Blå blok: Skammeligt at knytte blå bistandspolitik til bådulykke

BISTAND: Det er unfair og skammeligt, når regeringen bruger flygtningetragedier i Middelhavet til at angribe blå bloks bistandspolitik. Det mener blå blok i alt fald. Forhold jer til konsekvenserne af jeres politik, svarer ministeren.

Udviklingsordførerne fra Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer handels- og udviklingsministeren for at kæde flygtninge-bådulykker i Middelhavet sammen med blå udviklingspolitik. I må stå på mål for konsekvenserne af jeres politik, svarer ministeren. 
Udviklingsordførerne fra Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer handels- og udviklingsministeren for at kæde flygtninge-bådulykker i Middelhavet sammen med blå udviklingspolitik. I må stå på mål for konsekvenserne af jeres politik, svarer ministeren. 
Tyson W. Lyall

Vi har at gøre med mennesker, som dør. Det skal ikke bruges på valgkampsfnidder. At kæde en ulykke med næsten 1.000 dræbte sammen med Venstres politik på udviklingsområdet er så uklædeligt, at jeg ikke kan finde ord for det

Jakob Ellemann-Jensen
Udviklingsordfører, Venstre

I en tid, hvor der er behov for brandslukning, er det ikke sjovt at skulle forsvare, at man vil skrue ned for vandet og skære ned på brandvæsenet. Men det er man nødt til. Så meget mandfolk bliver man nødt til at være i dansk politik

Mogens Jensen
Handels- og udviklingsminister, Socialdemokraterne
Fakta
Sådan er partiernes politik på området: 

* Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen på sigt ønsker at hæve udviklingsbistanden til 1,0 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). 

* Enhedslisten og SF ønsker som minimum en tidsplan for opfyldelsen af målet, ligesom Enhedslisten på sigt vil have bistanden op på 1,5 procent af BNI. 

* Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil arbejde for en sænkelse af udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI.

* Konservative ønsker at lægge bistanden fast på 0,80 procent af BNI. 

- Ifølge de seneste tal fra OECD gav Danmark sidste år
 0,85 procent af BNI i udviklingsbistand.

Kilde: Altinget: udvikling

Få timer efter at op mod 950 mennesker søndag formiddag druknede ud for Libyens kyst, efterlyste handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) konkrete svar på, hvordan blå blok præcis vil skære i udviklingsbistanden.

”Tragedien i Middelhavet understreger behov for solidarisk bistand i Afrika og Mellemøsten. Hvordan vil Venstre og DF skære 2.6 mia. kroner?” skrev ministeren på det sociale medie Twitter.

Den sammenkædning af katastrofe og udviklingspolitik mener Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti imidlertid er både ”billig”, ”unfair”, ”skammelig” og ”ulækker”.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00