Ellemann ønsker svar fra regionerne om millionsatsning

AKTIV PATIENTSTØTTE: Privat sundhedsleverandør anklager regionerne for at spilde 270 millioner skattekroner. Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) ønsker nu en forklaring af regionerne.

Det var den daværende SR-regering, som afsatte 270 millioner til Aktiv Patientstøtte efter svensk forbillede. Det mål holder regeringen fast i. 
Det var den daværende SR-regering, som afsatte 270 millioner til Aktiv Patientstøtte efter svensk forbillede. Det mål holder regeringen fast i. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En privat leverandørs anklage om at regionerne er på skandalekurs med et patient-initiativ til 270 millioner kroner får nu fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) til at reagere.

Det sker efter at direktøren for den svenske sundhedsleverandør Health Navigator fredag i Altinget skrev et stærkt kritisk indlæg om regionernes implementering af initiativet Aktiv Patientstøtte.

”Faktisk er vi overbevist om, at det vil ende i en regulær skandale. 270 millioner kroner, der skulle være kommet de svageste, ofte ældre patienter i Danmark til gode, vil blive spildt,” skrev Joachim Werr, der er direktør for Health Navigator.

Dokumentation

Om Aktiv Patientstøtte 
Aktiv Patientstøtte findes i forskellige versioner rundt om i verden. Groft sagt går det ud på, at man via analyser af patientdataoplysninger tidligere kan forudse, hvilke patienter som er på vej til at blive stærkt behandlingskrævende.

Dernæst bliver disse patienter tilknyttet en sygeplejerske, som primært telefonisk holder tråd i patienten, så sygdomsforværringer tages i opløbet eller helt undgås.

Den tidligere S-regering og den nuværende regering har været stærkt interesserede i Aktiv Patientstøtte af to årsager.

Hvis det virker i Danmark, kan være med til at modvirke den sociale ulighed i sundhed og mindske de samlede sundhedsudgifter. Målgruppen er nemlig den ene procent af befolkningen, kronikere og multisyge, som lægger beslag på hele 30 procent af  de samlede sundhedsudgifter.


0:000:00