Debat

EU's udviklingspolitik til debat

PRÆSENTATION: Danmark vil integrere mere af sin udviklingspolitik med EU. Hvordan kan Danmark få mest ud af samarbejdet, og hvilken retning skal EU tage? Læs mere og mød panelet.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Integrationen mellem Danmark og EU foregår også på det udviklingspolitiske område.

Og den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach lancerede for nylig en dansk strategisk ramme for deltagelse i EU's udviklingssamarbejde, hvor man fra dansk side ønsker at øge integrationen og styrke danske udviklingsprioriteter.

EU og dets medlemslande er den største bistandsdonor i verden og spiller en stor rolle på globalt plan. Derfor bliver EU's udviklings- og nødhjælpspolitik stadig vigtigere.

Lige nu er Udenrigsministeriet i gang med at udarbejde en ny såkaldt dansk strategi for kohærens i EU, der handler om, hvordan EU's andre politikker skaber de bedste forudsætninger for, at udviklingslandene kan løftes både socialt og økonomisk.

Derfor er spørgsmålene mange:

Hvordan kan Danmark bedst påvirke EU på udviklingsområdet? Hvordan kan EU i højere grad støtte udviklingslandene og indgå i effektivt nødhjælpsarbejde? Kan EU i højere grad modvirke, at virksomheder ikke betaler skat i udviklingslande? etc.

Fakta

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner.

Fra 3. december og en måned frem handler Udviklingsdebatten om EU's udviklingspolitik.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

 

Der er masser af udfordringer og løsninger, som det nye debatpanel kan tage fat på, når Altinget | Udvikling den kommende måned sætter fokus på EU's udviklingspolitik.

Alle er velkomne til at blande sig i debatten. Send en mail til [email protected].

Det nye debatpanel består af seks personer, som har særlig viden om, erfaring med eller engagement inden for udviklings- og udenrigsområdet. Læs mere om panelet her:

<img align="left" src="@navn=jeppe kofod@" />Jeppe Kofod, Socialdemokraternes spidskandidat til Europa-Parlamentet.
Jeppe Kofod har en master i Public Administration fra Harvard University. Hans politiske karriere startede i 1995, hvor han stillede op som kandidat for Socialdemokratiet i Aakirkebykredsen. Jeppe Kofod blev for første gang valgt ind i Folketinget i 1998. Han har i løbet af sin politiske karriere været udenrigsordfører og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn. Derudover har han fungeret som næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe 2003-2005. Jeppe Kofod er nu spidskandidat for Socialdemokraterne ved det kommende EU-valg i maj.

<img align="left" src="@navn=mette bock@" />Mette Bock (LA), folketingsmedlem, udenrigs- og udviklingsordfører.
Mette Bock er uddannet mag.art. i filosofi. Hun begyndte sin politiske karriere i 1994, men har været folketingsmedlem siden 2011. Derudover har Mette Bock fungeret som direktør for DR Programproduktion fra 2008 til 2010, prorektor ved Aarhus Universitet, 2007, administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, JyskeVestkysten, fra 2002 til 2007, programchef og chefkonsulent, SIMI og Lisberg Management, fra 1999 til 2001, journalist, Morgenavisen Jyllands-Posten, 1998, direktør, Muskelsvindfonden, fra 1992 til 1997.

<img align="left" src="@navn=adam moe fejerskov@" />Adam Moe Fejerskov, Ph.d.-studerende ved DIIS.
Adam Moe Fejerskov har en kandidatgrad i globale studier fra RUC. Han har tidligere arbejdet som rådgiver i Udenrigsministeriet og for de danske ngo’ers EU-netværk Concord Danmark. Han forsker i det internationale udviklingssamarbejde og har publiceret en række rapporter om EU’s udviklingssamarbejde, bl.a. European Union Development Cooperation in a Changing Global Context samt Practice makes perfect. The role of the European Union in the post-2015 framework for development cooperation i 2013.

<img align="left" src="/images/person/6615/rsz_rina_press_large.jpg" />Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU.
Rina Ronja Kari er uddannet cand.soc. i Virksomhedsledelse fra RUC. Hun har været aktiv i EU-modstanden siden Euro-afstemningen i 2000 og har været kandidat ved EU-parlamentsvalgene i 2004 og 2009. Hun er nu spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU ved det kommende valg i maj. Rina Ronja Kari har særligt interesseret sig for EU's forhold til udviklingslandene og været med til at tilrettelægge flere kampagner om netop dette, hvor fokus har været på såvel handelsaftaler som landbrugsstøtte, eksportstøtte, toldmure og EU´s opbygning af de ydre grænser.

<img align="left" src="@navn=claus sørensen@" />Claus Haugaard Sørensen, generaldirektør i DG ECHO, EU's generaldirektorat for humanitær bistand og civilt beredskab.
Claus Haugaard Sørensen er uddannet cand. polit.. Han begyndte sin karriere i den danske udenrigstjeneste med ophold i Paris og Bruxelles, før han blev medlem af Henning Christophersens kabinet i 1990. Siden har han besat en række topposter i EU. Herunder som kabinetschef for Udviklingskommissær Poul Nielson og Fødevarekommissær Marianne Fisher Boel, før han i 2006 blev udpeget som generaldirektør for EU's generaldirektorat for kommunikation (DG COMM).

<img align="left" src="/images/person/6614/rsz_img_5821.jpg" />Nils Brøgger Jakobsen, formand for Concord Danmark.
Nils Brøgger Jakobsen er uddannet cand.scient.adm. fra RUC, hvor han har en bachelor i EU- studier og skrev speciale om EU’s fiskeripolitik. Han har været aktiv i det danske udviklingsmiljø siden 2002, hvor han engagerede sig i MS- kampagnen Stop Handelsrøveriet. Fra 2003-2007 sad Nils Brøgger Jakobsen i bestyrelsen hos Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og var næstformand fra 2005-2007. Siden 2010 har han været leder af kampagne- og politikafdelingen i MS og har været formand for bestyrelsen af Concord Danmark siden 2012.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Nils Brøgger Jakobsen

Kampagneleder, SF
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00