Minister kaldes i samråd efter svindelsag med ulandsbistand

BISTAND: Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kalder udenrigsminister Kristian Jensen i samråd, efter en ny svindelsag for millioner har ramt dansk ulandsbistand.

Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Cecilie GormsenKasper Frandsen

Udenrigsminister Kristian Jensen kan se frem til en tur i samråd, efter endnu en svindelsag med dansk udviklingsbistand har set dagens lys.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti afkræver nemlig udenrigsministeren svar.

”I udgangspunktet er der ikke mange penge at rode med i udviklingsbistanden. Det gør det om muligt endnu mere vigtigt, at pengene så også når frem der, hvor det var planen, de skulle hen,” siger Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov.

Altinget kunne fredag fortælle, at op mod 4,2 millioner danske bistandskroner kan være havnet i de forkerte lommer. Pengene skulle have været brugt på at bygge skoler i Afghanistan, men i stedet er der sket en ”irregulær” overførsel til løn, som Danmark ellers ikke har bevilget penge til.

Brug for en redegørelse
Det samlede antal af verserende svindelsager i Danida har været stigende siden 2011, hvor der var 60 sager under behandling, mens der i 2014 var 101. Officielt har Danmark siden 2010 konstateret tab for 11,2 millioner kroner i svindelsager om udviklingsbistand. 

Mette Gjerskov peger på, at der er intensiv opmærksomhed og offentlighed omkring disse svindelsager, og derfor tror hun heller ikke, at hun har noget at kritisere udenrigsministeren for.

”Men jeg har brug for få en redegørelse fra ministeren, om hvad der er sket, og hvad han har tænkt sig at gøre. For udviklingsbistanden mangler jo,” siger hun.

DF: Rasende og sur
Også Dansk Folkepartis udviklingsordfører Claus Kvist Hansen fortæller på Twitter, at han vil have udenrigsminister Kristian Jensen i samråd.

”Jeg bliver simpelthen så rasende og sur. Det er jo ikke småpenge, der er tale om. Og det her bestyrker mig i, at danske bistandsmidler skal følges meget tættere end i dag,” sagde han tidligere fredag til Altinget.

Dansk Folkeparti vil have skærpet tilsynet med danske ulandspenge. Og derfor vil partiet diskutere et strammere greb om dansk bistand i forbindelse med de politiske forhandlinger om en ny udviklingspolitisk strategi.

”Når lokale hænder kommer ind over, stiger risikoen for svindel, og derfor må vi skære igennem og selv følge pengene helt ud i sidste led – så langt vi kan. Vi kan ikke have, at man stoler på, at modtagerlandene kan håndtere det her ordentligt,” siger Claus Kvist Hansen

Jensen: Vi gør, hvad vi kan

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) slår fast, at Danmark følger op på alle sager, hvor der er en mistanke om korruption eller svindel – uanset størrelsen af beløbet.

”Det gør vi nu, og det vil vi også gøre fremover. Vi har en nultolerancepolitik,” skriver ministeren i en kommentar til Altinget.

Samtidig slår Kristian Jensen fast, at risiko for korruption er et grundvilkår i udviklingssamarbejdet, når man som Danmark ofte opererer i svage og skrøbelige stater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00