Debat

Gjerskov: Venstre kører fake news-kampagne mod Socialdemokratiet

DEBAT: Venstre har travlt med spin, der skal afspore debatten om udviklingsbistand, skriver Mette Gjerskov (S). De spreder fake news om Socialdemokratiets intentioner, og det gør befolkningen – og Gjerskov selv – trætte af udviklingsdebatten.

Venstre forsøger at afspore debatten om udviklingsbistand og spreder fake news om Socialdemokratiet, mener Mette Gjerskov (S).
Venstre forsøger at afspore debatten om udviklingsbistand og spreder fake news om Socialdemokratiet, mener Mette Gjerskov (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Jeg er træt af at debattere udviklingsbistand. Mig!? Mig, der har brugt et par årtier på at deltage i arbejdet med og debatten om verdens fattigste mennesker, og uligheden i verden, og hvordan vi bedst retter op på de helt urimelige skævheder – økonomisk og bæredygtigt.

Jeg er træt. Træt af debatten, træt af regeringen, træt af Dansk Folkeparti og helt igennem træt af deres betonagtige tilgang til debatten. For det er jo dem, jeg forsøger at debattere med.

Når jeg er træt, hvordan må det så ikke være for alle de folk derude, som egentlig er positive over for udviklingsbistand – er de mon lige så trætte? Man kunne godt få det indtryk.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Hvad med jer selv?
Trods regeringens rundbarbering af udviklingsbistanden var jeg ellers lidt optimistisk sidste år. Vi havde nogle meget konstruktive forhandlinger med Kristian Jensen (V) om den udviklingspolitiske strategi.

De andre partier fik nogle af deres ting igennem. Vi socialdemokrater fik det fokus på kvinder, bæredygtighed og ulighed, som vi gerne ville. Og håndslag på at regeringen ikke skærer yderligere i bistanden. Gode resultater, konstruktiv proces.

I stedet for at regeringen påtager sig ansvaret for deres politik, nedskæringer og prioriteringer, så vælger de at følge grønspættebogen for spindoktori: angrib, angrib, angrib. 

Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Men lige for tiden virker det som om regeringen har ansat en spindoktor, der træner de blå i gentage det samme argument lige meget hvilken debat, der måtte være: "Hvad med jer selv?," spørger de. "Der står ikke noget om, at Socialdemokratiet vil hæve udviklingsbistanden i jeres finanslov?"

Og så er debatten allerede afsporet. Så kan vi bruge al tiden på at mundhugges. For det er åbenbart svært for de blå at forstå, at vi IKKE har fremlagt en finanslov, og det derfor er lidt svært at finde tal i et ikke-eksisterende papir. De ved det nok godt, men de prøver at så mistro til Socialdemokratiets intentioner.

V spreder fake news
I stedet for at regeringen – ved udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og ordførerne fra de blå partier – påtager sig ansvaret for deres politik, nedskæringer og prioriteringer, så vælger de altså at følge grønspættebogen for spindoktori: angrib, angrib, angrib. Også selvom der ikke er noget at angribe – så finder de bare på et eller andet. Også selvom enhver jo kan se på Socialdemokratiets track-record. Vi har altid prioriteret udviklingsbistand højt. Ja, selv under vores sidste regeringsperiode, hvor økonomien var elendig, og vi måtte fyre offentligt ansatte – selv der hævede vi udviklingsbistanden. Så hvad er det for en debat om fake news?

Og det i en tid, hvor Inger Støjberg puger millionerne fra sparede flygtningeudgifter sammen, så de i sidste ende kan blive brugt til skattelettelser. I en tid hvor det nordøstlige Afrika er ved at bryde sammen under tørke, sult og flygtningestrømme. Og hvor tallene for børn ramt af sult bare i Somalia for længst har passeret en million.

Og når vi så er kommet igennem alt ævlet i debatten. Når vi endelig når frem til at kunne drøfte det væsentlige, ja, så er befolkningen da stået af for længst. Og vores helt konkrete socialdemokratiske forslag om at sikre befolkningen mere indsigt i udviklingsbistanden er druknet i ævl og kævl. At vi vil give organisationerne økonomi til at lave mere oplysningsarbejde herhjemme. At vi vil sende flere danskere ud at se udviklingsbistanden arbejde i virkeligheden. At vi vil tiltrække store events som Women Deliver. Alt sammen for at få en demokratisk samtale med danskerne om udviklingsbistanden.

Men lige nu minder debatten om den velkendte med ’flygtninge skal hjælpes i nærområderne’, og så sparer regeringen ellers på bistanden.

Nå, men jeg er træt af debatten. Nu har jeg fået luft, så tager jeg en god lang nattesøvn, og så er jeg tilbage på banen og frisk på debatten igen. Jeg håber andre vil være det med mig, for det er helt afgørende, at vi hiver borgerne ud af den kollektive sovesyge på udviklingsområdet. Vi ses derude i debatten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00