Debat

DF: Mere målrettet og kontrolleret udviklingsbistand

DEBAT: Skal bistanden give mening for Danmark og ende i de rette lommer, så er der behov for at øge kontrollen og sætte klarere mål, skriver Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti.

Svindelsager koster Danmark dyrt, skriver Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti.<br>
Svindelsager koster Danmark dyrt, skriver Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti.
Foto: Folketinget
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Kvist Hansen
MF for Dansk Folkeparti, ordfører for udviklingsbistand

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) lægger op til at give fordelingen af 740 millioner til danske ngo'er et kritisk eftersyn. Målet er bedre samspil mellem ngo'ernes arbejde og de politiske prioriteter.

I Dansk Folkeparti deler vi opfattelsen af, at udviklingsmidlerne skal tildeles mere målrettet. 

I forbindelse med de politiske forhandlinger vedrørende en ny udviklingspolitisk strategi vil vi søge en løsning, hvor vi samtidig kan få strammet op på kontrollen med udviklingsmidler, så vi sikrer, at pengene havner de intenderede steder. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv en mail til [email protected].

Øg kontrol med bistandsmidler
Tidligere på året var det fremme, at antallet af svindelsager har været støt stigende siden 2011.

I 2011 var der således 60 sager under behandling mod hele 101 sager i 2014. Af de officielle tal fremgår det endvidere, at Danmark herved har tegnet sig for et tab på 11,2 millioner kroner som følge af svindelsager om udviklingsbistand siden 2010.

Vi skal fokusere på at tildele midler til lande, som politisk giver mening for Danmark.

Claus Kvist Hansen, udviklingsordfører for DF

Den udvikling er selvsagt helt utilstedelig og kræver langt bedre tilsyn med, hvad pengene bruges til. Når pengene tildeles ngo’erne, er det derfor helt afgørende, at vi ved, hvad pengene skal bruges på, og at vi kan kontrollere, om det så rent faktisk også finder retmæssigt sted.

Bistand må ikke svække incitament til udvikling
Udviklingsmidlerne bør også tildeles mere målrettet end i dag.

Dels bør vi fokusere på at tildele midler til lande, som politisk giver mening for Danmark, og dels være påpasselige med at fodre lande med store mængder bistand, som i sidste ende mindsker incitamentet for de givne landes regeringer til at skabe gode rammebetingelser for økonomisk vækst og reduktion af fattigdom.

Det er således noget paradoksalt, hvis vi med de bedste intentioner ender med at yde mere skade end gavn. Udviklingsmidler handler jo først og fremmest om at skabe udvikling – ikke at gøre landes regeringer afhængige af donationer.

Vi skal fremme en ansvarlig regeringsførelse, hvor services byttes for skat. Og det problem afhjælpes jo ikke ved at tilføre korrupte regeringer flere penge. En pointe, Nobelpris-modtageren i økonomi Angus Deaton også har fremført.   

Styrket samspil mellem strategi og ngo-arbejde
Forhåbningen må derfor være, at den udviklingspolitiske strategi vil føre til et bedre samspil mellem ngo’er og Danmarks overordnede målsætning.

I dag vurderes organisationerne hvert fjerde år med henblik på, hvorvidt der skal flyttes rundt på midlerne mellem dem.

Det kunne være oplagt at overveje, om vurderingen skal finde sted noget oftere, så vi sikrer, at pengene bruges bedst muligt i forhold til parametre som geografi og indsatsområder.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00