Nyt udbud sender al ngo-støtte til hovedstaden

OMFORDELING: Der er kun organisationer fra hovedstaden tilbage i udskilningsløbet om en milliard kroner i ngo-støtte til nødhjælp og udviklingsarbejde. Folkeligheden kommer i fare, lyder kritikken.

Ingen af de ngo'er, der er videre til anden runde om nye partnerskabsaftaler, har hovedsæde mere end 20 kilometer væk fra Slotsholmen og Christiansborg.
Ingen af de ngo'er, der er videre til anden runde om nye partnerskabsaftaler, har hovedsæde mere end 20 kilometer væk fra Slotsholmen og Christiansborg.Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Kasper Frandsen

Mens regeringen er i fuld sving med at udflytte statslige arbejdspladser, sætter hovedstadens organisationer sig fuldstændigt på en ny partnerskabspulje på en milliard udviklingskroner.

Fakta
Ude eller inde?

Nedenfor ses, hvilke organisationer der er gået videre til anden ansøgningsrunde og dermed stadig har en chance for at få en ny partnerskabsaftale fra 2018 med Udenrigsministeriet. På listen fremgår det, at de tre aarhusiansk baserede ngo'er ikke længere er med.

INDE:

Tidligere støttede ngo’er, der er gået videre:
ADRA Danmark (Rudersdal)
CARE Danmark (København)
CARITAS (København)
Danmission (Hellerup)
Dansk Flygtningehjælp (København)
Folkekirkens Nødhjælp (København)
International Media Support (København)
MS Action Aid (København)
Mission Øst (Hellerup)
Oxfam IBIS (København)
Red Barnet (København)
Røde Kors Danmark (København)
Sex & Samfund (København)
WWF Verdensnaturfonden (København)

Nye NGO'er, der er med i kampen om støtten:
BØRNEfonden (København)
Plan Danmark (København)


UDE:

Tidligere støttede ngo’er, der ikke er gået videre:

Ghana Venskabsgrupperne (Aarhus)
Vedvarende Energi (Aarhus)
Verdens Skove (Aarhus)

Fra 2018 vil alle ngo’er med en ny partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet ligge i Region Hovedstaden. Og de fleste af dem endda i Københavns Kommune.

Vedvarende Energi, Verdens Skove og Ghana Venskab har alle deres hovedsæde i Aarhus og er i dag de eneste nødhjælps- eller udviklingsorganisationer på finansloven, der ikke ligger i eller lige omkring København.

Men ingen af de tre er med i anden runde af udskilningsløbet mellem danske udviklings- og nødhjælpsorganisationer, der kæmper om at få del i cirka en milliard ulandskroner til udviklings- og nødhjælpsindsatser.

Det cementerer billedet af, at man i Jylland er folkelig og går i fodformede sko, mens de professionelle er i København.

Jan Ole Haagensen
Sekretariatschef i Verdens Skove

I Aarhus undrer sekretariatschef Jan Ole Haagensen fra Verdens Skove sig over den udvikling.

”En aftale om en strategisk partnerskabsaftale havde givet flere stillinger til Aarhus. Men i stedet løber hovedstaden med pengene og de nye job. Trods vores gode vurderinger af Udenrigsministeriet ender vi som en slags ’collateral damage', fordi vi ikke lige passer ind i kasserne,” siger han. 

Verdens Skove får i år cirka 12 millioner kroner i finansloven. Men organisationen kunne ikke ansøge om at blive en del af de nye partnerskabsaftaler, fordi de ikke levede op til kravet om at være i mindst to af de nye danske prioritetslande.

I anden runde af udbudsprocessen er 16 organisationer, som blandt andre Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp, med hovedsæder i Købehavns Kommune. Maksimalt 14 af de ngo’er står inden sommerferien tilbage med en ny, femårig partnerskabskontrakt.

Skader opbakning
At alle organisationer på finansloven fremadrettet kommer til at ligge i eller tæt på hovedstaden, kan risikere at underminere folkeligheden for dansk udviklingsarbejde, frygter Jan Ole Haagensen:

”Der er en professionalisering i gang af dansk udviklingsarbejde, der cementerer billedet af, at man i Jylland er folkelig og går i fodformede sko, mens de professionelle er i København. Og spørgsmålet er, hvor langt organisationerne kommer ud over Valby Bakke? Derfor kan det være med til at underminere folkeligheden i dansk udviklingsarbejde, hvis det bliver koncentreret i København,” siger han.

Ups
Venstre var som eneste regeringsparti lige efter valget i 2015 pennefører for de første udflytninger af statslige arbejdspladser.

Derfor giver tallene ”stof til eftertanke” hos Venstres udenrigsordfører og tidligere Randers-borgmester, Michael Aastrup Jensen:

”Mit jyske hjerte bløder lidt. Men der er ikke noget at gøre nu, når vi er så langt i udbudsprocessen,” siger han og fortsætter:

”Men der er en stor geografisk ubalance. Det er første gang, vi har sat ngo-midlerne i udbud. Derfor er der selvfølgelig ting, der skal ændres. Jeg ser gerne, at geografisk spredning bliver et kriterium næste gang.”

Men det er først om fem år?

”Ja, vi kan ikke stoppe det nu. Men vi regner også med at sidde i regering om fem år,” siger han.

---

Dokumentation

NY NGO-STØTTE

Regeringen vil fuldstændig ændre den måde, hvorpå danske hjælpeorganisationer får penge fra Udenrigsministeriet.

Tidligere har en række ngo’er fået en fast årlig bevilling på finansloven til deres arbejde i verdens fattigste lande.

Men i løbet af 2017 skal de søge om at få støtte fra 2018, fordi regeringen vil konkurrenceudsætte ngo-støtten på cirka en milliard kroner.

Støtten skal i højere grad følge den danske udviklingspolitiske og humanitære strategi samt målrettes de lande, som Udenrigsministeriet har kategoriseret som prioritetslande, dvs. lande, der er særligt vigtige for Danmark.   

I stedet for de nuværende 24 rammeaftaler med 19 forskellige organisationer, går man ned til forventet maksimalt 14 samarbejdsaftaler, hvor der både kan indgå udvikling og humanitære indsatser. Det samlede beløb er på cirka en milliard kroner.

Der bliver tre puljer, hvorfra der kan søges midler:

  • En udviklingspulje med samlet 450-520 millioner kroner årligt – hver organisation kan få 15-125 millioner kroner.
  • En humanitærpulje med samlet 370 millioner kroner årligt – hver organisation kan få 15-175 millioner kroner.
  • En arbejdsmarked- og privatsektorpulje med 50-75 millioner kroner årligt – hver organisation kan få 15-75 millioner kroner.

Tidsplan:

9. februar: Høring af ngo’erne.

3. marts: Ngo’er kan søge i første runde.

9. marts: Deadline for ansøgninger til første runde.

24. marts: Offentliggørelse af de ngo’er, der går videre til anden runde.

15. maj: Deadline for ansøgninger til anden og sidste runde.

30. juni: Offentliggørelse af, hvilke ngo’er der får en fireårig partnerskabsaftale.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00