Minister: Mere ulandsbistand til erhvervslivet

FINANSLOV: En større andel af den danske udviklingsbistand bør gå til at forbedre rammerne for det private erhvervsliv, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V). Enhedslisten frygter, det vil gøre ondt værre.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kritiserer den tidligere SR-regering for at være dårlige til at tænke den private sektor ind i udviklingsbistanden.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kritiserer den tidligere SR-regering for at være dårlige til at tænke den private sektor ind i udviklingsbistanden.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Kasper Frandsen

Mere af den danske udviklingsbistand skal bruges til at styrke erhvervslivet.

Det mener udenrigsminister Kristian Jensen (V), der er i fuld gang med at forberede historisk store besparelser på den danske udviklingsbistand.

”En større del af udviklingsbistanden skal gå til at skabe rammer for, at det private erhvervsliv vil investere i udvikling,” siger han til Altinget.

Kristian Jensen kritiserer i samme ombæring den tidligere SR-regering for at være dårlige til at tænke den private sektor ind i udviklingsbistanden.

Bistandsmodtagere vil gerne have vores bistand. Men de vil allerhelst have vores investeringer, fordi det medfører både en økonomisk, men også en teknologisk overførsel.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

Sidste år blev 128 mio. kr. fjernet fra erhvervsredskaberne på udviklingsbistanden, der blandt andet skulle hjælpe danske virksomheder i gang i udviklingslandene. Det skete for, at SR-regeringen kunne lande en finanslovsaftale for 2015 med SF og Enhedslisten.

Det var ikke sket, hvis Venstre kunne have bremset det, slår udenrigsministeren fast.

”Den private sektor er en afgørende forudsætning for udvikling. Bistandsmodtagere vil gerne have vores bistand. Men de vil allerhelst have vores investeringer, fordi det medfører både en økonomisk, men også en teknologisk overførsel,” siger han.

Giver pengene tilbage

Kristian Jensen er parat til at bruge nogle af de penge, der var taget af udviklingsbistanden og afsat til asylområdet, til at hjælpe primært små og mellemstore virksomheder.

”Når jeg skal starte forfra til 2016, er det ikke sikkert, jeg overtager deres besparelser. Det kan godt være, at nogle af de ting, de skar væk, kunne være til gavn for store og mellemstore virksomheder, og at de kommer tilbage på budgettet igen,” siger han og fortsætter:

”Vi vil lægge dem tilbage til de små og mellemstore virksomheder. Men fordi man ikke kan lægge en krone to steder samtidigt, skal jeg trække dem fra et andet sted.”

Regeringen vil skære udviklingsbistanden fra de nuværende 0,87 til 0,7 procent af BNI, som formentlig vil give en besparelse på ca. 2,5 mia. kr. De penge har Venstre lovet at bruge på blandt andet sundhed og ældre i Danmark.

EL advarer

Den prioritering møder kraftig kritik fra Enhedslisten.

”Når vi ved, at der kommer besparelser på omkring 2,5 mia. kr., vil øget støtte til erhvervslivet ramme andre områder, hvor det virkelig gør ondt,” siger udviklingsordfører Christian Juhl.

Han kritiserer desuden erhvervsprogrammer for at være indirekte erhvervsstøtte. Her peger han på, at den tidligere udviklingsminister Mogens Jensen blandt andet skrottede det såkaldte Danida Business Partnerships, fordi det muligvis var i strid med EU's regler for statsstøtte.

”Desuden er der ingen garanti for, at erhvervsstøtte afhjælper den stigende ulighed. Ofte kan det virke direkte modsat,” siger Christian Juhl.

DF positive

Omvendt hilser Dansk Folkepartis udviklings- og erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, meldingen fra Kristian Jensen velkommen.

”Styrkede erhvervsredskaber hjælper Danmark til at eksportere mere og gør udviklingslandene mere selvhjulpne. Men vi må afvente ministerens endelige udspil. Det kan blive svært at opprioritere områder, når vi også skal spare milliarder,” siger han.

Liberal Alliances udviklingsordfører, Christina Egelund, vil ikke kommentere meldingen endnu. ”Det kommer an på, hvor pengene bliver taget fra,” lyder det.

Regeringen forventes at fremlægge sit finansudspil med politiske prioriteringer i slutningen af september 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00