Overlæge: DR's diagnose-fokus er ensidigt

REPLIK: Når DR kun fokuserer på den del af problemstillingen omkring depressionsdiagnoser, der omhandler overdiagnosticering, så glemmer man det lige så vigtige problem med underdiagnosticering, skriver overlæge Poul Videbech som svar til DR, der har forsvaret sin dokumentar "De raske syge".

Lise-Lotte Skjoldan

Det ville da være naturligt at nævne, at der sker fejl til begge sider, når man forholder sig kritisk til diagnostik.

Poul Videbech
Professor og overlæge i psykiatri
Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

Af Poul Videbech
Professor og overlæge på Center på Neuropsykiatrisk Depressionsforskning, Glostrup

Tak til dokumentarchef i DR Steen Jensen (SJ), fordi han forholder sig til den kritik, jeg har givet af DR-dokumentaren "De raske syge", hvor jeg påpeger, at DR har anvendt et spørgeskema til måling af depression (MDI) på en forkert måde og derefter harcelerer over, at det måler forkert. SJ forsvarer sig med, at DR ikke påstår, at eksperimentet med de 100 unge er en videnskabelig undersøgelse. Det burde være indlysende, men meningen med at bringe det er vel, at seerne skal få en opfattelse af, at den måde, praktiserende læger diagnosticerer depression på, ikke er valid.

Det er yderligere ironisk, at SJ på DR's hjemmeside under ”Etik og rettelser” indrømmer, at man anvendte en forkert beregningsmetode i udsendelsen. Det undrer mig, at man ikke på forhånd sikrede sig hjælp fra de eksperter i Danmark, som vitterligt kender til brugen af dette spørgeskema, så man kunne undgå fejltagelser.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00