Minister: Udviklingsdebat markerer klare skillelinjer i dansk politik

INTERVIEW: Udviklingspolitikken tydeliggør klare uenigheder i det politiske landskab, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en kommentar til Altingets interviewrække med Folketingets udviklingsordførere.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) gør status over det udviklingspolitiske landskab anno 2015. 
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) gør status over det udviklingspolitiske landskab anno 2015. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Tyson W. Lyall

Vi kan ikke levere 1,5 procent af vores BNI til udviklingsbistand i en verden, hvor langt de fleste lande ikke er nået op på 0,7 procent. Det får vi aldrig befolkningen til at bakke op om. På den anden side er det en meget ynkelig vision at gå efter FN’s minimumsniveau, som V, DF og LA ønsker.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister
Fakta
Sådan er partiernes politik på området: 

* Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen på sigt ønsker at hæve udviklingsbistanden til 1,0 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). 

* Enhedslisten og SF ønsker som minimum en tidsplan for opfyldelsen af målet, ligesom Enhedslisten på sigt vil have bistanden op på 1,5 procent af BNI. 

* Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil arbejde for en sænkelse af udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI.

* Konservative ønsker at lægge bistanden fast på 0,80 procent af BNI. 

Ifølge de seneste tal fra OECD gav Danmark sidste år
 0,85 procent af BNI i udviklingsbistand.

Kilde: Altinget: udvikling

Blå blok har en ynkelig vision for udviklingspolitikken, mens Enhedslisten er virkelighedsfjerne.

Sådan lyder vurderingen fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i et interview, hvor han kommenterer den aktuelle interviewrække, Altinget har gennemført blandt partiernes udviklingsordførere.

Her noterer ministeren sig overordnet set en vis grad af enighed iblandt partierne, men hæfter sig samtidig ved skillelinjerne på området, som ifølge ministeren tydeliggør markante forskelle i dansk politik.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00