Arbejdspladsminister for hele verden

INTERVIEW: Samspillet mellem udvikling og handel bliver den vigtigste opgave for den nye handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Han erkender, der kan ligge interessekonflikter. Men nye job er den bedste vej ud af fattigdom for ulandene, slår han fast.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Kasper Frandsen

Jeg er mere sådan en slags arbejdspladsminister for hele verden. På en måde er det jo det, det handler om.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister
Fakta
Blå Bog - Mogens Jensen

(født 31. oktober 1963 i Nykøbing Mors)

Mogens Jensen fik posten som handels- og udviklingsminister den 3. februar 2014.

MF for Socialdemokratiet i Vestjyllands Storkreds fra november 2007 og for Socialdemokratiet i Ringkøbing Amtskreds fra februar 2005 til november 2007.

Desuden har han været kandidat for Socialdemokratiet i Herning Sydkredsen fra 2007 og kandidat for Socialdemokratiet i Herningkredsen fra 2003 til 2006, formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe 2011-2012 samt næstformand for Socialdemokratiet fra 2012.

Mogens Jensen har været statsrevisor fra oktober 2011 til april 2013.

Mogens Jensen har været kultur- og medieordfører, tidligere medlem af Kulturudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn, Udenrigsudvalget, Retsudvalget, Grønlandsudvalget og Færøudvalget. Derudover har han tidligere været formand for den danske delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Mogens Jensen har arbejdet som konsulent for LO fra 1987 til 2005 samt ulandskonsulent fra 1986 til 1987 og kulturkonsulent fra 1985-1986 for Arbejdernes Oplysningsforbund.

Mogens Jensen gennemførte Fagbevægelsens lederuddannelse fra LO-Skolen i Helsingør i 1999.

Det var ellers planlagt, at de skulle indstilles. Men noget af det første, den nye handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, gjorde som minister, var at fortsætte erhvervsstøtteprogrammerne i Vietnam.

Netop Vietnam er af blandt andre Mogens Jensen gang på gang fremhævet som en solstrålehistorie på, hvordan dansk udviklingsbistand kan føre til danske arbejdspladser - i alt er ca. 140 virksomheder til stede i landet, hvoraf en stor del er opstået på grund af den danske bistand til landet.

"Samtidig med at vi har været med til at løfte Vietnam ud af fattigdom, er vi med til at skabe arbejdspladser i landet med dansk teknologi. Det ville være tudetosset, hvis vi ikke også udnyttede de eksportmuligheder, der ligger her," siger han.

Dokumentation

Mogens Jensen om:

... behov for mere oplysning om udviklingsarbejde
"Jeg vil bruge kræfter på at styrke det folkelige engagement i udviklingsarbejdet og opbakningen til udviklingsbistanden. Vi har fortsat en stor opbakning. Men vi skal hele tiden blive bedre til at have en dialog med danskerne. Mange danskere vil gerne hjælpe, men ved ikke altid præcis, hvordan og hvor meget udviklingsbistand virker.

De folk skal have et bedre grundlag at stå på. Vi er i gang med at tilrettelægge en større oplysningskampagne, som jeg gerne vil knytte op på udviklingen af FN's nye udviklingsmål efter 2015. Jeg håber, vi kan inddrage danskerne i de nye mål og samtidig bruge de gamle mål til at fortælle danskerne, at hjælpen har hjulpet."

... kultur som udvikling
"Vi har lavet en ny strategi, som har fokus på, hvordan vi kan blive bedre til at støtte kultursamarbejdet mellem os og udviklingslandene. Derudover er det også min intention at støtte udviklingslandenes kulturproduktion. Det handler både om at få opbygget en kulturel sektor i de forskellige lande. Men det handler også om at styrke deres egen kultur, så de kan begynde at skrive deres egne historier, lave deres egne film og skrive deres egen musik.

Derudover kan en styrket kulturel sektor og identitet i udviklingslandene også være med til at forbedre demokratiet og ytringsfriheden for borgerne.

Kunst og kultur handler jo også om ytringsfrihed, hvilket jeg også tror, de borgerlige er enige i. Det er igennem film og musik, at man udtrykker sin samfundskritik. Men hvis man ikke har kanalerne og medierne til at udtrykke sig, så kommer man ikke langt, selvom man har ytringsfrihed."

... en procent i udviklingsbistand
"Vi har valgt at fastholde de 0,83 procent af vores BNI til udviklingsbistand, mens Venstre vil skære. Vores udgangspunkt er, at vi som et rigt samfund skal fastholde med at hjælpe de svageste i verden, så meget vi kan.

Vi vil gerne op på en procent, men det skal ske, i takt med at mulighederne opstår. Det handler om, at vi skal komme ud af en økonomisk krise, og at der kommer vækst i DK, så vi kan yde mere. Men det bliver ikke i denne regeringsperiode, at vi når en procent."


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00