Debat

Ny debat om Israel-Palæstina-konflikten

PRÆSENTATION: Der er forsat store politiske og humanitære udfordringer i Gazastriben, og lige under overfalden lurer en ny krise. Udviklingsdebatten gør status på Danmarks indsats i Israel-Palæstina-konflikten, og hvordan vi kommer videre herfra. Mød debatpanelet og læs mere.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter at Israel og palæstinenserne fornylig er blevet enige om en langsigtet våbenhvile i Gazastriben, er interessen fra især medierne forstummet. Men udfordringerne er fortsat kolossale med store behov for nødhjælp og hjælp til genopbygning. Derudover er de politiske udfordringer langt fra forsvundet, og lige under overfladen lurer en ny krise.

Danmark har opgraderet Palæstina til at have ambassadestatus og har de seneste år fordoblet støtten til netop Palæstina. Men hvordan kommer vi videre herfra? Skal Palæstina anerkendes som en selvstændig stat? Skal man lægge økonomisk pres på Hamas eller Israel? Skal man styrke udviklingsarbejdet på Vestbredden og i Gaza?

Det er nogle af de spørgsmål, Udviklingsdebatten vil handle om den næste måned.

Det nye debatpanel har bred repræsentation og består af både politikere og aktører, der alle er klar til at sætte sit aftryk på den udviklingspolitiske debat. 

Læs om de syv debattører her:

Lars Barfoed Lars Barfoed, Udenrigspolitisk ordfører, Det Konservative Folkeparti.
Lars Barfoed er uddannet cand.jur. ved Københavns Universitet. Han blev for første gang valgt ind i Folketinget 2007, men har tidligere fungeret som midlertidigt folketingsmedlem i 1984 og 1985. I løbet af sin parlamentariske karriere har Lars Barfoed været formand for Det Konservative Folkepartis folketingsgruppe 2011-2012 og i 2008, formand for Det Konservative Folkeparti 2011-2014, minister for familie- og forbrugeranliggender 2005-2006, transportminister 2008-2010 og justitsminister 2010-2011.


Margrete Auken Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF.
Margrete Auken er uddannet cand.theol. fra Københavns Universitet i 1971 og har siden 1972 været sognepræst på Frederiksberg Kirke. Margrete Auken har siddet i Folketinget for SF fra 1979-1990 og igen fra 1994-2004, hvor hun også var en del af Folketingets Præsidium. Siden 2004 har Margrete Auken været medlem af Europa-Parlamentets grønne gruppe. Her sidder hun i både Miljøudvalget og Borgerklageudvalget, og er desuden næstformand for Parlamentets Palæstina-delegation.
 

Leila Stockmarr Laila Stockmarr, ph.d.-studerende med speciale i Mellemøsten, Roskilde Universitet.
Leila Stockmarr er ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet og er ved at lægge en sidste hånd på en afhandling om Israels våben- og sikkerhedsindustri knyttet til besættelsen af det palæstinensiske område. Leila Stockmarr blogger fast på Politiken om Israel-Palæstina konflikten, og deltager ofte i den offentlige debat som debattør og kommentator. Leila Stockmarr har over flere omgange boet og arbejdet i Israel/Palæstina.

Jonas Devantier Jonas Devantier, international rådgiver, 3F.
Jonas Devantier er International Rådgiver i 3F, jurist, og har studeret arabisk ved universitetet i Damaskus. Han har boet og arbejdet med forskellige organisationer i Syrien, Palæstina og de Forenede Arabiske Emirater, og er ansvarlig for 3F's udviklingsprogram i Palæstina og Mellemøsten. Jonas Devantier har derudover arbejdet med EU’s retsstatsopbygning i Kosovo.
 

Poya Pakzad Poya Pakzad, politisk analytiker, Mellemfolkeligt Samvirke.
Poya Pakzad er debattør, skribent, foredragsholder og ansat af Mellemfolkeligt Samvirke som politisk kommunikationsmedarbejder for den arabiske region. Han koordinerer MENA-netværket, som er en sammenslutning af danske og internationale ngo'er og foreninger, som beskæftiger sig med den arabiske region. Poya Pakzad har bidraget som analytiker af international politik, sikkerhed og mellemøstaffærer i både danske og internationale medier og har tidligere været ansat som mellemøstredaktør for tidsskriftet RÆSON.

Lars Erslev Andersen Lars Erslev Andersen, seniorforsker, forskningsområdet International sikkerhed, DIIS. 
Lars Erslev Andersen er uddannet cand.mag. fra Aarhus Universitet (idéhistorie 1986) og Odense Universitet (mellemøststudier 1992). Hans faglige interesser er Terrorisme og Mellemøsten i International Politik med særlig interesse for den politiske udvikling i Den Persiske Golf samt USA's mellemøst- og sikkerhedspolitik. Tidl. har han bl.a. været ansat som afdelingsleder og senere som lektor ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Derudover har han været projektleder for udredningsarbejde rekvireret af Udenrigsministeriet vedr. Danmark og Situationen i Mellemøsten samt medlem af IHB (Det Internationale Humanitære Beredskab, Udenrigsministeriet; udsendt som valgobservatør til De Palæstinensiske Selvstyreområder, Nicaragua, Yemen).

Barukh Binah Barukh Binah, Israels ambassadør I Danmark.
Barukh Binah sluttede sig til Israels udenrigstjeneste i 1979, og han har beskæftiget sig med diplomati, forskning, policy og medierelationer. Han er ekspert i amerikansk-israelske relationer og har tjent i New York og Chicago (konsulgeneral) samt som viceambassadør i Washington DC (med titel af ambassadør). Barukh Binah har universitetsgrad med udmærkelse i historie, mellemøststudier, statskundskab og strategiske studier fra Det hebraiske universitet i Jerusalem, Haifa Universitet og Israels National Defence College.

Anders Vistisen Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti
Anders Vistisen er uddannet cand.jur. og har de seneste tre år arbejdet i Europa-Parlamentet. Han blev valgt til Europa-Parlamentet i 2014 og sidder blandt andet i Parlamentets budgetkontroludvalg, budgetudvalg og Palæstina-delegation. Anders Vistisen er indtil februar 2015 formand for Dansk Folkepartis Ungdom, som han har været i tre år.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barukh Binah

Fhv. ambassadør, Israels ambassade i Danmark
cand.polit. (Hebrew Uni.)

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Leila Stockmarr

Politisk rådgiver (EL)
msc i politik med fokus på Mellemøsten (University of London, SOAS, 2009), cand.scient. (RUC 2010) ph.d. i globale studier (RUC 2015)

0:000:00