev afsluttet i 2013, var personen stoffri ved afslutningen, 6 procent havde reduceret forbruget, og for 6 procent var forbruget stabiliseret.

9. Større effekt af alkoholbehandlingen 
Flere personer i offentlig alkoholbehandling skal afslutte et behandlingsforløb som alkoholfri med en reduktion i forbruget eller med henvisning til anden behandling. I 2013 gjaldt det 37 procent.

10. Flere uden for arbejdsfællesskabet skal deltage i den frivillige indsats 
De er i dag underrepræsenterede i den frivillige indsats. Målet er, at alle mennesker skal kunne deltage i lokalsamfundet, i sociale fællesskaber og bruge retten til medbestemmelse.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00